ΚοινωνίαΑρχείο

Μετανάστες σε πρώην εργοστάσια στη Πελοπόννησο

Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο «μεταναστευτικό» με νέες δομές φιλοξενίας να βρίσκονται προ των πυλών. Θα πρόκειται είτε για κλειστές και αυστηρά φυλασσόμενες ως προαναχωρησιακά κέντρα είτε ανοιχτές και ελεγχόμενες οι δομές φιλοξενίας. Και αν οι πρώτες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αφορούν τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος), οι δεύτερες, που δεν ανακοινώθηκαν, προορίζονται για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα ανοιχτά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας θα σηματοδοτήσουν ουσιαστικά τη δεύτερη φάση του πρότζεκτ «προσφυγικές δομές».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι σε προχωρημένο στάδιο, παρότι καταρτίζεται παρασκηνιακά, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, σε συσκέψεις με τους αρμοδίους και με εμπιστευτικά τηλεφωνήματα.

Οι αρχικές σκέψεις αφορούν 8 με 10 ελεγχόμενες δομές και φαίνεται πως βρίσκονται υπό εξέταση συγκεκριμένοι νομοί, μεταξύ των οποίων και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γι’ αυτό και προφανώς το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει σύντομα νέο σχετικό κύκλο διαλόγου με τους περιφερειάρχες.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα θέλουν η προετοιμασία και μια πρώτη επιλογή περιοχών γίνονται με συγκεκριμένα σενάρια και κριτήρια: αναλογικότητα στους νομούς, όχι σε “εξόντωση” ήδη επιβαρυμένων περιοχών και προτίμηση βιομηχανικών χώρων ή ΒΙΠΕ που έχουν εγκαταλειφθεί και ως υποδομές (με εγκαταστάσεις ύδρευσης, ηλεκτρισμού κ.λπ.) προκρίνονται ως καταλληλότερες.

Αν και το Μαξίμου «βολιδοσκοπεί» όλες τις περιφέρειες, έγκυρες πηγές αναφέρονται συγκεκριμένα σε πέντε περιοχές, υπονοώντας ίσως ότι γι’ αυτές ο διάλογος έχει μπει στα βαθιά.

Από την Πελοπόννησο φαίνεται πως θα εξαιρεθεί η ήδη επιβρυμένη Κορινθία, ενώ για την Αργολίδα εξετάζεται σοβαρά εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στον Δήμο Άργους – Μυκηνών, όπως πρώτοι έχουμε αποκαλύψει εδώ και μήνες. Παράλληλα υπάρχει και το πεδίο βολής στα Πυργιώτικα όπου θα μπορούσε σε περίπτωση ανάγκης να δημιουργηθεί μια ανοιχτή δομή.

Παράλληλα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα ελεγχόμενα κέντρα θα έχουν διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας από τις κλειστές δομές. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρχουν «οριοθετημένη» είσοδος και έξοδος των φιλοξενουμένων και αυστηρές επιπτώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς. Πιθανότατα θα οδηγούνται άμεσα προς τα… νησιά για απέλαση όσοι προσπαθούν να εξαφανιστούν. Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική επιχείρηση «χαρτογράφηση νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης» παραμένει σε εξέλιξη και σχεδόν τίποτα δεν θεωρείται «κλειδωμένο».

Φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες με τους αρμόδιους παράγοντες στις περιφέρειες ούτε έχουν ζητηθεί από όλους οι εισηγήσεις και προτάσεις τους για αξιοποίηση κατάλληλων χώρων. Να σημειωθεί πως το θέμα ερευνάται από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με πιθανές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.