ΠολιτισμόςΑρχείο

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο

Από γάμους και βαφτίσεις γνωρίζετε. Το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη εποχή για τέτοιες χαρές που μοιράζονται οι νεόνυμφοι με τους φίλους και τους γνωστούς καθώς οι υπαίθριοι χώροι δημιουργούν μια διαφορετική, πιο χαρούμενη, συναίσθηση των γεγονότων. Υπάρχουν όμως και ιδιαιτερότητες.

Η Έβδομη Τέχνη, ο κινηματογράφος, έδωσε στο γάμο μια εξαιρετική θέση στη θεματολογία του, δημιουργώντας ταινίες που έμειναν στην ιστορία του. Το 1964 ο Βιτόριο Ντε Σίκα σκηνοθετεί το «Γάμος αλά Ιταλικά» με τη Σοφία Λόρεν και το Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Την ίδια χρονιά ο Βασίλης Γεωργιάδης παρουσιάζει τη δική του εκδοχή στο «Γάμος αλά Ελληνικά» με το Γιώργο Κωνσταντίνου και την Ξένια Καλογεροπούλου. Το 2002 γίνεται στην Ελλάδα χαμός με τη νέα έκδοση του «Γάμος αλά Ελληνικά» που σκηνοθετεί ο Τζόελ Ζούικ με τη Νία Βάρνταλος και τον Μάικλ Κονσταντάιν. Το 2014 ο Γάλλος Φιλίπ Ντε Σοβερόν θα παρουσιάσει το δικό του Γάμο αλά Γαλλικά με την κωμωδία «Θεέ μου τι σου κάναμε;»

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο!

Η πραγματικότητα δίνει βέβαια τις δικές της γαμήλιες εικόνες και είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Συνηθίσαμε να ακούμε για τους γάμους της Σαντορίνης που θεωρείται ο βασικός τουριστικός προορισμός και για τα νεόνυμφα ζευγάρια ή εκείνα που θέλουν να κάνουν τους γάμους τους στο πανέμορφο νησί. Ίσως δεν είναι τόσο ή καθόλου γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το Ναύπλιο κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των νέων ζευγαριών για το γάμο τους. Μιλάμε φυσικά για ξένους υπηκόους που τελούν, κυρίως, το θρησκευτικό τους γάμο στο Ναύπλιο!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 19 γάμοι στην Καθολική εκκλησία του Ναυπλίου και σήμερα τελέστηκε ο 20ός! Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αυτών των γάμων  συμπεριλαμβάνονται η εθνικότητα και η προτίμηση. Η εθνικότητα γιατί φαίνεται πως η πόλη γίνεται όλο και περισσότερο … γαλλόφωνη, κάτι που καλό είναι να το προσέξουν ιδιαίτερα οι κεφαλές του Δήμου. Η προτίμηση του Ναυπλίου για μια γαμήλια τελετή είναι επίσης ενδιαφέρουσα για να μην περνάει απαρατήρητη.

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο

Η Καρολίν και ο Γιάννης (Carolin & jean René), ένα όμορφο νέο ζευγάρι από το Παρίσι με μισή ελληνική καταγωγή (Γιάννης), αποφάσισαν να τελέσουν το θρησκευτικό τους γάμο στο Ναύπλιο και ταυτόχρονα τη βάφτιση της μικρής του κόρης με το ελληνικότατο όνομα Ιφιγένεια (Iphigénie Marie). Έχοντας ξεκινήσει από την Ερμιόνη, έφτασαν στην κατάμεστη από φίλους και γνωστούς  Καθολική εκκλησία του Ναυπλίου που είχε προετοιμαστεί για την χαρούμενη εορταστική ημέρα. Παρά τη ζέστη, το μικροκλίμα της εκκλησίας με τις βουκαμβίλιες της και το άνοιγμα προς τη θάλασσα έκανε την κατάσταση ανεκτή, αλλά και στο εσωτερικό της εκκλησίας όπου οι δεκάδες βεντάλιες δημιουργούσαν ευχάριστη δροσιά. Φυσικά η διάθεση εορταστική για τους φίλους και τις φίλες του γαμήλιου ζεύγους που είχαν φτάσει ακόμη και από Θεσσαλονίκη και άλλα μακρινά μέρη για να ζήσουν αυτές τις στιγμές μαζί τους. Μάλιστα, οι συζητήσεις ερέθισαν λιγάκι τον Πολωνό εφημέριο π. Γεώργιο, αλλά έτσι είναι οι χαρούμενες αυτές ώρες κυρίως όταν ξαναβλέπουμε μετά από καιρό αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία έχουμε ζήσει όμορφες στιγμές στη ζωή. Η Καρολίν και ο Γιάννης, δυο όμορφοι και ευγενικοί νέοι άνθρωποι από τη Γαλλία συνέχισαν με μια μικρή δεξίωση στον αίθριο χώρο της εκκλησίας και μια μεγαλύτερη στην πόλη μαζί με τους αγαπημένους φίλους/φίλες τους.

Η Αργολίδα και το Ναύπλιο που επέλεξαν για να ζήσουν τη μοναδική αυτή στιγμή στη ζωή τους, τους καλοδέχτηκαν και θα συνεχίσουν να ανταποδίδουν την αγάπη που εκδηλώνεται με την προτίμηση αυτή. Λοιπόν, βίον ανθόσπαρτον! Και ποιος ξέρει; Ίσως η μικρή Ιφιγένεια μεγαλώνοντας, εκτός από διακοπές, να επιλέξει την Αργολίδα και το Ναύπλιο για τις δικές της μοναδικά προσωπικές στιγμές.

Γάμος αλά Γαλλικά στο Ναύπλιο

(Γ.Κόνδης)