ΕκδηλώσειςΑρχείο

Τι είναι η «Κουσκουβάρα» που αναβιώνει στο Άργος

Ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλων Ποντιακού Ελληνισμού “Η Παναγία Σουμελά”, στο πλαίσιο του Αργείτικου Καρναβαλιού στον Δήμο Άργους –  Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ, θα παρουσιάσει την «Κουσκουβάρα», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μμ, στην κεντρική πλατεία του Άργους.

Τι είναι η «Κουσκουβάρα» που αναβιώνει στο Άργος

Με τον ερχομό της άνοιξης, τους κατοίκους του Πόντου, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν χωράφια, τους ταλαιπωρούσε η ξηρασία. Έτσι έκαναν μια δέηση για βροχή. Έφτιαχναν ένα είδος σκιάχτρου και το περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας: «Η κουνίστρα Κουσκουτέρα ζητάει από τον Θεό βροχή. Δώσε Θεέ μου βροχή στου πλούσιου τον κήπο και στου φτωχού το χωράφι». Έβγαινε, τότε, η νοικοκυρά κι έριχνε νερό πάνω στην Κουσκουτέρα. Τα παιδιά τίναζαν το σκιάχτρο και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος, όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την Κουσκουτέρα, έτσι να έβρεχε και ο Θεός και να πρασινίσει η γη. Πριν φύγουν η κάθε νοικοκυρά τους έδινε κεράσματα ή χρήματα για το καλό και αυτοί τους εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».

Αυτό το ιδιαίτερο Ποντιακό Έθιμο θα αναβιώσει ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας ως ένα δρώμενο εν κινήσει με σκοπό να οι παλαιότεροι να μην ξεχνάνε την πολιτιστική τους κληρονομιά και τα παιδιά να μαθαίνουν γι΄ αυτή ώστε να περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ.

Τι είναι η «Κουσκουβάρα» που αναβιώνει στο Άργος

Με το τέλος της αναβίωσης του εθίμου, θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι με πίπιζα, νταούλι, λύρα, τραγούδι και πολύ χορό.