ΟικονομίαΑρχείο

Αλλάζουν τα πάντα στις μισθώσεις Airbnb

Tον αποκλεισμό από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά σε τουρίστες και δεν διαθέτουν ταυτοποιημένο από το σύστημα Taxis αριθμό μητρώου σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο αφενός να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και αφετέρου να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναμένεται να προτείνει την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στόχος του υπουργού Τουρισµού, Χάρη Θεοχάρη, είναι η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρµας για βραχυχρόνια τουριστική µίσθωση σε ένα Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ) -στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος- και ο αποκλεισµός από τις συγκεκριµένες πλατφόρµες οποιουδήποτε ακινήτου δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση και δεν διαθέτει επαληθευµένο ΑΜΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειµένου να διασφαλιστεί η εγγραφή όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων στο Μητρώο, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού προτάσσει την ανάγκη υιοθέτησης κάποιας ασφαλιστικής δικλείδας, που θα πιστοποιεί την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο ανήκει το ακίνητο, µε πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΑΦΜ θα µπορούσε να λειτουργήσει ως «εχέγγυο».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη νέα νοµοθετική ρύθµιση αναµένεται η θέσπιση µιας σειράς προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα καταλύµατα, µε το υπουργείο Τουρισµού να εξετάζει την επιβολή κανόνων που άπτονται της ασφάλειας των τουριστών και την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των καταλυµάτων. Την ίδια στιγµή, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισµός όσον αφορά τον αριθµό των ακινήτων που µισθώνονται ανά ΑΦΜ και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη νέα νοµοθετική ρύθµιση, η οποία θα διαφοροποιείται εκ βάθρων από το ισχύον πλαίσιο που θέσπισε η προηγούµενη κυβέρνηση:

– ∆εν θα υπάρχει κανένας περιορισµός όσον αφορά τον αριθµό των ακινήτων που µισθώνονται ανά ΑΦΜ.

– Tαυτόχρονα δεν προβλέπεται η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισµού.