ΕλλάδαΑρχείο

Ο κορωνοϊός απειλεί να κλείσει όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας

Δεν αποκλείεται η απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία, παιδικοί σταθμοί και πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση κορωνοϊού.

Σε αυτό συνηγορεί ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μετά και από την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ο κ. Τσακρής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν διαπιστωθεί έντονη εγχώρια μετάδοση, ένα από τα μέτρα που θα εκτιμηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή των επιδημιών και όχι στη φάση -όπως έγινε στην Ιταλία- που είναι σε μεγάλη έξαρση».

Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε μια τέτοια απόφαση απάντησε ότι είναι πιθανό: «θα εκτιμηθεί όταν υπάρξουν περιστατικά που συνηγορούν στην εξάπλωση του ιού» σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιθανόν συνολικά, σε σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικούς σταθμούς. «Τα σχολεία -σημείωσε- είναι εστία από την οποία εξαπλώνονται οι ιοί στην οικογένεια. Σίγουρα το μέτρο αυτό θα συνεκτιμηθεί».

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε πως «δείχνει ότι είναι πολύ πιθανή πια η εγχώρια μετάδοση στη χώρα μας και θα πρέπει να περάσουμε στη φάση της επιβράδυνσης του επιδημικού κύματος που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με αφετηρία την Ιταλία», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές υποκλινικές λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα που δεν καταγράφονται και συντελούν την μετάδοση του ιού».