ΚοινωνίαΑρχείο

Οργιάζει το bullying σε γιατρούς σε Άργος και Ναύπλιο – Τι λένε οι έρευνες

Ανησυχητικό φαινόμενο αποτελούν τα κρούσματα βίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζόμενων σε νοσοκομεία, κυρίως από ασθενείς και συνοδούς ασθενών.

Στην Αργολίδα τα περιστατικά είναι τακτικά το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα βίας στις νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου. Να θυμίσουμε πως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου στις 4 Μαϊου, όταν πολίτης έφερε σε καρότσα την έγκυο σύζυγό του που αιμορραγούσε, ο τραυματιοφορέας που ανέλαβε τη διακομιδή ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγο, κλήθηκε η αστυνομία, διέφυγε, αλλά εμφανίστηκε τρεις ώρες μετά, υπέγραψε και πήρε την σύζυγό του. Και πρόσφατα στο Νοσοκομείο Άργους τσιγγάνοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, χωρίς ευτυχώς να την πληρώσει κάποιος γιατρός.

Στα παραπάνω περιστατικά έρχεται να προστεθεί ο ξυλοδαρμός χειρούργου από τσιγγάνους στο νοσοκομείο Ναυπλίου τον περασμένο Αύγουστο όπου τον χτύπησαν με μπουνιές στο πρόσωπο! Και σα να μην έφθανε αυτό μετά από περίπου τρεις μήνες, το Νοέμβρη του 2018, ομάδα τσιγγάνων μετέτρεψε το νοσοκομείο του Άργους σε αρένα, όταν επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές σε δύο εφημερεύοντες γιατρούς και τον security.

bullying σε γιατρούς

Τι λένε οι μελετητές

Έρευνες δείχνουν ότι οι γιατροί που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε ποσοστό περίπου 25% αντιμετώπισαν σωματική ή λεκτική βία τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται κατακόρυφα στα Ψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων. Τα περιστατικά βίας σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μία λεκτική παρενόχληση (έντονη διαμαρτυρία, υψηλή ένταση φωνής , υπονοούμενα και χειριστικά σχόλια, απειλές και ύβρεις) ή και φυσική παρενόχληση (είσοδος στον “άμεσο” προσωπικό χώρο, απώθηση, ώση, χειροδικία, ξυλοδαρμός, επίθεση με αντικείμενο). Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ότι, διεθνώς, το τελευταίο έτος ένας στους τέσσερις γιατρούς έχει υποστεί λεκτική ή σωματική βία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Όχι στη βία» που διοργανώθηκε για να περάσει το μήνυμα «Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε… Σεβαστείτε μας!».

Ο κ. Τουχτίδης επισήμανε ότι η συχνότητα των φαινομένων βίας στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μεγάλη καθώς κάθε 2-3 ημέρες ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο περιστατικό βίας λαμβάνει χώρα.

bullying σε γιατρούς

Τι φταίει για τα κρούσματα βίας στα νοσοκομεία

Παρουσιάζοντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι στις τις αιτίες του bullying σε βάρος του προσωπικού των μονάδων υγείας περιλαμβάνεται το έντονο stress και η κακή ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, η εξάρτηση από ψυχοτρόπους ουσίες, οι συνθήκες νοσηλείας, οι υποδομές, ο χρόνος εξυπηρέτησης.

Η αντιμετώπιση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απαιτεί ένα συνολικό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μονάδας αλλά και θα εισάγει παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο με πολιτικές πρόληψης της βίας, ενίσχυση της φύλαξης και μέτρα που θα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Σημαντικός παράγοντας δε, είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη και νομική στήριξη του προσωπικού που έχει δεχθεί επιθέσεις στο χώρο εργασίας.

bullying σε γιατρούς

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Ως τρόπους διαχείρισης των περιστατικών βίας ο κ. Τουχτίδης ανέφερε την παρουσία ικανού αριθμού security, την τήρηση κανόνων πρόσβασης στους χώρους του νοσοκομείου, την προσπάθεια κατευνασμού με συγκαταβατικότητα και αποκλειστικά λεκτική διαχείριση, την κλήση σε βοήθεια ειδικού και συντονιστή (διατήρηση “ροής”), την ενημέρωση διοικητικής ιεραρχίας, εφημερευόντων κλινικής, υπευθύνου εφημερίας της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας ως και των Αρχών και την έγγραφη γνωστοποίηση του περιστατικού στη διοίκηση. 

Τέλος επισήμανε πως βία στον εργασιακό χώρο δεν ορίζεται μόνο η εξωγενής. «Συχνά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν φαινόμενα εξαναγκασμού, εκφοβισμού και λεκτικής βίας από το σύστημα διοίκησης και διοικητικής ιεραρχίας, ή από συνεργάτες ειδικοτήτων και κλάδων υψηλότερης νομικής ευθύνης σε σχέση με τη διαχείριση των νοσηλευομένων. Σε μια ποιοτική παρέμβαση προς την άρση τέτοιων φαινομένων η ΕΥΑΕ (Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας) συνέταξε και υπέβαλλε σχετικό έγγραφο που μετά από διαβούλευση με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου μας υιοθετήθηκε και διανεμήθηκε ενυπογράφως ενώ ταυτόχρονα αναρτήθηκε στο δίκτυο intranet του Νοσοκομείου μας» πρόσθεσε ο κ. Τουχτίδης.

bullying σε γιατρούς