ΡεπορτάζΑρχείο

Ηχηρές παρουσίες και πολλά μηνύματα από τον εβδομαδιαίο Τύπο όλης της Ελλάδας

Ο έντυπος περιφερειακός τύπος είναι ισχυρός και αξιόπιστος ακόμη και στα δύσκολα. Είναι εδώ γιατί απλά οι εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες είχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να έχουν το κύρος και τη διεισδυτικότητα στις τοπικές κοινωνίες που για άλλες κατηγορίες ΜΜΕ ήταν πάντα ένα άπιαστο όνειρο.

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε δεκάδες πολιτικούς, υπουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους και διαφημιστές ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα: ««Περιφερειακός Τύπος – Η νέα δεκαετία των στόχων και των προκλήσεων».

Ηχηρές παρουσίες και πολλά μηνύματα από τον εβδομαδιαίο Τύπο όλης της ΕλλάδαςΤο παρόν έδωσαν περισσότεροι από 30 βουλευτές, ευρωβουλευτές, και εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, διαφημιστικών εταιρειών, Ενώσεων ιδιοκτητών εφημερίδων, καθώς και μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ.

ΕΙΕΤ

Η εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο St George Lycabettus στο Κολονάκι ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που αναφέρονταν στην ιστορία, το παρόν, αλλά και  το μέλλον της Ε.Ι.Ε.Τ. και του κλάδου των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων.

Πρόεδρος ΕΙΕΤ Αντώνης ΜουντάκηςΠρόεδρος ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης «Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, είναι πανέτοιμη με προτάσεις να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Οι εφημερίδες – μέλη της δεν έχουν μόνο πλούσιο παρελθόν, αλλά και μέλλον, έχουν στόχους και όραμα για τον κλάδο της ενημέρωσης. Τα μόνα που ζητάμε είναι αυτά που δικαιούμαστε. Το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων και σεβασμός στην ιστορία που μας συνοδεύει και στο έργο που επιτελούμε στην Ελληνική Περιφέρεια».

Άκης Γκάτζιος - Άννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΟ δημοσιογράφος και εκδότης του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος και η ευρωβουλευτής  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Άκης Γκάτζιος - Γιάννης Ανδριανός - Σταύρος ΜάτσηςΟ δημοσιογράφος και εκδότης του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος, με τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό και τον αντιπρόεδρο Ε.Ι.Ε.Τ. Σταύρο Μάτση
 

Πρόσθεσε ακόμα ο κος Μουντάκης: «Φυσικά δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα στον Περιφερειακό Τύπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Τουναντίον, την προηγούμενη δεκαετία περισσότερες από 70 εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες ανέστειλαν τις εκδόσεις τους, θύματα κι αυτές της κρίσης που βιώνει ο Τύπος, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας», παραθέτοντας τα πλήγματα που δέχτηκε ο Περιφερειακός Τύπος τα δέκα τελευταία χρόνια (περιορισμός επιδότησης των ΕΛΤΑ, κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών, τη μη εφαρμογή του Ν. 2328/1995 περί κρατικής διαφήμισης) και πολλά άλλα που οδήγησαν σε λουκέτο πολλές δεκάδες εφημερίδων και συρρίκνωσαν τα έσοδα των υπόλοιπων. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων που επίκειται στο τέλος του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζονταν την “ταφόπλακα” για όλο τον Περιφερειακό Τύπο. Σε περίπτωση που καταργηθούν οι δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στις περιφερειακές εφημερίδες, περισσότερες από τις μισές – εβδομαδιαίες και ημερήσιες – θα αναστείλουν την έκδοσή τους. Μιλάμε για 217 εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα. Κι όμως οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, που δεν ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΙΕΤ

Πόσο μεγάλο όμως θα είναι το πλήγμα για το κράτος αν κλείσουν 100 και πλέον εφημερίδες, δηλαδή επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις που φορολογούνται, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους”, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ι..Ε.Τ. και κάλεσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές να σταθούν συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα της Ε.Ι.Ε.Τ. και του ΣΗΠΕ για την διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, καθώς η συνέχιση των δημοσιεύσεων από τη μια έχει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και από την άλλη εξυπηρετεί τη διαφάνεια και παράλληλα στηρίζει 217 εφημερίδες, δηλαδή 217 επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση στην Ελληνική Περιφέρεια όπως πράττουν εδώ και δεκαετίες. 

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου, με θέμα: “Ο Περιφερειακός Τύπος στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίσεις που προβληματίζουν”. 

Παρουσίες

ΕΙΕΤ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό – αρμόδιο σε θέματα Τύπου – Θεόδωρο Ρουσόπουλο, από τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Ιωάννη Μαστρογεωργίου, από τον υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Διγαλάκη, από τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, από τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Πύλου Δημήτρη Καφαντάρη, από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Μιχάλη Σαββάκη και από τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γιώργο Κατσαϊτη. 

Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Και Επικοινωνίας Ιωάννης ΜαστρογεωργίουΟ  Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Και Επικοινωνίας Ιωάννης Μαστρογεωργίου
 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παππάς και Βασίλης Υψηλάντης (Δωδεκάνησα), Γιώργος Αμανατίδης (Κοζάνης), Γιώργος Κωτσός (Καρδίτσας), Μανούσος Βολουδάκης (Χανίων), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδας), Περικλής Μαντάς (Μεσσηνίας), Τάσος Χατζηβασιλείου (Σερρών), Γιώργος Κότσιρας (Β’ Δυτικής Αττικής), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Ξενοφών Μπαραλιάκος (Πιερίας), Φίλιππος Φόρτωμας (Κυκλάδων). 

Κατερίνα ΝοτοπούλουΟι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και Κατερίνα Νοτοπούλου με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ Νίκο Σουρλόπουλο και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Αμβροσίου
 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσαν οι βουλευτές: Κατερίνα Νοτοπούλου (Α’ Θεσσαλονίκης), Καλλιόπη Βέττα (Κοζάνης), Γιώργος Παπαηλιού (Αρκαδίας), Κώστας Μάρκου (Αχαΐας), Κατερίνα Παπανάτσιου (Μαγνησίας), από το Μερα 25 η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, οι ευρωβουλευτές Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Νέα Δημοκρατία) και Νίκος Ανδουλάκης (Κίνημα Αλλαγής), ενώ τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Δραγασάκη εκπροσώπησε ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος. 

Θοδωρής Ρουσσόπουλος

Ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Ν. Δ. και πρώην υπουργό – αρμόδιο σε θέματα Τύπου – Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Ακόμη παρευρέθησαν η κ. Έλενα Σώκου (εκπρόσωπος Περιφερειακού Τύπου της Νέας Δημοκρατίας), ο Παύλος Χρηστίδης (εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής), ο Χαράλαμπος Κόκκινος (αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας), εκπρόσωποι από τις διαφημιστικές εταιρείες UMEDIA και MAVE, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Ζάννος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κ. Κολούρας, εκδότες τοπικών εφημερίδων της Αττικής, καθώς και μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. 

Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων Βασίλης ΔιγαλάκηςΟ υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης
 

Επίσης, χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και οι βουλευτές Ζωή Ράπτη (Νέας Δημοκρατίας Βόρειου Τομέα), Μίκα Ιατρίδη (Νέας Δημοκρατίας Δωδεκανήσου) και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας). 

Καθοριστική για την εκδήλωση ήταν η συμβολή της Ρεγγίνας Μασσέλου και του Άρη Γκέρτσου, της διαφημιστική εταιρεία UMEDIA για την στήριξη, της Οινοποιίας – Οξοποιίας Τριποδάκη που προσέφερε το κρασί της εκδήλωσης, του τηλεοπτικού σταθμού ENA CHANNEL και του β’ αντιπρόεδρου του Δ.Σ. Σπύρου Λάτσα για την παραγωγή του βίντεο και τα μέλη Νίκο Σουρλόπουλο (μέλος του Δ.Σ.) και Άγγελο Βασίλαινα (πρόεδρο εξελεγκτικής επιτροπής) για τις εκτυπώσεις της εκδήλωσης.