ΟικονομίαΑρχείο

Οσκαρικό λάδι από τη Λακωνία

And the Oscar goes to… “Συλλεκτικόν” Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου! Το σκηνικο που περιγράφουμε δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που συνέβη στον παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιολάδου στο Λος Άντζελες. 

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την αίθουσα απονομής των Οσκαρ ένας άλλος διαγωνισμός  και μία άλλη απονομή με εξόχως πελοποννησιακό και ελληνικό ενδιαφέρον ελάμβανε χώρα. 

Πρόκειται για τον διαγωνισμό Los Angeles IOO Competition 2020 στον οποίο διαγωνίστηκαν περισσότερα από 600 δείγματα ελαιολάδου από όλο τον πλανήτη. Εφέτος έκλεισε 21 χρόνια ζωής και τα βραβεία του έχουν χαρακτηριστεί τα όσκαρ των ελαιολάδων.

Τα 600 δείγματα προέρχονταν από 20 ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή,η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ.

Φέτος το δείγμα ελληνικού ελαιολάδου με την ονομασία «Συλλεκτικόν» των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Λακωνία απέσπασε το βραβείο «bronze» ή αλλιώς την 3η θέση που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις του ελληνικού ελαιολάδου.

Ο ελαιώνας Σακελλαρόπουλου λειτουργεί αδιάκοπα από το 1992. Βρίσκεται στο κάμπο μεταξύ του Ταυγέτου και του Πάρνωνα και διακρίνεται για τις καινοτόμες βιολογικές τεχνικές αλλά κυρίως για το γεγονός ότι τα προϊόντα και οι ποικιλίες του συγκεκριμένου παραγωγού έχουν το σύνθημα «από το χωράφι στο ράφι». «Η φροντίδα μας ξεκινάει από την οργάνωση, την φροντίδα και την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και φτάνει μέχρι τον καταναλωτή και αυτή η αλυσίδα φέρει την υπογραφή μας», τονίζει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος και διευκρινίζει πως οι βραβεύσεις έρχονται για το προϊόν και όχι για την συσκευασία: «Είναι συνειδητή μας επιλογή να φροντίζουμε μόνο την ποιότητα του λαδιού. Οι διακρίσεις μας είναι για το λάδι και όχι για τις συσκευασίες. Αυτό είναι κάτι που θέλω να τονιστεί».