ΠολιτισμόςΑρχείο

Χαραγμένες στη μνήμη ανθρώπινες στιγμές του Θάνου Μικρούτσικου στην Επίδαυρο (Video)

Στιγμές συγκίνησης, ανθρώπινες, είχε βιώσει με το κοινό του ο Θάνος Μικρούτσικος στις 25 Ιουλίου του 2015 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια συναυλία που έχει μέινει χαραγμένη στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.

Παίζοντας στη σκηνή μόνος του τα μελοποιημένα από τον ίδιο ποιήματα του Νίκου Καββαδία και ενώ έχει προηγηθεί τουλάχιστον 10λεπτη εισαγωγή στο πιάνο, ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα, τα είχε «δώσει όλα».

Ο ήχος από το γνωστό τραγούδι 7 Νάνοι στο SS Cyrenia, μέσα από μια μοναδική ερμηνεία, έφτανε αρκετά μακριά από το μικρό θέατρο… Ο Μικρούτσικος βλέποντας το κοινό να έχει γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο, δεν σταματούσε…  

Κι ενώ το τραγούδι δεν έλεγε να τελειώσει, ο μουσικοσυνθέτης και στην προκειμένη περίπτωση και ερμηνευτής, προσπαθούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Το χειροκρότημα όμως, δεν σταματούσε και ο Μικρούτσικος αποκάλυψε τα συναισθήματα του γυρίζοντας το πρόσωπο προς τον «κόσμο» του…

Για 2.5 ώρες σείστηκε το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στους ήχους του Μικρούτσικου. Μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και τον Κώστα Θωμαΐδη, σε μια αξέχαστη συναυλία με τίτλο «Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται», είχε ακουστεί ένας συνδυασμός από τραγούδια της αθωότητας και της μνήμης μας. «Τραγούδια με αίμα. Τραγούδια από πέτρα. Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν.»

Όπως είχε πει ο συνθέτης σε συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο για το anagnostis.org, αυτή ήταν η 450η συναυλία της καριέρας του.