Αρχείο

Δεν υπάρχει καλή και κακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Ταξικός ειναι ο στόχος του κλεισήματος μονάδων της ΔΕΗ με κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο, υποστηρίζει μεταξύ άλλων με παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλειο (ΠεΣυ) ο Νίκος Γόντικας:

Το σχέδιο “διάσωσης της ΔΕΗ” που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, στην αρχή με τη μετοχοποίηση, στη συνέχεια με την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, προχώρησε η ευρωενωσιακή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις. Η μία κυβέρνηση έδινε τη σκυτάλη στην άλλη στην προώθηση της πολιτικής στήριξης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Ξεκίνησε με την υπερψήφιση του Μάαστριχτ τι 1992 από τη Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και το τότε Συνασπισμό και ολοκληρώνετε τώρα με τη κυβέρνηση Ν.Δ.

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν θέλει να κρύψει τη συμβολή της στα σχέδια του κεφαλαίου, οι πράξεις της την προδίδουν. Με το 3ο μνημόνιο συμφωνήθηκε να φτάσει η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% του συνόλου της αγοράς, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των άλλων ιδιωτικών ομίλων. Με το σύστημα δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να πουλά το ρεύμα που παράγει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Επί ημερών του σχεδιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που το παρουσιάζει σαν κάτι καλό η σημερινή  εισήγηση, προχώρησε η αξιολόγηση του προσωπικού, κ.ά.

Η ΝΔ σήμερα επαναφέρει επιχειρήματα όπως ότι η ΔΕΗ έχει καταρρεύσει οικονομικά, με αποκλειστικό κριτήριο την πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο, εκτιμήσεις που παραβλέπουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, τις παραγωγικές της δυνατότητες, τις υποδομές της, την ακίνητη περιουσία της. Γίνονται σκόπιμα, για να προβληθούν ως αναγκαίοι μια σειρά αντιλαϊκοί στόχοι και επιλογές της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, που υπάρχουν στα προγράμματα ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πολλά χρόνια πριν τα σημερινά αρνητικά αποτελέσματα για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Για την περιοχή μας, την Πελοπόννησο, οι συνέπειες θα είναι πιο βαριές. Χιλιάδες θέσεις θα χαθούν από το κλείσιμο των ΑΗΣ και των Ορυχείων. Ακόμα περισσότερες θα χαθούν δορυφορικά σε επιχειρήσεις της περιοχής. Μπαίνει σε κίνδυνο η τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης από το εσπευσμένο κλείσιμο της 3ης μονάδας που την τροφοδοτεί. Η αλλαγή από λιγνίτη σε βιοκαύσιμο ως πρώτη ύλη θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις χωρίς ταξικό πρόσημο.