ΟικονομίαΑρχείο

Αρκαδία: Lockdown και εξευτελιστικές τιμές οδηγούν σε αφανισμό την καλλιέργεια της πατάτας

Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και το επακόλουθο lockdown, στην εμπορία της πατάτας που παράγεται στην Αρκαδία.

Η ζήτηση ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω του μειωμένου αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης και γενικά εξαιτίας όλων των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η τιμή της πατάτας να κατρακυλήσει σε επίπεδα που καθιστούν την καλλιέργειά της ασύμφορη και οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή.

Η απογοήτευση στους παραγωγούς είναι ιδιαίτερα εμφανής. Στους κύκλους των πατατοπαραγωγών η απαισιοδοξία είναι διάχυτη διότι για δεύτερη χρονιά οι τιμές παίρνουν την κατιούσα αφήνοντάς τους με χαμηλό κέρδος και αμφιβολίες για το μέλλον της καλλιέργειας. Οι στρογγυλές έχουν πέσει στα 16-20 λεπτά, ενώ οι μακρόστενες έχουν πάει στα 22 λεπτά. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας είναι 25 λεπτά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι παραγωγοί οδηγούνται σε συρρίκνωση της παραγωγής, με ότι συνεπάγεται αυτό. 

Η πατάτα δέχεται επίσης μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και από χώρες, όπως η Γαλλία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βγει οριστικά εκτός αγοράς ως προϊόν μη ανταγωνιστικό.

Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί πρόθεση κάποιας έκτακτης ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών της Αρκαδίας, όπως έχει συμβεί με τους ελαιοπαραγωγούς, καθιστώντας αβέβαιο το ίδιο το μέλλον της καλλιέργειας που αν συνεχίσει να είναι ασύμφορη, λογικά θα εγκαταλειφθεί όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις.