Πουλάς: Ημιτελή προσπάθεια αντί για μακρόπνοο φορολογικό νομοσχέδιο (Vid)
Στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, σημείωνοντας τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική κοινωνία περίμενε με αδημονία το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα. Μετά από μία σκληρή τετραετία φορολογικής ασφυξίας που είχε επιβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεσαία τάξη να σηκώνει ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, οι πολίτες είχαν την ελπίδα ότι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιό σας θα έδειχνε το δρόμο της αντιστροφής. Μίας αντιστροφής, την οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός και για τον λόγο αυτό απόλαυσε την μεγάλη εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης. Για μία ακόμα φορά, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες.
Αντί ενός νομοσχεδίου, το οποίο θα σηματοδοτούσε μία νέα φορολογική αντίληψη, αντί για ένα δίκαιο και μακρόπνοο φορολογικό νομοσχέδιο, έχουμε για μία ακόμα φορά, μία ημιτελή προσπάθεια.
Πρόκειται για μία βιαστική, χωρίς συνοχή, πρόχειρη και αποσπασματική προσπάθεια διόρθωσης μιας άδικης φορολογικής πολιτικής που είχε επιβληθεί κυρίως εις βάρος της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά ταξικά κριτήρια. Η πολιτική αυτή είχε εφαρμοστεί δήθεν για την προστασία των φτωχώτερων στρωμάτων. Ποια όμως ήταν τελικά τα φτωχότερα αυτά στρώματα; Ποιος τα προσδιόριζε και με ποια κριτήρια;
Την ώρα που όλη η κοινωνία είχε φτωχοποιηθεί βίαια και μαζικά μέσω του υπερδιπλασιασμού των άμεσων και έμμεσων φόρων και την εκτόξευση του κόστους ζωής, ποιος μπορούσε με σιγουριά να πει στον Έλληνα πολίτη ότι τα φορομπηχτικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν δίκαια κατανεμημένα; Το άτοπα και άδικα φορολογικά μέτρα που πήρε μονομερώς ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας , το πλήρωσε στις εκλογές. Όμως αυτό δεν δίνει στη δική σας κυβέρνηση ούτε μία μέρα περιόδου χάριτος. Για άλλη μία φορά, δεν έχετε την τόλμη να κάνετε την απαραίτητη και αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα για να απελευθερώσει την οικονομική δυναμική της και να επιστρέψει τάχιστα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Και κυρίως δεν δίνετε ξεκάθαρη εικόνα για το οικονομικό και φορολογικό μοντέλο που θέλετε να εφαρμόσετε στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Τι σκοπούς έχετε και ποιο είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο; Ακόμα δεν το έχετε ανακαλύψει.
Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα του νομοσχεδίου σας, δεν συνδέονται καν με επενδύσεις, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την αύξηση των εξαγωγών ή ακόμα και με την τεχνολογική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της χώρας. Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει το Κίνημα Αλλαγής καμία φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή όσο η Χώρα μας είναι δεμένη στο άρμα των υπερπλεονασμάτων. Αυτό απεικονίζεται και στον προϋπολογισμό του 2020 όπου παρά τις μικρές φοροελαφρύνσεις που κάνετε και την αποκατάσταση συγκεκριμένων αδικιών, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών είναι αυξημένοι κατά 979 εκατομμύρια ευρώ και ο φόρος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι καμία φοροελάφρυνση δεν μπορεί να αποκαταστήσει την απώλεια των εσόδων της μεσαίας τάξης και να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη εάν δεν συνοδεύεται από μία στιβαρή πολιτική απέναντι στις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται ότι είναι οι μόνες που δεν έχουν λάβει το μήνυμα σας περί επιστροφής στην κανονικότητα. Συνεχίζουν να χρεώνουν παράλογες και υψηλές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές και να μην χρηματοδοτούν την αγορά για δέκατο χρόνο. Περιμένω να δω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σας και σε αυτήν την κατεύθυνση.
Βέβαια, παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις με το σταγονόμετρο, θεσμοθετείτε ευνοϊκό καθεστώς σε ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων που απολαμβάνουν επιπρόσθετων παροχών σε χρήμα και είδος που δεν είναι εκτεθειμένοι ούτε στην εργασιακή ανασφάλεια, ούτε στη φτώχεια. Όμως ούτε για τους αγρότες επιφυλάσσετε καλύτερη μεταχείριση. Η θετική διάταξη για φορολόγηση με συντελεστή 10% των κερδών των αγροτικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών δεν είναι αρκετή. Που είναι η πολυαναμενόμενη νομοθετική σας πρωτοβουλία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Που είναι τα κίνητρα για την παράδοση των προϊόντων τους στις συλλογικές οργανώσεις;
Ποια είναι η πολιτική σας για την ενίσχυση των αγροτών και των συλλογικών σχημάτων που θα μπορούσαν να αποτελούν ασπίδα προστασίας τους στο έντονα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον; Η ελληνική οικονομία, η οποία βρισκόταν σε παγετώνα, πρέπει να αναθερμανθεί με συγκεκριμένες γενναίες πρωτοβουλίες που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής όπως:
• Τη σύνδεση της προσαύξησης της μισθολογικής δαπάνης με φορολογικά κίνητρα
• Την οριζόντια σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
• Μόνιμα μέτρα αναζωπύρωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας
• Μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
• Τη φορολογική απαλλαγή των νέων που ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση
• Φορολογικά κίνητρα για τους αγρότες που παραδίδουν τα προϊόντα τους σε συνεταιρισμούς και οργανισμούς παραγωγών
• Καθιέρωση συντελεστή 9% για εισοδήματα των αγροτών μέχρι 10.000 ευρώ και 13% για το υπερβάλλον φορολογητέο εισόδημα.
• Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια
• Κίνητρα για την συμμετοχή των εργαζόμενων στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της διανομής μετοχών
• Την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος ο πολιτικός φορέας που στήριξε και εξέφρασε τις αγωνίες της μεσαίας τάξης. Ορισμένοι ακόμα και σήμερα χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ αυτήν ακριβώς την πολιτική του επιλογή: τη δημιουργία μίας ισχυρής και δυναμικής μεσαίας τάξης, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της ραγδαίας ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής δρα και στοχεύει στην ευημερία και πρόοδο της Χώρας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την διατήρηση της φορολογικής αδικίας, με τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και με τη διατήρηση των άδικων και υπερβολικών επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης, των νέων και των αγροτών.
Η αναζήτηση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων ποτέ δεν θα αντικαταστήσει το δυναμισμό των εγχώριων παραγωγικών συντελεστών.
Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στους Έλληνες φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν μέσα σε περιβάλλον σταθερότητας και φορολογικής δικαιοσύνης, όπου πολλοί θα πληρώνουν λίγα και δίκαια και όχι το αντίθετο, χωρίς τον φόβο της αδυναμίας επίτευξης άδικων και τιμωρητικών υπερπλεονασμάτων.
Δυστυχώς σε αυτήν την κατεύθυνση τα αποτελέσματα σας είναι φτωχά. Γι΄αυτό και καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».