ΡεπορτάζΑρχείο

Μπουρλότο από την Κομισιόν στη ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί το ελληνικό δημόσιο να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα στις 14 σελίδες της επιστολής τίθεται μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με: 

1. Το κόστος της επένδυσης. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι στο έργο έχει υπολογιστεί κόστος 737€/τόνο, όταν αντίστοιχα έργα στην Κροατία και τη Βουλγαρία είχαν κόστος μόνο 323-343€/τόνο.

2. Την, ασαφώς αναφερόμενη, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας δεν έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση. 

3. Τις, επίσης, ασάφειες σχετικά με τις “μεταβατικές μονάδες διαχείρισης”. τι περιλαμβάνουν και αν αποτελούν μέρος του κόστους του έργου.

4. Την απροσδιοριστία του κόστους λειτουργίας και συντήρησης για τα διάφορα επενδυτικά στοιχεία του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Σε άλλες παρατηρήσεις σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση του έργου δεν παρέχει λεπτομερείς τεχνικούς / χρηματοοικονομικούς / οικονομικούς υπολογισμούς με εξηγήσεις για τη σύγκριση των αναλυμένων στρατηγικών επιλογών, αλλά και ότι η πρόβλεψη για την ανάκτηση του 15% των απορριμμάτων ως ανακυκλώσιμων είναι υπερβολικά αισιόδοξη σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από άλλες χώρες που εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα. 

Επίσης, ασάφειες εντοπίζονται σχετικά με τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τον όγκο των σκουπιδιών που θα μεταφερθούν μέσω αυτών, ενώ εντοπίζεται ακόμη και ασυμφωνία των ποσών που θα συνεισφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο συγχρηματοδοτούμενο έργο. 

Ακόμα ένας σοβαρός αστερίσκος που μπαίνει από την ΕΕ για το έργο αφορά τις μελλοντικές προβλέψεις για την παραγωγή απορριμμάτων στην Περιφέρεια, όπου εκτιμάται η αύξηση του πληθυσμού όταν όλοι οι δημογραφικοί δείκτες είναι αρνητικοί!

Παρόλο που οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρούν ναεμφανιστούν καθησυχαστικές σχετικά με τις ανωτέρω παρατηρήσεις, η επισήμανση από την εισαγωγική επιστολή ότι οι ασάφειες πρέπει να διευκρινιστούν εντός διμήνου αλλιώς το έργο μπορεί να μπει στη ναφθαλίνη και να αναζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο μέλλον (!) δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την τύχη της ΣΔΙΤ. 

Δεδομένου μάλιστα ότι ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας από την αποστολή του εγγράφου (15/06/2020) καταλαβαίνουμε όλοι ότι “οι καιροί ου μενετοί” και το μπουρλότο στα θεμέλια του έργου μοιάζει, δυστυχώς, πιο κοντά παρά ποτέ!