ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ξεκινά η διαβούλευση για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος

Ξεκινά η διαβούλευση για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, η δημοτική αρχή όμως της Καλαμάτας επεξεργάζεται εναλλακτική πρόταση η οποία θα προβλέπει οδικό άξονα που θα διασχίζει τη δυτική παραλιακή ζώνη με σκοπό να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές γι’ αυτή. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έχει δηλώσει ότι η δημοτική αρχή εμμένει στην παλιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν υπέρ της παραλιακής χάραξης του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης, στα όρια του Δήμου. Εφόσον όμως οριστικοποιηθεί κεντρικά η επιλογή της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, τότε ο Δήμος θα διεκδικήσει την κατασκευή του οδικού άξονα που σχεδιάζει η δημοτική αρχή με τις Υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, η διαβούλευση στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του Μάη, ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα. 

Η διαβούλευση θα ξεκινήσει με την εξέταση του θέματος στη διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος και συμμετέχουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. 

Ακολούθως και συγκεκριμένα την άλλη Τετάρτη, 29 Μάη, θα εξεταστεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, με τηλεδιάσκεψη. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος, έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να παραταθεί η προθεσμία για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και είναι σημαντικό η διαβούλευση να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όσων έχουν να καταθέσουν προτάσεις, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος. 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της Εθνικής Οδού στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, συνολικού μήκους περίπου 16,4 km. Η αρχή του έργου (ΧΘ 0+000) βρίσκεται σε υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο, στην περιοχή της εξόδου από την πόλη της Καλαμάτας και το τέλος του στη ΧΘ 16+411 στην οποία συνδέεται με το οδικό τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος. Το έργο περιλαμβάνει τα εξής:
– Βελτίωση των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης Εθνικής Οδού.
– Παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης με νέα χάραξη.
– Αρτηρία με πλάτος οδού από 7,0 m στο τμήμα του κλάδου που διέρχεται εντός του σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας με δυο λωρίδες, και στη συνέχεια χωρίζεται σε δυο κλάδους μονής κατεύθυνσης δυο λωρίδων ο καθένας, και πλάτος 8,0 m. Το τμήμα από την Παράκαμψη Μεσσήνης έως το τέλος του έργου αποτελείται από διαχωριζόμενη κυκλοφορία με νησίδα και δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, με πλάτος οδού 17,0 m.
– Αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου.
– Ανάπτυξη ισόπεδων κόμβων.
– Ανάπτυξη τεσσάρων γεφυρώσεων ρεμάτων, τα οποία διασταυρώνονται με την αρτηρία.
– Ανάπτυξη κάτω διαβάσεων.
– Κατασκευή κιβωτοειδών οχετών.
– Ανάπτυξη έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης”.