ΚοινωνίαΑρχείο

Ποτέ δεν γνωρίζαμε τόσο καλά ότι έχουμε άγνοια

Ίσως ο τελευταίος φιλόσοφος της εποχής μας, σε ηλικία 89 ετών έχει ακόμα την διαύγεια που τον διέκρινε στις προσεγγίσεις του. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του νέου του βιβλίου «επίσης μια ιστορία της φιλοσοφίας». Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον κορωνοϊό φέρνοντάς μας στο μυαλό την φράση του Σωκράτη «εν οίδα ότι ουδέν οίδα»:

«Ο καθένας ενημερώνεται για τους κινδύνους, διότι η αυτο-απομόνωση του ατόμου σε σχέση με τα συντριπτικά συστήματα υγείας αποτελεί τη σημαντικότερη ενιαία μεταβλητή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Επιπλέον, η αβεβαιότητα δεν σχετίζεται μόνο με την αντιμετώπιση των επιδημικών κινδύνων, αλλά και με τις εντελώς απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Από αυτή την άποψη – από ό,τι μπορεί να γνωρίζουμε – σε αντίθεση με τον ιό, δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος εμπειρογνώμονας ο οποίος να μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια αυτές τις συνέπειες. Οι εμπειρογνώμονες της οικονομικής και κοινωνικής επιστήμης θα πρέπει να αποφεύγουν τις απρόσεκτες προβλέψεις.

Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί: Δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο πολλή γνώση για την άγνοιά μας και το καταναγκασμό να ενεργούμε και να ζούμε κάτω από αβεβαιότητα».