ΆρθροΑρχείο

Μήνυμα της Βαντάνα Σίβα για την Πρωτομαγιά

Βιώνουμε 3 πανδημίες ταυτόχρονα. Η πρώτη είναι η Πανδημία του Κορωνοϊού. Η δεύτερη είναι η Πανδημία της Πείνας. Η τρίτη είναι η Πανδημία της Καταστροφής των Μέσων Διαβίωσης.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει 3,19 εκατομμύρια και έχει σκοτώσει 228.000. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης προειδοποίησε την παγκόσμια κοινότητα για την επικείμενη «πανδημία πείνας», η οποία μπορεί να κατακλύσει πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το παγκόσμιο πρόγραμμα σίτισης περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας και 300.000 μπορεί να πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα για τους επόμενους τρεις μήνες. [1] [2]

Υπάρχει επίσης μια πανδημία απώλειας των μέσων διαβίωσης. Σύμφωνα με την ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) «ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι της άτυπης οικονομίας (που αντιπροσωπεύουν τους πιο ευάλωτους στην αγορά εργασίας), από ένα σύνολο δύο δισεκατομμυρίων παγκοσμίως και ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 3,3 δισεκατομμυρίων, έχουν υποστεί τεράστια ζημία στην δυνατότητά τους να βγάζουν τα προς το ζην. Αυτό οφείλεται στο lockdown ή/και επειδή εργάζονται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο».

Όπως επεσήμανε ο Γκάι Ράιντερ, Γενικός Διευθυντής της ILO: «Για εκατομμύρια εργαζόμενους, το χωρίς εισόδημα σημαίνει χωρίς τροφή, χωρίς ασφάλεια και χωρίς μέλλον. […] Καθώς εξελίσσεται η πανδημία και η κρίση στην απασχόληση, η ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων γίνεται ακόμη πιο επείγουσα». [3]

Και οι τρεις πανδημίες έχουν τις ρίζες τους σε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα κέρδη, την απληστία και τις εξορύξεις, το οποίο έχει επιταχύνει την οικολογική καταστροφή, έχει επιδεινώσει την απώλεια των μέσων διαβίωσης, έχει αυξήσει την οικονομική ανισότητα και έχει πολώσει και χωρίσει την κοινωνία στο 1% και στο 99%. Αυτήν την Πρωτομαγιά στον καιρό της Κρίσης του Κορωνοϊού, ας φανταστούμε και ας δημιουργήσουμε νέες οικονομίες με βάση τη Δημοκρατία της Γης και την οικονομική δημοκρατία για την προστασία της γης και της ανθρωπότητας. Ας αντιμετωπίσουμε και τις τρεις κρίσεις μέσω της δημοκρατικής συμμετοχής και της αλληλεγγύης. Μέσω της συμπόνιας ας διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα πεινάσει. Μέσω της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, ας συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση των μελλοντικών οικονομιών για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν χέρια χωρίς δουλειά και άτομα χωρίς φωνή.

Οι πολλαπλές κρίσεις είναι ένα καμπανάκι ότι η οικονομία που διαχειρίζεται το 1% δεν εργάζεται για τους ανθρώπους και τη φύση. Το 1% χαρακτηρίζει το 99% ως «άχρηστους ανθρώπους» καθώς η ιδέα τους για το μέλλον βασίζεται στην ψηφιακή γεωργία και τη γεωργία χωρίς αγρότες, τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια και την παραγωγή χωρίς εργαζόμενους.

Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε οικονομίες που δεν καταστρέφουν τη φύση, δεν καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οικονομίες που δεν καταστρέφουν την υγεία μας εξαπλώνοντας ασθένειες και πανδημίες, δεν καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης και την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία και δεν δημιουργούν πείνα. Ας δημιουργήσουμε οικονομίες χωρίς πείνα (#ZeroHunger) προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης των μικρών αγροτών που παρέχουν το 80% των τροφίμων. Ας στραφούμε στη βιολογική γεωργία χωρίς δηλητήρια για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και της βιοποικιλότητας. Ας δημιουργήσουμε τοπικές κυκλικές οικονομίες αλληλεγγύης που υποστηρίζουν τα μέσα διαβίωσης των πλανόδιων εμπόρων και των μικρών λιανοπωλητών, ας δημιουργήσουμε κοινότητα μειώνοντας παράλληλα το οικολογικό αποτύπωμα.

Μετά τον Covid19, ας αναζωογονήσουμε την οικονομία με τη συνείδηση ​​ότι όλες οι ζωές είναι ίσες, ότι είμαστε μέρος της Γης, ότι είμαστε οικολογικά, βιολογικά όντα, ότι η εργασία είναι δικαίωμά μας και βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπου και ότι το πιο σημαντικό έργο είναι να φροντίζουμε τη Γη και ο ένας τον άλλο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι μιας χρήσης ή άχρηστοι. Είμαστε Μια Ανθρωπότητα σε Έναν Πλανήτη. Η αυτονομία, το νόημα, η αξιοπρέπεια, η εργασία, η ελευθερία, η δημοκρατία είναι τα αναφαίρετα δικαιώματά μας.

* Η Βαντάνα Σίβα (γεννημένη στις 5 Νοεμβρίου 1952) είναι Ινδή μελετητής, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, αγωνιστής υπέρ της υπεράσπισης τροφίμων και συγγραφέας της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης.  Ζει στο Δελχί και έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία.
Είναι ηγετικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Φόρουμ για την Παγκοσμιοποίηση (μαζί με τους Τζέρι Μάντερ, Έντουαρντ Γκόλντσμιθ, Ραλφ Νάντερ, Τζέρεμι Ρίφκιν και άλλους) και σύμβολο του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης γνωστό ως κίνημα εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης.  Έχει υποστηρίξει τη σοφία πολλών παραδοσιακών πρακτικών, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη της στο βιβλίο Vedic Ecology (από την Ranchor Prime) που βασίζεται στην Βεδική κληρονομιά της Ινδίας. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Fundacion IDEAS, της ομάδας προβληματισμού (think tank) του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας. Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για μια Συμμετοχική Κοινωνία. Έλαβε το Βραβείο Σωστού Βιοπορισμού το 1993, γνωστό και ως “Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ”.

Μετάφραση από τα αγγλικά : Pressenza Athens
Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Ιταλικά

(Φωτογραφία: Manlio Masucci)

[1] https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/04/22/covid-19-could-detonate-hunger-pandemic-with-millions-risk-world-must-act/

[2] https://insight.wfp.org/covid-19-will-almost-double-people-in-acute-hunger-by-end-of-2020-59df0c4a8072

[3] https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_743036/lang–en/index.htm