ΆρθροΑρχείο

Τί θα συμβεί αν κλείσουν τα Πυρηνελαιουργεία;

Χωρίς Πυρηνελουργικά εργοστάσια σπάει η αλυσίδα. Οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να βγάλουν το λάδι τους. Οι έλεγχοι στα Πυρηνελαιουργεία πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν διαρκώς. Πάνω από όλα η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.

Όμως η ενημέρωση για τις πτυχές του προβλήματος, πρέπει να μην είναι αποσπασματική ή λειψή

Η Αργολίδα και ιδιαίτερα το Ναύπλιο έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολλούς χειμώνες από την κάπνα και την οσμή που παράγεται από τα πυρηνελαιουργεία, που βρίσκονται στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Ν. Κίου.

Δεκάδες φορές πολίτες και επιχειρηματίες του Ναυπλίου έχουν καταγγείλει την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Αποπνικτική ατμόσφαιρα με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού.

Και έχουν απόλυτο δίκιο.

Κανονικά, αν στην Αργολίδα υπήρχε χωροθετημένη ζώνη για τις επιχειρήσεις αυτές, θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στο χώρο της ζώνης αυτής.

Δεν υπάρχει όμως και δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί άμεσα, αλλά και ούτε να μεταγκατασταθούν άμεσα εκεί, έστω και αν δημιουργηθεί σε εύλογο χρόνο 3 έως 5 ετών.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η επιβάρυνση με καπνό και μυρωδιά θα συνεχιστεί. Τα φίλτρα που τοποθετούνται δεν εξαλείφουν το καπνό και τη μυρωδιά, αλλά μειώνουν τους ρύπους.

Αν κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία είναι λύση;
Όχι.
Ίσως για τους ανενημέρωτους και πρόχειρα προσεγγίζοντας το θέμα, ναι.

Τί θα γινόταν όμως στην αλυσίδα παραγωγής Ελιά – Λάδι – Ελαιοτριβεία – Πυρηνελαιουργεία;

Θα γίνονταν τα παρακάτω:
Τα ελαιοτριβεία για να λειτουργήσουν νόμιμα θα πρέπει τα υπολείμματα τους, δηλαδή ο πυρήνας κυρίως, να τα πηγαίνουν σε μονάδες επεξεργασίας. Αν δεν υπάρχουν στο νομό, τα πλησιέστερα βρίσκονται στη Καλαμάτα και στη Πάτρα. Άρα αυξάνεται κατά πολύ το κόστος λειτουργίας τους, που ασφαλώς θα μετακυλήσουν στους αγρότες παραγωγούς.

Αλλιώς ή θα κλείσουν ή θα γεμίσουν πάλι τα ρέματα, όπως παλαιότερα. Αν τα ρέματα γεμίσουν, τότε η επιβάρυνση για το περιβάλλον και τους πολίτες θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Θα ξαναδούμε γεωτρήσεις να βγάζουν νερό με λάδι, η οσμή θα είναι έντονη σε όλο το νομό, όπου υπάρχουν ελαιοτριβεία και το καλοκαίρι, ειδικά, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

Αν κλείσουν τα ελαιοτριβεία οι συνέπειες καταστροφικές, κυρίως για τους αγρότες. Θα αναγκαστούν να αναζητήσουν σε άλλους νομούς ελαιοτριβεία ή δεν θα μπορούν να βγάλουν το λάδι τους.

Δηλαδή, απόλυτη καταστροφή για τους αγρότες και την καλλιέργεια της ελιάς στην Αργολίδα.

Και όχι μόνο. Τα Πυρηνελαιουργεία της Αργολίδας δέχονται το σύνολο των υπολειμμάτων των ελαιοτριβείων της Κυνουρίας και το μεγαλύτερο μέρος της  Κορινθίας, επίσης.

Αυτές οι σκέψεις παρατίθενται, διότι οι εξαγγελίες για λύσεις των προβλημάτων είναι εύκολες.

Οι μέθοδοι επίλυσης και οι παράπλευρες επιπτώσεις είναι προφανώς δύσκολο να υπολογιστούν στο εύκολο στάδιο των εξαγγελιών.

Επαναλαμβάνουμε προς αποφυγή παρανοήσεων.

Οι έλεγχοι στα Πυρηνελαιουργεία πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν διαρκώς. Πάνω από όλα η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.

Όμως, η ενημέρωση για τις πτυχές του προβλήματος, πρέπει να μην είναι αποσπασματική ή λειψή.
 
Υ.Ζ.

Φωτό αρχείου: Θάνος Κομνηνός