ΠολιτισμόςΑρχείο

Ξεχασμένος και χορταριασμένος ο ιστορικός ναός της Παναγίας του Βούζη στην Αγία Τριάδα (Pics)

Ένα εξαιρετικό μνημείο, ο ναός της Παναγίας του Βούζη, όπως ονομάζεται, κτίσμα του 12ου αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα του 1149, ήταν για πολλά χρόνια το Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας του Δήμου Ναυπλιέων.

Ο μικρός χώρος όμως, ανάγκασε τις τότε αρχές, να δημιουργήσουν ένα νέο, αρκετά μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Κοιμητήριο έτσι ώστε ο χώρος πέριξ του Ναού, να μετατραπεί σε μια μικρή πλατεία που να αναδεικνύει την απαράμιλλη ομορφιά της καλοδιατηρημένης εκκλησίας.

Οι υποσχέσεις και τα σχέδια, ήταν πολλά. Όπως όμως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, τα λόγια αποδεικνύονται «κούφια» και το πραγματικό ενδιαφέρον εξανεμίζεται μόλις σβήσουν τα φλας των φωτογράφων.

Ο χώρος, γύρω από τον ιστορικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, παραμένει εδώ και χρόνια χορταριασμένος και ημιτελής, μετρώντας τις μέρες καρτερικά έως ότου πλησιάσει το Δεκαπενταύγουστο, ημέρα πανηγυρισμού του, μήπως συγκινηθούν κάποιοι για να καθαρίσουν και ευπρεπίσουν ότι τον περιβάλει.

Ο σεβασμός προς τα Μνημεία μας, δεν είναι στιγμιαίος, ούτε υπενθυμίζεται τις ημέρες των εορτών. Αποτελεί την ιστορική μας μνήμη, τον συνδετικό μας κρίκο με την Πίστη και καθορίζει την μελλοντική μας πορεία.

Αν η σημερινή εικόνα, δεν συγκινεί και δεν στεναχωρεί κανέναν, είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε άλλο ένα Βυζαντινό “τέλος”.

 

 

 

 

 

 

 

Μία παλαιότερη φωτογραφία με τον χώρο λίγο πιο καθαρό απ’ ότι σήμερα: