ΠολιτικήΑρχείο

Η ΔΕΗ απαντά σε Μανιάτη με Σαββόπουλο και εκείνος ανταπαντά με …Πινόκιο

Αναφορικά με την υπόθεση της ρύθμισης του χρέους των ΤΟΕΒ Αργολίδας και με αφορμή δήλωση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη με την οποία επιτίθεται στη ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας μάλιστα ανοίκειους χαρακτηρισμούς, από την διοίκηση της επιχείρησης επισημαίνονται τα εξής: 

1. Με τον ΤΟΕΒ Ιρίων μετά από πρόταση της ΔΕΗ, χωρίς καμία μεσολάβηση από κανένα, από το Νοέμβριο του 2018 έχει υπάρξει συμφωνία για εξόφληση του χρέους του σε 50 δόσεις. Τη συμφωνία αυτήν ο ΤΟΕΒ την τηρεί πιστά. 

2. Ενόψει της αρδευτικής περιόδου η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει συσκέψεις με τους ΤΟΕΒ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με στόχο τη σύναψη συμφωνιών ρύθμισης των χρεών τους. Ειδικότερα για τον ΓΟΕΒ Αργολίδας και τους ΤΟΕΒ ευθύνης του έγινε σύσκεψη στις 4-4- 2019 αφού είχαν προηγηθεί προφορικές συνεννοήσεις αρκετές ημέρες πριν και γραπτή επιβεβαίωση την 1-4-2019. Η ΔΕΗ είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία με τον ΓΟΕΒ εφόσον επιτέλους αποκτήσει διοίκηση, κάτι που εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες. 

3. Σε ό,τι αφορά στη χρέωση τόκων υπερημερίας, επισημαίνουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ ως Α.Ε. και οι τόκοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το κόστος του χρήματος που έχει καταβάλει για την ενέργεια που αγοράζει για να τροφοδοτεί τους πελάτες – οφειλέτες της.

4. Οι αγρότες, οι οποίοι σχεδόν στην ολότητά τους είναι πελάτες της ΔΕΗ, γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειες και την πολιτική της Επιχείρησης για τη στήριξή τους. Αντίθετα, με ανακρίβειες, αμετροέπειες και λαϊκισμούς ούτε τα προβλήματα των ΤΟΕΒ λύνονται ούτε τα συμφέροντα των αγροτών εξυπηρετούνται. 

“Σε αυτούς που μετέρχονται αυτές τις μεθόδους αξίζει η υπενθύμιση του τραγουδιού «Άγγελος – εξάγγελος μας ήρθε από μακρυά…». Το καθιστούν διαχρονικό”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Μανιάτης: «Εκεί στη διοίκηση της ΔΕΗ, πόσο μεγάλωσε η μύτη σας από τα ψέματα;»

Στις 5 Απριλίου 2019 συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτησή μου για τα χρέη των ΤΟΕΒ Αργολίδας. Μετά από 12 μέρες, η διορισμένη από το ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΗ επιτέλους ξύπνησε! Θεώρησε χρέος της να εκδώσει μια ανώνυμη ανακοίνωση, προσπαθώντας να κρύψει την απόγνωση από τις καταφανέστατες ενοχές της. Εάν με τόση ταχύτητα αντιδρούν και στα υπόλοιπα επιχειρησιακά θέματα της εταιρείας, τότε εξηγείται το χάλι στο οποίο έχουν οδηγήσει την εταιρεία. Σε σχέση με την ανακοίνωση, σημειώνω τα ακόλουθα για τους ΤΟΕΒ Αργολίδας:

1. Προφανώς, η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΗ κρύβεται. Τους υπενθυμίζω όμως, και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι οι ευθύνες τους από την πιθανή χρεοκοπία της ΔΕΗ δεν θα είναι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές. Να το θυμούνται αυτό καλά, γιατί πια υπάρχουν και οι πολιτικές, αλλά και οι διοικητικές ευθύνες στην καταβαράθρωση της εταιρείας τα τελευταία 4 χρόνια.

2. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ψευδέστατα ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΤΟΕΒ Ιρίων από το Νοέμβριο του 2018. Εάν είναι έτσι, τότε οι ΤΟΕΒ τρελάθηκαν! Και οι διοικήσεις και όλα τα μέλη τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι οι ΤΟΕΒ με έγγραφό τους στις 22 Μαρτίου 2019 προς τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Ε. Παναγιωτάκη, τους 3 βουλευτές Αργολίδας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σημειώνουν με αγωνία ότι «παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις, 4 μήνες μετά τη συνάντησή μας με εκπροσώπους ΔΕΗ και την αποδοχή πρότασης διακανονισμού, δεν έχει υλοποιηθεί η αρχική δέσμευση της ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό συνιστά αντίφαση και προκαλεί εύλογα ερωτήματα στα μέλη του Οργανισμού μας» και το έγγραφο του ΤΟΕΒ κλείνει με την ακόλουθη έκκληση «Με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καλούμε τη ΔΕΗ να υλοποιήσει άμεσα τις αρχικές δεσμεύσεις». Επιπλέον, ο Οργανισμός ζητά «την άμεση οριστικοποίηση του διακανονισμού και τη διαγραφή των υπολογισθέντων τόκων υπερημερίας ύψους 47.883,7€, όπως αυτοί έχουν υπολογιστεί στους τρέχοντες λογαριασμούς Νοεμβρίου 2018 – Φεβρουαρίου 2019». 

Για τους αμνήμονες κρυπτόμενους διοικούντες τη ΔΕΗ, επισυνάπτω το σχετικό έγγραφο του ΤΟΕΒ.

3. Μόνο ως αυτοσαρκαστικό σχόλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί η ομολογία της ΔΕΗ ότι μία (1) μόλις μέρα πριν τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου στη Βουλή στις 5/4/2019 έσπευσε, μετά από 4 μήνες καθυστέρηση, να συγκαλέσει σύσκεψη από την οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει προκύψει ουσιαστική μεταβολή στα δεδομένα.

4. Μόνο μια διοίκηση της ΔΕΗ διορισμένη από τον ανάλγητο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων και της ανικανότητας, θα μπορούσε να εισπράττει τόκους υπερημερίας από αγρότες που αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Προφανώς, μόνο έτσι μπορούν να καλύψουν την άθλια οικονομική διαχείριση που κάνουν στην εταιρεία και η οποία από 400.000.000€ κέρδη το 2014, εμφανίζει ΖΗΜΙΕΣ, επαναλαμβάνω ΖΗΜΙΕΣ, ύψους 400.000.000€ το 2018.

5. Πράγματι, οι αγρότες στην ολότητά τους γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειες της διορισμένης από το ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης της ΔΕΗ για να τους ξεζουμίσει. Για το λόγο αυτό, έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί τα χρέη των ΤΟΕΒ όλης της Ελλάδας προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουμε ζητήσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα να υπάρξουν 120 δόσεις, όπως και για τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο.

6. Όσο για τα ρητά που επικαλείται η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ, δυστυχώς γι’ αυτήν «Μωραίνει Κύριος…», μόνο που η μωρία αυτή δεν θα τους επιτρέψουμε «το λαό τον πάντα καλόπιστο και πάντα προδομένο» να τον εξαπατήσουν πάλι οι καταστροφείς της ΔΕΗ Α. Τσίπρας και λοιποί συγγενείς, υποχρεώνοντάς την, με μηδενικό τίμημα, να εκχωρήσει το 50% των πελατών και των εσόδων της. 

7. Παρουσιάζει πάντως ενδιαφέρον, η πρωτοφανής, ψευδέστατη και ανοίκεια ανακοίνωση μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της οποίας λειτουργεί ως κομματικό φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ και των σκοτεινών υπογείων του Μαξίμου, η οποία επιτίθεται σε εκλεγμένο βουλευτή ο οποίος δημόσια άσκησε τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα στο εθνικό Κοινοβούλιο. Πολύ περισσότερο που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης σιωπά εκκωφαντικά. Τελικά, δεν τα έχουμε δει όλα από τους ανθρώπους αυτούς. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί «Πολάκηδες» στο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενημερώνω πάντως ότι το 51% της ΔΕΗ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στους κομματικά διορισμένους και ανίκανους που τη διαχειρίζονται αυτό τον καιρό. Ούτε στους κρυπτόμενους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Έγγραφο

Έγγραφο