ΡεπορτάζΑρχείο

Τασάκια σε πεζοδρόμια και πατέντα με κυπελάκια για το τσιγάρο μέσα σε καταστήματα

Την εμφάνισή τους στα πεζοδρόμια, έξω από τα καφέ, τα μπαρ και τις ταβέρνες, άρχισαν να κάνουν τα πρώτα σταχτοδοχεία. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φοβούμενοι τα πρόστιμα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άρχισαν να απαγορεύουν στους πελάτες τους το κάπνισμα εντός των καταστημάτων, αλλά δεν θέλουν και να τους χάσουν.

Στο Ναύπλιο, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις ξεκίνησαν ήδη να σχηματίζονται πηγαδάκια από θαμώνες με το ποτό τους στο χέρι στα πεζοδρόμια.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα σταχτοδοχεία εντός των καταστημάτων έχουν αντικατασταθεί από κυπελάκια με νερό (μια πατέντα που εφαρμόζεται προφανώς για να μην αναλαμβάνει την ευθύνη ο επιχειρηματίας, αλλά ο πελάτης που καπνίζει).

Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται πλέον και στους εξής χώρους:

δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι εργασίας, κλειστοί ή στεγασμένοι (Εξαιρούνται: χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού).

όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης

παντός είδους χώροι αναμονής

αεροδρόμια (Εξαιρούνται: χώροι που θα προσδιοριστούν ειδικά για καπνιστές)

σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

κυλικεία

ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

γήπεδα, χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. Η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (παιδικές χαρές κλπ).

Προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα, και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την εν λόγω παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός, είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι: υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, δημοτική αστυνομία, λιμενικές αρχές, ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. 

Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά του καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού.