ΟικονομίαΑρχείο

SOS για εργάτες γης εκπέμπει η Πελοπόννησος!

Μεγάλη είναι η ανάγκη για εργατικά χέρια στη Πελοπόννησο, για αγροτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στα χωράφια, προκειμένου να μαζευτεί η εποχική παραγωγή, όπως τα ροδάκινα, και να γίνουν και άλλες εργασίες που απαιτούνται.

Η έλλειψη σε εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα αυτή την περίοδο είναι τεράστια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό και που οδήγησε σε κλείσιμο συνόρων μεταξύ των χωρών, αλλά και στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. 

Τα αιτήματα πέφτουν βροχή από την Πελοπόννησο, από την Κρήτη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η ανάγκη στον αγροτικό τομέα είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ, καθώς οι Έλληνες ως γνωστόν δεν πάνε σε τέτοιες δουλειές. Μόνο στο νομό Ημαθίας υπάρχει ανάγκη για 7.000 εργάτες γης προκειμένου να μαζέψουν τα ροδάκινα τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό τον λόγο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επεξεργάζονται σχέδιο για να ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας προκειμένου να έρθουν χιλιάδες εργάτες γης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το in.gr.

Η λύση που προκρίνεται είναι να γίνει «εισαγωγή» εργατών από την Αλβανία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όλοι οι εργάτες θα τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα περνούν από έλεγχο στα σύνορα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κοροναϊό.

Επίσης θα μπαίνουν σε καραντίνα, όπως ορίζει ο νόμος και θα εργάζονται στη συνέχεια στα χωράφια.

Οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως το θέμα φαίνεται να συζητήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Μια ακόμη λύση που προκρίνεται είναι να δοθεί εργασία και σε αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ή αλλού, έχουν νόμιμα χαρτιά και ΑΜΚΑ και μπορούν να εργαστούν. Θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση προκειμένου χιλιάδες από τους μετανάστες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην οικονομία και την κοινωνία.

Ολοι οι εργάτες γης θα δουλεύουν νόμιμα, με ασφάλιση.