ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Με ποιόν θα «συγκυβερνήσει» ο Κωστούρος και τί θα δώσει

Με 17 έδρες από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό θα ξεκινήσει τη θητεία της η νέα δημοτική αρχή του Ναυπλίου, έχοντας απέναντι 16 έδρες της αντιπολίτευσης.

Ήδη οι πρώτες σκέψεις για συνεργασία με τους άλλους συνδυασμούς γίνονται στην παράταξη του επανεκλεγέντος δημάρχου. Αν δεν συνεργαστεί με έναν ακόμη συνδυασμό, η διοίκηση του δήμου θα είναι αν όχι αδύνατη, με πολλές δυσκολίες.

Αυτό φαίνεται άλλωστε να είχε στο μυαλό του ο έμπειρος αντιδήμαρχος Γιώργος Καχριμάνης, ο οποίος άνοιξε το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση με τη δήλωσή του, που προηγήθηκε της δήλωσης του νεοεκλεγέντος δημάρχου.

Ο κος Καχριμάνης, στο ευχαριστήριο μήνυμά του για την εκλογή του, είπε: «Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες και πρέπει να βρούμε τον δρόμο που θα οδηγήσει σ’ αυτές. Η επόμενη μέρα μας χρειάζεται όλους».

Ο προβληματισμός είναι έντονος, τόσο στην πλειοψηφούσα παράταξη, αφού με έναν σύμβουλο επιπλέον οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα λαμβάνονται οριακά. Παράλληλα ο κος Κωστούρος δεν θα μπορεί εύκολα να ασκεί την δική του πολιτική, ακόμα και αν διαφωνεί έστω ένας δημοτικός του σύμβουλος, ενώ θα υπάρχει κίνδυνος να δέχεται πιέσεις συμβούλων του για να περάσει θέματα που θέλουν οι ίδιοι.

Αν όμως από την άλλη ο κος Κωστούρος προχωρήσει σε συνεργασία, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα του ζητηθούν θέσεις, που θα αναγκαστεί να τις στερήσει από συμβούλους του δικού του συνδυασμού.

Και φυσικά, γνωρίζοντας αυτό, και έχοντας την εμπειρία, προκειμένου να καθησυχάσει τους εκλεγμένους συμβούλους του έσπευσε να δηλώσει: «Θέλω όμως και να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους μου, και στα δημοτικά και στα τοπικά ψηφοδέλτια, και τους διαβεβαιώ πως η συμμετοχή τους στην παράταξη θα είναι διαρκής».

Η πιο εύκολη και ανώδυνη λύση θα ήταν ενδεχομένως να συνεργαστεί ο κος Κωστούρος με το συνδυασμό του Τάσου Σαλεσιώτη. Όμως ίσως με δύο μόνο έδρες επιπλέον πάλι δεν θα μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Οπότε μένει η λύση Αναγνωσταρά. Αλλά στην περίπτωση αυτή οι 12 έδρες είναι πολλές και πιθανόν να υπάρξουν «συγκρούσεις» μεταξύ συμβούλων των δύο συνδυασμών, με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους επικεφαλής. Η λύση Γκόνη επίσης είναι αμφίβολη, αφού δεν φαίνεται διατεθειμένος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να συμπράξει με τη δημοτική αρχή. 

Εκείνο που θα επιχειρήσει να πράξει ο δήμαρχος είναι να συγκεραστούν καταστάσεις, ώστε να διοικηθεί ο δήμος χωρίς προβλήματα. Πως θα γίνει αυτό; Αναμένουμε… 

Παράλληλα όμως προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί και στα αντίπαλα στρατόπεδα, αφού μια πιθανή «συγκυβέρνηση» με την πλειοψηφία υπάρχει κίνδυνος να τους αφανίσει και να τους εξαϋλώσει.

Υπενθυμίσουμε ότι οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (Κωστούρος Δημήτριος) 17 έδρες
ΝΑΥΠΛΙΟ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ (Αναγνωσταράς Παναγιώτης) 12 έδρες
ΝΑΥΠΛΙΑ – ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (Σαλεσιώτης Αναστάσιος) 2 έδρες
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Γκόνης Κωνσταντίνος) 2 έδρες