ΚοινωνίαΑρχείο

Σπυράτου: Πριν με κρίνουν συνάδελφοι για βόλεμα, να σκεφτούν πώς θα ήταν να δουλεύουν μόνοι στις Σπέτσες

Η μετακίνηση για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου θα προκαλούσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών για ένα διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί και τους κατοίκους του.

Αυτό ισχυρίζεται η Επιμελήτρια Ιατρός του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών Ελένη Σπυράτου η οποία με επιστολή της στο anagnostis,org εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η μετάβαση για εφημερίες στο Κρανίδι θα έβαζε στον… γύψο την υγειονομική περίθαλψη στο νησί, διακινδυνεύοντας πιθανή μετάδοση του Covid-19 σε ευάλωτες ομάδες, σε ένα απευκταίο σενάριο.

 

Σε ότι αφορά την πιθανή μετάβασή της για εφημερίες στο Κ.Υ. Κρανιδίου, η γιατρός στέκεται στο ότι δεν υπάρχει άλλος ειδικευμένος γιατρός στο ΠΙ Σπετσών, σε συνδυασμό με την αναγκαία διαμονή της σε ξενοδοχείο της περιοχής του Κρανιδίου, για αποφυγή της μετακίνησής της πίσω στο νησί, όπως έγινε και με τους άλλους γιατρούς που πήγαν να συνδράμουν στο Κρανίδι, ερχόμενοι από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού και τα Νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους.

Να σημειωθεί πως η γιατρός η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των Κρανιδιωτών μετά από μια ατυχή ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η οποία αποσύρθηκε λίγη ώρα αργότερα, έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συναδέλφους ιατρούς της στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου που βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι  η ανάρτηση της ήταν πικρόχολη, ατυχής και γραμμένη εν θερμώ.

 

Η επιστολή της γιατρού:

«Δέχομαι τις τελευταίες εβδομάδες μια άδικη επίθεση και αυτό που με λυπεί ιδιαιτέρως είναι ότι συνάδελφοι μου γιατροί, γνώστες της διαχείρισης κρίσεων στην υγεία, έχουν εκφέρει απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον μου, λέγοντας ότι βολεύομαι, ότι ‘πέφτω στα μαλακά’ και ότι αρνούμαι να βοηθήσω τους συναδέλφους γιατρούς, που πραγματικά δίνουν μεγάλη μάχη στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, λόγω των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών είμαι η μοναδική ειδικευμένη γιατρός, ενώ κάποιες φορές έχω την πολύτιμη βοήθεια ενός συναδέλφου, ο οποίος εκπληρώνει την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικός γιατρός). Στα επτά χρόνια που υπηρετώ στις Σπέτσες δεν ήταν λίγες οι φορές, ειδικά δύο καλοκαίρια το 2017 και το 2019, που δεν είχα κανέναν βοηθό, με αποτέλεσμα να είμαι για 7 μήνες, συνεχόμενα, σε εφημερίες ετοιμότητας και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το νησί επισκέπτονται πολυάριθμοι τουρίστες.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έμενα άυπνη για πολλές μέρες  ειδικά τον Αύγουστο προσπαθώντας να διεκπεραιώσω  τα καθήκοντα μου, χωρίς να επιβαρύνω τους συναδέλφους μου στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Στα επτά χρόνια που υπηρετώ έχω φροντίσει και δεν έχουν μεταβεί ιατροί από άλλες περιοχές στις Σπέτσες πάνω από δέκα φορές και ταυτόχρονα στηρίζω με ενεργείς εφημερίες το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, σε συνεχή βάση και σχεδόν κάθε μήνα.

Στην παρούσα φάση της διένεξης αυτής που δημιουργήθηκε με το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, την απόφαση για την μη μετακίνηση, με την οποία συντάσσομαι απόλυτα, την πήρε η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, και όχι εγώ.

Θα ήθελα με απλά λόγια να εξηγήσω την επικινδυνότητα της μετακίνησης μου για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και την παρουσία μου στην δομή του ξενοδοχείου. Εάν πήγαινα στο Κρανίδι, μετά το πέρας της εφημερίας μου θα έπρεπε να γυρίσω στην εργασία μου στο ιατρείο των Σπετσών, μιας και δεν υπάρχει άλλος ειδικευμένος γιατρός στο νησί. Στο ιατρείο έρχονται πολλοί ασθενείς (εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες).

Άρα υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα, ακόμα και ασυμπτωματικός φορέας να είμαι, να γίνει η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού.

Όπως έγινε και με τους άλλους συναδέλφους μου, που προς τιμή τους έσπευσαν να συνδράμουν στο Κρανίδι, ερχόμενοι από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού και το Νοσοκομείο Ναυπλίου και Άργους, θα ήταν αναγκαία η διαμονή μου σε ξενοδοχείο της περιοχής του Κρανιδίου, για αποφυγή της μετακίνησης μου πίσω στο νησί.

Επομένως, θα ήταν αναγκαστική η διακοπή της λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου των Σπετσών για ένα διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις Σπέτσες.

Κατά τη γνώμη μου, ήταν παντελώς άτοπη η σύγκριση της διαδικασίας τροφοδοσίας του νησιού, η οποία γίνεται χωρίς επαφή του οδηγού με κατοίκους, διαρκεί ελάχιστα και γίνεται  μια φορά κάθε βδομάδα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κάτοικοι στο νησί είναι 4000, εκ των οποίων τα 700 είναι παιδιά. Στη περίπτωση που πρέπει να γίνει μετακίνηση ασθενούς, αυτό είναι πολύ δύσκολο, λόγω της θάλασσας που δυσκολεύει κατά πολύ την άμεση διακομιδή του, στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου. Μπορεί να χρειαστεί και πάνω από μια ώρα για να φτάσει ασφαλής ο ασθενής, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας.

Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι είναι απαραίτητη η παρουσία γιατρού σε ένα νησί και πραγματικά απορώ πως δεν το κατανοούν οι συνάδελφοι μου αυτό. Είναι πολύ διαφορετικό να μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου και να φτάνεις στο πλησιέστερο νοσοκομείο, από το να πρέπει να διασχίσεις τη θάλασσα και μετά να συνεχίσεις τη μετακίνηση οδικώς για να φτάσεις στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο.

Θα ήταν καλό, πριν με κρίνουν οι συνάδελφοι, που με κατηγορούν αυτές τις μέρες για βόλεμα, να μπούν στη θέση μου και να σκεφτούν πώς θα ήταν  να δουλεύουν μόνοι τους στις Σπέτσες, ειδικά το καλοκαίρι, να έχουν κάθε μέρα εφημερία ετοιμότητας, χωρίς τη βοήθεια νοσηλεύτριας μετά τις 3.00 το μεσημέρι και με όλες τις δυσκολίες, που προανέφερα, στην αντιμετώπιση της διακομιδής ενός πολύ σοβαρού περιστατικού. Αυτά δεν νομίζω ότι τα σκέφτηκαν πριν με κατακρίνουν.

Επί επτά συναπτά έτη έχω προσφέρει και στις Σπέτσες, που εργάζομαι αλλά και στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όσο κανένας άλλος ιατρός και θα συνεχίσω να προσφέρω κατά το ανθρωπίνως δυνατόν».