ΡεπορτάζΑρχείο

Συναγερμός στις φυλακές Τίρυνθας: Απέδρασε ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος»

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην ΕΛ.ΑΣ, μετά την απόδραση του Γιάννη Μιχαηλίδη από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο και «Τοξοβόλο του Συντάγματος», που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, τον Φεβρουάριο του 2015.

Η απόδρασή έγινε γνωστή σήμερα το πρωί (7/6) όταν στην καταμέτρηση των κρατουμένων, ο Μιχαηλίδης ήταν άφαντος! Η πρώτη εκτίμηση είναι πως ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» κατάφερε να αποδράσει τα ξημερώματα.

Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ εξέτιε ποινή 13 ετών στις αγροτικές φυλακές, μετά την καταδίκη του, το 2015, για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.

Τότε, ο «Τοξοβόλος» και ένας συνεργός του είχαν πυροβολήσει αστυνομικό, η ζωή του οποίου σώθηκε από το αλεξίσφαιρο που φορούσε. Ο Μιχαηλίδης και ο συνεργός του είχαν εντοπιστεί από περιπολικό στην Πεύκη όταν οι αστυνομικοί τους είδαν να προσπαθούν να βάλουν βενζίνη σε μηχανάκι που είχε κλαπεί την ίδια μέρα από άλλη περιοχή της Αττικής και ο ιδιοκτήτης του το είχε δηλώσει στην αστυνομία. Αφού γρονθοκόπησαν τους αστυνομικούς, πήραν το περιπολικό και διέφυγαν από την Πεύκη. Αργότερα, το περιπολικό είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο στην Κηφισιά.

Πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης του «τοξοβόλου του Συντάγματος»

Για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί και ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος που επίσης κρατείται στις φυλακές της Τίρυνθας. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του, ενώ έρευνα για τις συνθήκες της απόδρασης διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Ο διάσημος «Τοξοβόλος του Συντάγματος» έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας το Φεβρουάριο του 2011. Η φωτογραφία που τον δείχνει να έχει στρέψει το τόξο του προς τη Βουλή έκανε το γύρο του κόσμου. Τότε ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές αρχές ότι το τόξο του είναι ψεύτικο και ότι δε θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ήταν αριστούχος μαθητής με αγάπη για το διάβασμα. Μάλιστα αφού έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις και αρίστευσε βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την τότε Υπουργό Μαριέτα Γιαννάκου. Σπούδασε περιβαλλοντολόγος στο ΑΠΘ. Ο πατέρας του είναι ο σπουδαίος μουσικός και μαέστρος, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης.