ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Κανείς αιρετός δεν κινείται χωρίς απόφαση Δημάρχου!

Όριο στις μετακινήσεις των αιρετών μπαίνει με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται καταρχήν ότι  εξαιρούνται από τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών για το χρονικό διάστημα από 23 Μαρτίου έως και 6 Απριλίου 2020 οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων.

Ο Δήμαρχος δύναται να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εφαρμογής των μέτρων  την Απόφαση ανακήρυξής του από αρμόδιο Πρωτοδικείο και ο Αντιδήμαρχος την Απόφαση ορισμού του. 

Από τα περιοριστικά αυτά μέτρα εξαιρούνται, επίσης, οι μετακινήσεις Αιρετών οργάνων των Δήμων και των Κοινοτήτων (όπως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, κ.ά.), από και προς την εργασία τους, που συνδέεται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και οι οποίες δεν μπορεί να ασκηθούν με άλλο τρόπο.

Για την ελεύθερη μετακίνησή τους όμως ο Δήμαρχος θα πρέπει να χορηγήσει στα εν λόγω όργανα Βεβαίωση, η οποία θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα κάτωθι στοιχεία: 

– Στοιχεία ταυτότητας του Αιρετού 
– Τόπος κατοικίας  
– Τόπος εργασίας και ωράριο εργασίας

Ως «Ωράριο εργασίας» θεωρείται ο απαιτούμενος χρόνος για την επιμελή άσκηση των αιρετών τους καθηκόντων και θα συμπληρωθούν ανάλογα τα πεδία: 
α) ώρα προσέλευσης:…… /ώρα προβλεπόμενης αποχώρησης:………. 
β) ώρα προβλεπόμενης αποχώρησης λόγω υπερωριακής απασχόλησης:…… 
– Χρονικό διάστημα ισχύος της Βεβαίωσης / Πάγιας Διάρκειας: 

Στην ως άνω Βεβαίωση θα συμπεριλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη πληροφορία, η οποία σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του Αιρετού, εξαιτίας των οποίων προκύπτει υποχρέωση για μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εργασίας του. 

Το μετακινούμενο Αιρετό Όργανο οφείλει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και τη Βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.