ΟικονομίαΑρχείο

Χαμόγελα και πίκρα για το λάδι

Η εκτίμηση για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει λόγο για 120.000 τόνους, ποσότητα που αποτελεί το 40% της πανελλαδικής παραγωγής.

Ελαιοτριβεία στην περιοχή της Μεσσηνίας επισκέφθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης συζήτησε με ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την θετική εικόνα που φαίνεται να σχηματίζεται για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου, στη Μεσσηνία αλλά και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, τόσο ως προς την ποσότητα, όσο και ως προς την ποιότητα αυτού του σημαντικού για την οικονομία της Περιφέρειας προϊόντος.

Νίκας ελαιοτριβεία

Αντίθετα οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή του ελαιολάδου είναι άκρως απογοητευτικές, αφού κυμαίνεται κάτω από τα 2,5 ευρώ το κιλό με τα μεροκάματα των 35 ευρώ να κάνουν την καλλιέργεια ασύμφορη και δύσκολη την οικονομική επιβίωση των αποκλειστικά απασχολουμένων με την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι τιμές πέφτουν και την πληρώνουν οι μικροί ελαιοπαραγωγοί, αφού εκτός Ελλάδος κυριαρχούν συγκεκριμένα ελαιόλαδα από άλλες χώρες που συμπεριλαμβάνουν μέσα και ελληνικό.

Εντωμεταξύ, στην ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιόλαδου προχώρησε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, που έχει επιδεινώσει την αγορά του προϊόντος. Ειδικότερα, η προσφυγή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση με κοινοτική χρηματοδότηση αφορά τους παραγωγούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.