ΆρθροΑρχείο

Μία συνάντηση για τον τουρισμό με μεγάλη συμμετοχή

Η τοπική μας παράταξης “Ανάπλι εμπρός!” διοργάνωσε μία συνάντηση-συζήτηση για την κρίση του τουρισμού στο Ναύπλιο.
Ο χώρος που επιλέξαμε ήταν τελικά πολύ μικρός. Κόσμος ‘έμεινε απέξω και ζητάμε συγγνώμη για αυτό

Η παρουσία των ατόμων που συμμετείχαν ήταν τελικά μια απόδειξη για την αγωνία που υπάρχει στους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό. Επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους που είναι και οι περισσότερο πληττόμενοι από την κρίση.

Το σλόγκαν ότι το Ναύπλιο είναι η πόλη του έρωτα και οι πολιτικές για κάποια events τα τριήμερα, που ούτως ή άλλως η πόλη γεμίζει είναι ατελέσφορα.

Δεν σωζόμαστε  όταν κάποιοι μήνες είναι τουριστικά νεκροί. 
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πόλη μας απευθύνεται βασικά στον περιηγητή και όχι στον καθήμενο και λιαζόμενο τουρίστα .

Η συγκέντρωσή μας δεν έγινε για να ακουσθούμε εμείς.
Υπήρχαν πολλές μικρές εισηγήσεις.

Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, το ενιαίο εισιτήριο, τον εκπαιδευτικό τουρισμό, τον τουρισμό δραστηριοτήτων, τον ιατρικό τουρισμό, την οργάνωση του εναλλακτικού τουρισμού στις νεκρές τουριστικά περιόδους, όταν η πόλη είναι υπέροχη. Για την γαστρονομία, την τοπική ποτοποιία. Μας είπαν παραδείγματα το πως κάποιο μουσείο προσελκύει περιηγητές με ειδικές δράσεις. Αρκετοί μίλησαν για τις συνέργειες που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ διαφόρων κλάδων τουρισμού και να οργανωθεί η προσέγγιση στους tour operators. Ακούσαμε για την μεγάλη δύναμη του διαδικτύου και για την έλλειψη ενός τουριστικού portal. Συζητήσαμε για την σημασία του τραίνου και για την έλλειψη βασικών τρόπων προσέγγισης του μεμονωμένου ταξιδιώτη στην πόλη.  Και δεν ήταν μόνον αυτά.

Ο διάλογος έντονος και ωραίος.

Πως όμως θα προχωρήσουν όλες αυτές οι ωραίες ιδέες; Ιδού το μεγάλο πρόβλημα. Οταν η δημοτική αρχή δεν ακούει, δεν συζητάει, κοιτάει βασικά την επικοινωνία και την προβολή των ατόμων.

Εμείς θα μεταφέρουμε στην επιτροπή αυτά που ακούσθηκαν. Να δούμε πως οι απόψεις της κοινωνίας των πολιτών θα αξιοποιηθούν

Οι πηγές στην δημοτική αρχή είναι ξερές. Ξερές από  ιδέες. Δυστυχώς.

Η πόλη δεν θα σωθεί με την έλευση κάποιου ειδικού που θα προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν.

Πρέπει εμείς σαν κοινωνία να πούμε τα προβλήματα αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματα της υπέροχης πόλης μας με το τεράστιο πάχος ιστορίας, τις εκπληκτικές ομορφιές της και τα μνημεία της, που δυστυχώς πολλά από αυτά είναι ερειπωμένα. Και μόνον αν έχουμε εμείς το δικό μας σχέδιο έχει κάποια σημασία το να κάνουμε μελέτες και να προσλάβουμε ειδικούς για στρατηγικούς σχεδιασμούς και προβολή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κοινωνία να είναι ενεργή και να πιέζει.
Η πόλη μας είναι χρυσάφι. 
Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να γουστάρουμε πρώτα εμείς να ζούμε σε αυτή την πόλη. Και τότε μόνον θα απογειωθεί και ο τουριστικός τομέας της τοπικής οικονομίας.
Και επαναλαμβάνουμε. Μόνον με ενεργούς πολίτες  αυτό μπορεί να γίνει. Οι “αρμόδιοι” από μόνοι τους θα κάνουν μίαν οπή στο ύδωρ

Κώστας Καράπαυλος, Τοπικός Σύμβουλος Ναυπλίου με το “Ανάπλι εμπρός!”