ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Οι Αφγανοί θα φέρουν την καταστροφή στην Κόρινθο, σύμφωνα με το επιμελητήριο

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου έχει προκαλέσει η είδηση της επικείμενης έλευσης τουλάχιστον 600 Αφγανών μεταναστών από νησιά στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου.

Κατηγορηματικός ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας σχετικά με το  θέμα της εγκατάστασης μεταναστών στο Στρατόπεδο Κορίνθου: «Η πόλη, οι πολίτες, το “επιχειρείν” δεν αντέχουν κ δεν δέχονται μια τέτοια δομή. Τουναντίον ζητούν κ την απομάκρυνση της υπάρχουσας» δήλωσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την καταστροφή!

Επίσης, ο Παναγιώτης Πιτσάκης, επισήμανε ότι μία τέτοια κατάσταση θα επιδεινώσει τα περιστατικά βίας, θα υπάρξει αύξηση κλίματος ανασφάλειας, ενώ στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή γύρω από το στρατόπεδο θα υπάρξει μεγαλύτερη απαξίωση.

«Τέτοιες πράξεις καταστρέφουν τις επιχειρήσεις της Κορίνθου και όποιοι δυνητικοί επενδυτές, θα ματαιώσουν κάθε επενδυτικό σχέδιο. Τέλος, υπάρχουν περιοχές στην Πελοπόννησο που δεν έχουν δεχθεί μετανάστες και θα μπορούσαν να το πράξουν.»

Δεν υπάρχει πρόβλημα, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος

Το Σάββατο 31/8/2019, ο Δήμαρχος Κορινθίων κος Νανόπουλος κάλεσε σε έκτακτη συνέλευση όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στη κοινωνία της Κορίνθου, για συζήτηση επί του θέματος της μεταφοράς μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου και τη μετατροπή αυτού σε κέντρο κράτησης ανοιχτού τύπου.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια. Σε έκτακτη σύσκεψη, που έλαβε χώρα σήμερα 2/9/2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΚ, αφού ενημερώθηκε πλήρως για τα λεγόμενα και λόγω της επικείμενης αυριανής επίσκεψης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε πως :

1) Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «υγειονομική βόμβα», όπως υποστηρίζεται, μια τέτοια μεταφορά και εγκατάσταση ανθρώπων.

2) Προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη ζωή, αλλά και η υγειονομική ασφάλεια των όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

3) Υποδομή στις υγειονομικές δημόσιες δομές του νομού μας άρτια εξοπλισμένη και κατάλληλη δεν υπάρχει, γεγονός όμως που δεν είναι καινούργιο, αλλά ενισχύεται από το σταδιακά μειούμενο ιατρικό δυναμικό τον τελευταίο καιρό, στη βασική και μοναδική μονάδα του νομού μας

4) Πρέπει να στοχεύσουμε στη διεκδίκηση υποδομών εντός του στρατοπέδου. Ένα ιατρείο άρτια εξοπλισμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επί 24ωρο. Εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής όμοιες με ό,τι απολαμβάνουμε όλοι.

Κανένας ιατρός δεν θα γυρίσει τη πλάτη σε συνάνθρωπό του. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας τονίζει ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων γεννήθηκε μέσα από κακουχίες, πολέμους και τη μετανάστευση.

κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοΐδη με θέμα την επικείμενη μεταφορά 600 περίπου μεταναστών στο στρατόπεδο Κορίνθου ο πρόεδρος κος Μέλλος, απευθυνόμενος στον Υπουργό, τόνισε: «υγειονομικά δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια υγεία. Σε αυτή τη κατεύθυνση, όμως, για την  διασφάλιση της ομαλότητας, προτείνουμε τη σύσταση άρτια εξοπλισμένου ιατρείου με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με 24ωρη λειτουργία. Μια πρωτοβάθμια δομή, δηλαδή, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μεταναστών και θα «φιλτράρει» τις παραπομπές προς το νοσοκομείο Κορίνθου».

Στο σημείο αυτό υπογραμμίστηκε η υποστελέχωση σε προσωπικό του Νοσοκομείου Κορίνθου (πχ κλειστή παιδιατρική κλινική, δυσλειτουργία Τ.Ε.Π.), γεγονός το οποίο χρήζει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, έγινε σαφές πως ο πληθυσμός των μεταναστών, που μεταφέρονται στη Κόρινθο είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Ο Υπουργός αποδέχτηκε τη πρότασή του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου και δεσμεύτηκε για την έγκαιρη εγκατάσταση ιατρείου στον χώρο του στρατοπέδου, παράλληλα ζήτησε τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας σε θέματα οργάνωσης και σύστασής του, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες.