ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το παρασκήνιο των κοινωνικών δικτύων, τα δημοσιεύματα και ο ανεξήγητος πανικός της παράταξης Κωστούρου

Η κριτική που άσκησε η σελίδα του κοινωνικού δικτύου facebook «Ναυπλιακή Φωνή» στο δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο, έβγαλε από τα ρούχα της την παράταξη «Επόμενη Μέρα», τη δική του δηλαδή παράταξη, η οποία αντί να απαντήσει στους συντάκτες του κειμένου αυτού που καταθέτουν την γνώμη τους για το δήμαρχο, τα βάζει με την εφημερίδα «Αναγνώστης Πελοποννήσου», που δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα αυτό σε καμία από τις 24 σελίδες της! Ούτε καν ένα σχόλιο δεν υπήρχε, αφού η επικαιρότητα και τα σημαντικά θέματα που περιέχει το φύλλο που κυκλοφορεί δεν άφηναν χώρο για ένα θέμα που ήδη έχει παίξει σε sites (αρχικά σε άλλο τοπικό site και κατόπιν μετά από μερικές ώρες στο Πελοποννησιακό anagnostis.org).

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

 

Αντίθετα, η παράταξη του δημάρχου Ναυπλίου όμως παραθέτει το τελευταίο πρωτοσέλιδο του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ που τα θέματά του είναι η γαστρεντερίτιδα στο Κουτσοπόδι, η επίσκεψη του πρώην υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Ξανθού στα νοσοκομεία της Αργολίδας, το Μουσείο του Άργους και οι εκπτώσεις που ξεκινούν στα καταστήματα της Αργολίδας !!!

Ξεφυλλίσαμε την εφημερίδα «Αναγνώστης Πελοποννήσου» και ρωτήσαμε τους συντάκτες της. Η εφημερίδα δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα αυτό σε καμία από τις 24 σελίδες της! Ούτε καν ένα σχόλιο δεν υπήρχε, αφού η επικαιρότητα και τα σημαντικά θέματα που περιέχει το φύλλο που κυκλοφορεί δεν άφηναν χώρο για ένα θέμα που ήδη έχει παίξει σε sites

Για κάποιο λόγο που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προσπαθούν να βλάψουν οικονομικά την εφημερίδα «Αναγνώστης Πελοποννήσου» προβάλλοντας το πρωτοσέλιδό της, αντί της σελίδας “Ναυπλιακή Φωνή”, ενώ δεν αναφέρονται καν στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν ρεπορτάζ για το κείμενο που κυκλοφόρησε από τη σελίδα του κοινωνικού δικτύου..

Ίσως βέβαια η παράταξη Κωστούρου να αναφέρεται στο anagnostis.org , που ανήκει ιδιοκτησιακά στην ίδια εταιρεία με την εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, αλλά λειτουργεί ως εντελώς ξεχωριστό Μέσο Ενημέρωσης, ενώ εξαιρεί το άλλο τοπικό site που προηγήθηκε – αν αντιλαμβανόμαστε ορθά. Χρησιμοποιεί μάλιστα η “Επόμενη Μέρα”, έναν τίτλο που υποδηλώνει αμηχανία στην παράταξη (γιατί άραγε;). Κάτω λοιπόν από τον τίτλο «Ντροπή για τη δημοσιογραφία η «νομιμοποίηση» ανώνυμων υβριστικών κειμένων και fake προφίλ» και ενώ ακολουθεί φωτογραφία του πρωτοσέλιδου του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, (που όπως προείπαμε διαβάζοντας την εφημερίδα και ρωτώντας τους συντάκτες της, δεν έχει αφιερώσει ούτε μία λέξη στο θέμα αυτό), κάνει μαθήματα δεοντολογίας. Και λέει ουσιαστικά ότι το περιβόητο κείμενο που αφορά τα δημοτικά του Ναυπλίου και αναρτήθηκε αρχικά στη σελίδα «Ναυπλιακή Φωνή» ενώ δημοσιεύτηκε και σε μία ακόμα ενημερωτική ιστοσελίδα, δεν θα έπρεπε να το δημοσιεύσουμε και εμείς στο anagnostis.org και να το κρατήσουμε κρυφό από τους δικούς μας αναγνώστες. (αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να πάρουμε για αρχισυντάκτες τους κειμενογράφους της “Επόμενης Μέρας”;)

Ο τίτλος του δημοσιεύματος του site anagnostis.org ή ο πρόλογος ήταν αυτό που ενόχλησε τελικά την παράταξη του δημάρχου Ναυπλίου που αγνοεί τα Μέσα Ενημέρωσης της Αργολίδας και της Πελοποννήσου είναι: «Βάζουν στην …πρίζα Γραμματικόπουλο, απέναντι σε Κωστούρο και Μάκαρη», με υπότιτλο «Παρασκήνιο με προσπάθειες δημιουργίας νέων δημοτικών παρατάξεων στο Ναύπλιο. Μιλούν για ανυπαρξία σοβαρού αντιπάλου»;

Τους ενόχλησε που δεν έχει ο δήμαρχος της παράταξης αντιπολίτευση; Μάλλον ευτυχισμένος θα έπρεπε να ήταν. Ή μήπως επειδή φαίνεται ότι κάποιοι ετοιμάζονται τώρα, σε μια άσχετη περίοδο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Μα είναι τόσο μακριά οι εκλογές, και τόσο πολύ το έργο που θα μπορούσε να παράγει μέχρι τότε μια δημοτική αρχή, που άδικα θα ανησυχούσε κάποιος άλλος στη θέση του Κωστούρου από τώρα για μετά από τρία χρόνια.

Στο δημοσίευμα που αναστάτωσε την παράταξη, ο τίτλος και ο υπότιτλος, συνοδεύονται από το παρακάτω εισαγωγικό κείμενο:

«Το πολιτικό παρασκήνιο δίνει και παίρνει στο Ναύπλιο σχετικά με την δημιουργία νέων δημοτικών παρατάξεων, τη στιγμή που κυρίαρχος του αυτοδιοικητού «παιγνιδιού» είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος διανύει τη θητεία του χωρίς να έχει ουσιαστικά αντιπολίτευση και χωρίς να νοιώθει πιέσεις από πολιτικούς αντιπάλους.

Μέσα στην ηρεμία της θερινής ραστώνης μια ομάδα δημοτών (τα ονόματα των οποίων δεν είναι γνωστά) ξαναφέρνει στο προσκήνιο το όνομα του πρώην υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Γραμματικόπουλου, την ώρα μάλιστα που το όνομά του ακούγεται ήδη εδώ και καιρό στα πολιτικά στέκια έντονα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει εκφραστεί, αφού η τελευταία του πολιτική δήλωση ήταν πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν ο κος Γραμματικόπουλος, αποχώρησε από την ενασχόλησή του με τα δημοτικά και δεν συμμετείχε τότε ως υποψήφιος δήμαρχος.

Παράλληλα είναι γνωστές οι κινήσεις του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Μάκαρη, ο οποίος εμφανίζεται περιστασιακά κάνοντας διάφορες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα, και με τον τρόπο αυτό φαίνεται μια στοιχειώδης παρουσία του στα τοπικά δρώμενα.

Με όλα αυτά, ένα κείμενο εμφανίστηκε ξαφνικά στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο «Κωστούρος: Τα δυο πλεονεκτήματα, τα δυο λάθη και ο …Μάκαρης», με το οποίο προτρέπεται ουσιαστικά ο Χρήστος Γραμματικόπουλος να βγει μπροστά στην πολιτική σκηνή».

Ένας πρόλογος από το anagnostis.org – κάτω από τον οποίο ακολουθεί το ξένο κείμενο της σελίδας «Ναυπλιακή Φωνή» -, ο οποίος δεν καταφέρεται εναντίον κανενός, κάτι που θα μπορούσε να γίνει βέβαια σε ένα άρθρο γνώμης, και όχι στην εισαγωγή ενός ξένου κειμένου.

Μια εισαγωγή από την οποία δεν προκύπτει πουθενά ότι το site ασπάζεται το κείμενο που ακολουθεί (αλλοίμονο αν ταυτιζόταν ένα Μέσο Ενημέρωσης με τον κάθε αιρετό ή με τους αντιπάλους του, αφού θα γινόταν παραταξιακό έντυπο). Σε αυτή την περίπτωση ένα σοβαρό Μέσο θα υποβάθμιζε την ύπαρξή του και το ρόλο του, και στο τέλος θα έχανε τους αναγνώστες του. Όταν μάλιστα οι τακτικοί και προσεκτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι δεν θα συναντήσουν κατευθυνόμενη δημοσιογραφία στο anagnostis.org , μιας και δεν πρόκειται για κάποιο παραταξιακό site, ούτε καν τοπικό ή αυτοδιοικητικό, αφού η θεματολογία προέρχεται από όλη την Πελοπόννησο και την Ελλάδα και αφορά κυρίως σε θέματα επικαιρότητας, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά – σε όλο το τρέχων ρεπορτάζ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ένα μικρό κομμάτι της αυτοδιοίκησης από τους δεκάδες δήμους και περιοχές της Πελοποννήσου. 

Είναι τιμητικό εξάλλου για το anagnostis.org και τους ανθρώπους του, να διαβάζεται από ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων, οπότε δεν θα είχε και νόημα να ταυτιστεί με παρατάξεις, δημάρχους και αντιπολιτεύσεις κάποιων πόλεων ούτε υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, αφού η δημοσιογραφική ομάδα μας πρώτα νοιάζεται για τους αναγνώστες και μετά για τους όποιους αιρετούς.

Όσο για τις πηγές, μερικές φορές χρησιμοποιούνται εκτός όλων των άλλων και τα κοινωνικά δίκτυα, αφού τα τελευταία χρόνια καλώς ή κακώς (κακώς πιστεύουμε) έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εξάλλου ακόμα και ο δήμος Ναυπλίου στον οποίο είναι δήμαρχος ο κος Κωστούρος, ο οποίος είναι επικεφαλής της παράταξης «Επόμενη Μέρα» πρώτα ενημερώνει για τις δράσεις του σε διάφορες σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και στη συνέχεια κάποιες από τις δράσεις αυτές ανακοινώνει με δελτία Τύπου. Θα ήταν επομένως ωφέλιμο τα Μέσα Ενημέρωσης να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις ανακοινώσεις του δήμου επειδή δημοσιεύονται στο αγαπημένο του facebook, και να μην ασχολούνται με σοβαρά θέματα που έχουν μερικές φορές ανακοινωθεί ακόμα και από τον ίδιο τον Κωστούρο μέσω των κοινωνικών δικτύων;

Η ανακοίνωση της παράταξης Κωστούρου «Επόμενη Μέρα» αφού – όπως προαναφέρθηκε – μπερδεύει την εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ με το site anagnostis.org [το εισαγωγικό κείμενο του anagnostis που κρατάει τεράστιες αποστάσεις από το κείμενο του «Ναυπλιακή Φωνή» όπως αναφέρθηκε παραπάνω] παραβλέπει ανάλογη δημοσίευση και σε άλλα ενημερωτικά sites και λέει ότι:«Αναρτήθηκε στο τοπικό site «αναγνώστης» η αναπαραγωγή ενός εμετικού, προσβλητικού και συκοφαντικού ανυπόγραφου κειμένου από ένα ανώνυμο προφίλ των social media. Πιστεύουμε πως πέρα από το άθλιο περιεχόμενο της ανάρτησης η εν λόγω πράξη υποβαθμίζει σε τεράστιο βαθμό την δημοσιογραφία στην περιοχή μας. Ο ανώνυμος πληρωμένος συκοφάντης του ψεύτικου προφίλ βρήκε σύμμαχο και υπεύθυνο απέναντι στο νόμο τον έγκριτο αναγνώστη για να μπορέσει να διαδώσει περισσότερο τη λάσπη και τη βρωμιά που η πληρωμένη υπόσταση του έχει υποχρέωση να πετάει».

Πού είδε η «Επόμενη Μέρα» του Δημήτρη Κωστούρου ότι ο συντάκτης του «Ναυπλιακή Φωνή» βρήκε σύμμαχο το ενημερωτικό site, δεν γίνεται αντιληπτό. Μήπως δηλαδή με την ίδια λογική εμείς είμαστε σύμμαχοι του Κωστούρου όταν δημοσιεύουμε κάποια δήλωση του ή είμαστε σύμμαχοι του οποιουδήποτε αναφέρεται σε κάθε δημοσίευμά μας;

Δεν θα αντέχαμε τόσες πολλές συμμαχίες αν γινόμασταν σύμμαχοι με τον καθένα που αναφέρεται σε κάθε μία από τις εκατομμύρια αναρτήσεις του anagnostis.org.

Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ο anagnostis.org δεν είναι σύμμαχος, ούτε φυσικά εχθρός με κανέναν. Έναν σύμμαχο έχει ο anagnostis.org:
Ο μοναδικός σύμμαχος του anagnostis.org είναι οι αναγνώστες του, που σέβεται και προσπαθεί να τους ενημερώνει. 

Το site anagnostis.org παρακολουθεί και αφουγκράζεται όσα συζητούνται στην κοινωνία και δίνει το δικαίωμα του διαλόγου σε όλους εφόσον δεν είναι ακραίοι, διατηρώντας φυσικά πάντα το δικαίωμα να κρίνουμε εμείς το τί θα δημοσιεύσουμε, όπως απαιτεί το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα…

Άλλωστε, δεν υπάρχει παράδειγμα τουλάχιστον κάποιου θεσμικού, που να απαντήσει σε κάποιον αντίπαλό του και να αρνηθούμε την παράθεση και της άλλης άποψης.

Η παράταξη του Κωστούρου «Επόμενη Μέρα» σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα μέλη της αντί να στραφεί εναντίον της «Ναυπλιακής Φωνής» όπως θα ήταν λογικό και να απαντήσει σε αυτούς, στρέφεται εναντίον ενός από τα ΜΜΕ που φιλοξένησαν την ανακοίνωση, το anagnostis.org , που το μπερδεύει τελικά με την εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Όσο για εμάς εδώ στο anagnostis.org ούτε στις προθέσεις μας, αλλά ούτε και επί της ουσίας υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογηθούμε… Άλλωστε το εισαγωγικό μας κείμενο δεν παίρνει καμία θέση κρατώντας αποστάσεις, κάτι που οι αναγνώστες μας τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται.

Ο anagnostis.org διαθέτει αξιολόγους επαγγελματίες δημοσιογράφους να αρθρογραφήσουν ενυπόγραφα ακόμα και για τοπικά θέματα ενός δήμου και δεν περιμένουμε να ασπαστούμε την άποψη του καθενός, είτε λέγεται δήμαρχος, είτε λέγεται “Ναυπλιακή Φωνή”.

Έχουμε τη δική μας άποψη και την εκφράζουμε όταν θέλουμε, χωρίς να μπερδεύουμε το ρεπορτάζ με την αρθρογραφία.

Παρόλα αυτά η δημοτική παράταξη μιλάει περί δεοντολογίας και κάνει επιπλέον και μαθήματα δημοσιογραφίας, βρίσκοντας μάλιστα καλοθελητές σε τοπικό blog του Ναυπλίου να κάνει copy paste ακόμα και τον τίτλο και να τον υιοθετεί, παρουσιάζοντας όλη την ανακοίνωση ως άρθρο του !!! (δεν γνωρίζουμε φυσικά τον πραγματικό ιδιοκτήτη και αν με αυτό τον τρόπο υποκλίνεται παρουσιάζοντας ως δικό του κείμενο μια παραταξιακή ανακοίνωση). Είχαν τουλάχιστον στο τοπικό Blog την ευφυΐα να μην μπλέξουν και άλλο ΜΜΕ και δεν χρησιμοποίησαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. 

Τέλος, αναρωτιέται περί δεοντολογίας και δημοσιογραφίας η παράταξη, ενώ κάνει και μια …κηδεία. Ζητάει όμως και τη γνώμη των δημοσιογράφων, μπλέκοντας τα ΜΜΕ με τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και το “μετερίζι” των εκλεγμένων: «Κηδεύοντας και θρηνώντας λοιπόν την δημοσιογραφική δεοντολογία αναφέρουμε τα εξής. Τι γνώμη έχουν οι δημοσιογράφοι της περιοχής μας; Μήπως πρέπει να απευθυνόμαστε για την ενημέρωση μας στα ψεύτικα προφίλ και οι ίδιοι να πάνε σπίτι τους να φτιάξουν κι αυτοί μερικά; Τι γνώμη έχει η ΕΣΗΕΑ αν οι δημοσιογραφούντες στον «αναγνώστη» είναι μέλη της (ΣΣ Η εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ δεν ασχολήθηκε με το θέμα, ενώ το site anagnostis.org είναι μία από τις ιστοσελίδες που κρατώντας αποστάσεις δημοσίευσαν την ανακοίνωση της σελίδας «Ναυπλιακή Φωνή»). Πως μπορούν άραγε άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά από το μετερίζι που ο κόσμος τους εξέλεξε να αγωνίζονται να προστατευτούν από τη λάσπη των ανωνύμων συκοφαντών; Η ενασχόληση με τα κοινά δεν μπορεί να έχει ως αναγκαστική «συνέπεια» την κατασυκοφάντηση και τη μείωση της προσωπικότητας καθώς και την «ανώνυμη» εκτόξευση προσβολών και ύβρεων. Καταγγέλλουμε την αήθη ενέργεια διάδοσης ανωνύμων υβριστικών δημοσιευμάτων από επώνυμα έντυπα και τις απαράδεκτες τακτικές «νομιμοποίησης» κατευθυνόμενων κειμένων οι οποίες αποτελούν ντροπή για το Δήμο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδας. ΥΓ: Είναι απόλυτα θλιβερό να καταφεύγει ένα μέσο επικοινωνίας στα fake προφίλ για να κρύψει την αδυναμία εύρεσης ειδήσεων μέσω πραγματικού ρεπορτάζ» (Σ.Σ. lol το τελευταίο).

Η πρόθεση είναι εμφανής: Απόπειρα λογοκρισίας κι όποιος διαφωνεί στον Καιάδα. 

Ο anagnostis.org δεν θα πέσει στο επίπεδο της ανακοίνωσης της Δημοτικής Παράταξης με ακρότητες και προσβολές που δεν ταιριάζουν στο δημοσιογραφικό μας ήθος, οπότε τα συμπεράσματα είναι των αναγνωστών μας.