ΠολιτισμόςΑρχείο

Εκ του Ναυπλίου άρξασθαι

Όταν επισκέπτεσαι έναν τόπο και είσαι το τιμώμενο πρόσωπο φροντίζεις να είσαι το ίδιο ή και περισσότερο ευγενικός από τους οικοδεσπότες σου. Αυτό πηγάζει από τους κανόνες ευγένειας που η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου τους ξέχασε προσερχόμενη στο Ναύπλιο ή θέλησε να αποδείξει στους Κορίνθιους, άγνωστο γιατί, πως αφήνει μια πόρτα ανοιχτή!

Παρά τις όποιες επιμέρους διεκδικήσεις άλλων πόλεων, το Ναύπλιο θεωρείται επίσημα ως η πρώτη πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους, φυσικά μιλάμε για πρωτεύουσες μια και τότε, μάλλον η έννοια αυτή δεν υπήρχε, επομένως η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου δεν θα `πρεπε καν να αναμιχτεί σε αυτό το ζήτημα, ούτε να βάλει τις πόλεις του Ναυπλίου και της Κορίνθου να τα «βρουν» αναμεταξύ τους. Η ιστορία του τόπου δεν είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των πόλεων για την αλήθεια.

Κρατώντας λοιπόν «μαστίγιο» στο ένα χέρι η κα. Αγγελοπούλου τόνισε για την πρόσφατη εμφάνιση της Κορίνθου ως διεκδικήτρια του τίτλου της πρωτεύουσας: «Οι ιστορικοί θα αποφασίσουν (αν τα καταφέρουν) κατά πόσον ήταν ή όχι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας,  όπως αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της επανάστασης άφησαν εδώ ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Η πόλη υπήρξε το πεδίο οπού εξελίχθηκαν εξαιρετικά σημαντικές διεργασίες οι οποίες σημάδεψαν την πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους».

Λίγο πιο πριν μάλιστα έμμεσε μέσω της ιστορικού συνεργάτιδάς της είχε αποφανθεί: «η Μαρώ η Ευθυμίου, η Ιστορικός που αλωνίζει τη χώρα δίνοντας διαλέξεις για την περίοδο της Επανάστασης του 21 και με αυτό της το έργο, κατάφερε να κάνει την Ιστορική αφήγηση μόδα και πλέον, η ίδια, να μην προφταίνει να ανασάνει. Όταν λοιπόν της είπα ότι θα αρχίσουμε τις επαφές μας με τις διάφορες πόλεις από το Ναύπλιο μου απάντησε:

‘Κυρία Πρόεδρε θα σας συμβούλευα να πείτε ότι «ξεκινώ την περιοδεία μου από την Αργολιδοκορινθία γιατί εδώ χτύπησε πιο γερά η καρδιά της πολιτικής ζωής του αναγεννώμενου έθνους μας», και να μην επικεντρωθείτε στο ποια πόλη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αφού αυτή ήταν η Κόρινθος’».

Βλέποντας βέβαια πως πάγωσε η αίθουσα, η κα. Αγγελοπούλου ανακάλυψε και την αφή του τριαντάφυλλου.

Στήριξε την πρόταση του δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, να γίνει η ίδια η πόλη ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αποτελέσει η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης ένα παράθυρο προς το μέλλον.

Όσο για το αν υπήρξε  η Αρχαία Κόρινθος, σύμφωνα με την ιστορικό της κα. Αγγελοπούλου, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.