ΚοινωνίαΑρχείο

ΑμεΑ ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για τα Sea Access. Επιστολές ΠΑΣΠΑ σε ΚΕΔΕ, Κωστούρο, Χρόνη

Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ.) έχει προκαλέσει η χρήση του μηχανήματος Sea Access που έχει τοποθετηθεί σε αρκετές παραλίες της Ελλάδας με στόχο την ασφαλή πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Μεταξύ των Δήμων που έχουν συνάψει συμβάσεις με την συγκεκριμένη εταιρία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος, συγκαταλέγονται ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Επιδαύρου, που φυσικά δεν είναι οι μόνοι στη χώρα.

Ο ΠΑ.Σ.ΠΑ. θεωρεί πως αυτό το μηχάνημα είναι ακατάλληλο για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην Θάλασσα και πως δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς από πραγματικά ΑμεΑ.

Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για κατασπατάληση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων στο μηχάνημα Sea Access που όπως αναφέρει: «όχι μόνο δεν επιτελεί το σκοπό του αλλά είναι και επικίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα».

 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΠΑ.Σ.ΠΑ.: «Εδώ και καιρό προσπαθούμε θεσμικά να φέρουμε κάποιους ανθρώπους απέναντι στις ευθύνες τους. Όπως και προσπαθήσαμε πολλές φορές να δούμε την εφαρμογή του εν λόγω μηχανήματος με ανάπηρους χρήστες γιατί μέχρι τώρα, όλα τα δημοσιευμένα βίντεο από πλευράς της εταιρείας ήταν και ελλειπή και με αρτιμελείς χρήστες. Το ποτήρι ξεχείλησε σήμερα με την δημοσίευση του βίντεο https://youtu.be/zA1k4elaK6k από τους “ΑμεΑ εν δράσει” τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε».

«Τρία πράγματα μας ενοχλούν πάρα πολύ: το ένα είναι ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αναπήρων χρηστών του μηχανήματος, το δεύτερο είναι οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί ανάθεσης που εκπονεί η διαχειριστική αρχή και τρίτο και κυριότερο το ότι δεν προσφέρει αυτονομία στο μεγαλύτερο ποσοστό κινητικά αναπήρων με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνει τον σκοπό για τον οποίο εκπονήθηκε το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ», προσθέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών.

Μάλιστα ο ΠΑ.Σ.ΠΑ. προαναγγέλει πως θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα λέγοντας πως: «Με αυτή μας την παρέμβαση δεν τελειώσαμε. Μόλις αρχίσαμε…»

 

Είχε προηγηθεί η καταγγελία των «ΑμεΑ εν δράσει» για τα Sea Access στον Δήμο Ναυπλιέων, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφίες και βίντεο, άποψη με την οποία συντάσσεται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών.

Η σχετική καταγγελία του ΠΑΣΠΑ:

 

Παρακάτω παραθέτουμε τις επιστολές που απέστειλε ο Σύλλογος προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και τον δήμαρχο Επιδαύρου Τάσο Χρόνη.

Μεταξύ άλλων στα έγγραφα γίνεται λόγος για «ακριβό πείραμα που δεν έχει πείσει τους πραγματικούς χρήστες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουμε πειραματόζωα ενός προϊόντος που δεν έχει δοκιμαστεί για την ορθή λειτουργία του».

Επιστολή ΠΑΣΠΑ προς ΚΕΔΕ:

Επιστολή ΠΑΣΠΑ προς Δήμο Ναυπλιέων:

Επιστολή ΠΑΣΠΑ προς Δήμο Επιδαύρου:

Τι απαντά η κατασκευάστρια εταιρεία

Από την πλευρά της η ομόρρυθμη εταιρεία «Α. Μαντελάκης και ΣΙΑ Ο.Ε.» που κατασκευάζει τα «sea access», απαντώντας στην εφημερίδα «Έθνος» που επίσης έχει δημοσιοποιήσει το σχετικό θέμα, αναφέρει:

«Ως εταιρεία εκτιμούμε, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες των συλλόγων ΑμεΑ για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας έχουμε κατασκευάσει τον απόλυτα ασφαλή και εγκεκριμένο από όλες τις αρμόδιες Αρχές μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, με την ονομασία “sea access”.  

Τα προϊόντα μας είναι απολύτως φερέγγυα και αξιόπιστα και ο μηχανισμός “sea access” της εταιρείας μας είναι δε απολύτως ασφαλής για τη χρήση από τα ΑμεΑ, ενώ κανένα ζήτημα δεν τίθεται ως προς την καταλληλότητα και την αρτιότητά του. O μηχανισμός μας είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει καταθέσει τεχνικό φάκελο του μηχανισμού σε διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ φορέα, παρ’ όλο που δεν υπήρχε καν η σχετική υποχρέωση, έχοντας λάβει συναφή έγκριση τεχνικού φακέλου, καθώς και ο μόνος στην Ελλάδα που συμμορφώνεται από το 2016 και στο εξής με τα εν ισχύ ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως τούτο καταδεικνύεται από τη δήλωση συμμόρφωσης CE. O μηχανισμός μας επελέγη σε όλες τις περιπτώσεις με δημόσιες, διαφανείς και αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η εταιρεία μας ουδέποτε αντιμετώπισε τα ΑμεΑ ως “πειραματόζωα”, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΑ. Το ειδικά κατεργασμένο αλουμίνιο (ανοδιώμενο) που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας είναι το πλέον ανθεκτικό υλικό στη θαλάσσια διάβρωση. Ο δε μηχανισμός μας είναι εξαιρετικά οικονομικός, ενώ το κόστος της ετήσιας εγκατάστασης, συντήρησης και απεγκατάστασής τους είναι μηδενικό. Διασφαλίζεται έτσι ταυτόχρονα και η βέλτιστη αξιοποίηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ο μηχανισμός είναι απλός, λειτουργικός και εύκολος στη χρήση του ενώ οι οδηγίες χρήσης του προς μεγαλύτερη διευκόλυνση των ΑμεΑ αναγράφονται και στη μεταλλική πινακίδα του μηχανισμού. Δεν έχει γίνει καμία κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντίθετα, μάλιστα, έχει διασφαλιστεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, όλοι οι ανωτέρω ισχυρισμοί, τόσο σχετικά με τη νομιμότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών όσο και με την ασφάλεια του μηχανισμού μας είναι ανακριβείς, αναληθείς, ανυπόστατοι, ψευδείς και συκοφαντικοί».