ΚοινωνίαΑρχείο

Πρώτο πλάνο στην Αλβανία η συνέντευξη Γιαννακάκη στο anagnostis.org

Με μεγάλο ενδιαφέρον είδαν στην Αλβανία τη προθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων Χρήστου Γιαννακάκη στο anagnostis.org σχετικά με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τους εποχικους εργάτες γης.

Η συνέντευξη στον Άκη Γκάτζιο, στην οποία ήταν επίσης καλεσμένη η δημοσιογράφος Ήρα Λόντο, απασχόλησε μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας Fax News και την μεγαλυτερη εφημερίδα της χώρας “Koha Jonë“, καθώς είναι πολλοί οι Αλβανοί που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ελλάδα και αναζητούν πληροφορίες για το πως θα γίνει αυτό. Ανάμεσα σε αυτούς και νόμιμοι Αλβανοί μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα και θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη περιφέρεια από αυτή που διαμένουν.

kohajone

Άλλωστε οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού επιβάλλουν την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου για την έλευση και παραμονή στην Ελλάδα περί των 7000 εργάτων γης, για εποχική απαχόληση σε περιοχές με ζήτηση, ακόμα και στην περίπτωση εγχώριας μετακίνησης.

faxweb

Στα θετικά ότι η Αλβανία, όπως και η Ελλάδα, έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό, καθώς η γειτονική χώρα τέθηκε γρήγορα σε αυστηρή καραντίνα, που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εκθετικής αύξησης και την σταθεροποίηση της καμπύλης διασποράς στην κοινότητα.

Επειδή όμως το σχέδιο της Ελλάδας αναφορικά με την έλευση και τον έλεγχο των εποχικών εργατών γης δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί στο σύνολό του, αρκετές ήταν οι ερωτήσεις και τα σχόλια που έχουν απευθυνθεί ήδη στους συνεργάτες του anagnostis.org από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν.

Δείτε Εδώ την συνέντευξη Γιαννακάκη στον Άκη Γκάτζιο