ΠολιτισμόςΑρχείο

Στα σπήλαια γεννιούνται οι θεοί

Το «Αρχείον Πολιτισμού», η Σπηλαιολογία Αργολιδοκορινθίας και ο ΕΟΣ Κορίνθου παρουσιάζουν το ρεπορτάζ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ «Το Σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο θεός Ερμής, στο όρος Κυλλήνη «Ζήρια» της Κορινθίας»
Το μονοπάτι έχει καταπέσει και απαιτείται πολλή προσοχή, ειδικός εξοπλισμός και συνοδεία εμπείρων ορειβατών, για να προσεγγίσει έστω κανείς στο σπήλαιο.

Ο Ερμής γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. Η μητέρα του Μαία ήταν κόρη του Άτλαντα και μια από τις Πλειάδες (Θεογονία, στίχοι 938-939).

Με το καβούκι μιας χελώνας έφτιαξε μια λύρα (Παυσανίας, Αρκαδικά 17.5). Ένα βράδυ έφτασε στην Πιερία και έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα.

Έφερε το κοπάδι στις όχθες του ποταμού Αλφειού και το έκρυψε σε μια σπηλιά. Το επόμενο πρωί έφτασε ο Απόλλωνας στην Κυλλήνη, αλλά ο Ερμής αρνήθηκε ότι ήταν ο κλέφτης. Ο Απόλλωνας όμως απευθύνθηκε στο Δία, ο οποίος είπε στον Ερμή να επιστρέψει τα βόδια.

Η λύρα, που είχε φτιάξει ο Ερμής, άρεσε στον Απόλλωνα. Για να δώσει τέλος στην αντιδικία τους, ζήτησε από τον Ερμή να του δώσει τη λύρα. Ο Ερμής συμφώνησε με αντάλλαγμα να κρατήσει το κοπάδι βόδια.

Ομηρικός ύμνος στον Ερμή:

Μούσα, τραγούδα τον Ερμή, το γιο του Δία και της Μαίας,
της πολυπρόβατης τ’ Αρκάδα γης και της Κυλλήνης ρήγα,
τον τετραπέρατο μηνύτορα των αθανάτων όλων,
που νύμφη γέννησε  ωριοπλέξουδη η Μαία με το Δία
η τιμημένη ερωτοσμίγοντας…..