ΚοινωνίαΑρχείο

Φοιτητής στο Ναύπλιο. Έντονο το φοιτητικό στοιχείο σε μια πόλη που συναρπάζει

Ήξερα το Ναύπλιο από τη σχολική εκδρομή. Ακόμα ήξερα ότι πρόκειται για μια τουριστική πόλη για ρομαντικές διακοπές. Τώρα που μπαίνω σε Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, τί θα κάνω;

Δεν θα πάω για διακοπές, ούτε για εκδρομή, αλλά θα διανύσω ένα ταξίδι τεσσάρων ετών.

Στο Ναύπλιο τα τελευταία χρόνια είναι έντονο το φοιτητικό στοιχείο, αφού λειτουργούν πλέον δύο τμήματα του Πανεπιστημίου:

α) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

β) Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Η Πόλη είναι μικρή σε έκταση και μπορεί να βρεθεί κανείς εύκολα με τα πόδια ή με το ποδήλατο από τη μια άκρη στην άλλη.
Το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο, που υπάρχουν στα γραφικά σοκάκια καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά και σε γειτονιές της πόλεις, όπως η Πρόνοια, που μπορεί κάποιος να βρει φθηνότερα μαγαζιά. Στο Ναύπλιο θα βρεις από σουβλατζίδικα και ψαροταβέρνες μέχρι γκουρμέ εστιατόρια και από μικρά καφέ, μέχρι πολυτελείς καφετέριες που το βράδυ μετατρέπονται σε μοναδικά μπαρ. Όσο για τα ντελίβερι, δεν σταματούν να μεταφέρουν πακέτα φαγητού όπου κι αν μείνεις.

Παραθαλάσσια πόλη, με την παραλία της Αρβανιτιάς που πάει κανείς με τα πόδια, αλλά και άλλες όμορφες παραλίες, οι οποίες είναι πιο μακριά, όπως Καραθώνα, Ψιλή Άμμος, Καστράκι και Πλάκα στο Τολό.

Τις καθημερινές μέρες (και νύχτες του χειμώνα) στην πόλη συνήθως δεν υπάρχει τουρισμός και όλα τα μαγαζιά της πόλης τα βράδια γίνονται στέκια των φοιτητών. Άσε που οι ίδιοι οι φοιτητές αξιοποιούν το φυσικό σκηνικό της πόλης για τα διάφορα events της σχολής τους ή και για τη διάσκέδασή τους ακόμα κάποιες φορές. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες όμως, όπως και το καλοκαίρι η κατάσταση αλλάζει και οι τουρίστες γίνονται πλειοψηφία.

Αυτές οι εναλλαγές δίνουν ζωντάνια στην πόλη και είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αφού ανάλογα με τη μέρα της εβδομάδας αλλάζει εντελώς το σκηνικό.

Όσο για τα ενοίκια δεδομένου ότι η πόλη είναι τουριστική οι φοιτητές θα αντιμετωπίσουν δυσκολία, αλλά λύσεις πάντα υπάρχουν.

Οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές για πολλές περιοχές γύρω από το Ναύπλιο. Σε λιγότερο από δύο ώρες μπορεί να βρεθεί κανείς στην Αθήνα με το λεωφορείο. Ταυτόχρονα δεκάδες είναι οι επιλογές για μικρές αποδράσεις

Το Πανεπιστήμιο

Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών
Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Τ.Π.Ψ.Τ.) με έδρα το Ναύπλιο λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ως αποστολή :

1. Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τεχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Performance, (παράσταση ή εγκατάσταση), ως κατ’εξοχήν πεδίο καινοτομίας στις τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών, θεωρητικών, τεχνολογικών και μεθοδολογικών μαθημάτων που προσφέρονται στο Τμήμα.

2. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν, να αναλύουν και να συνθέτουν καλλιτεχνικά έργα, εφαρμογές και δράσεις.

3. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοικείωση με τη χρήση της τεχνολογίας που απαιτείται για τις καλλιτεχνικές εφαρμογές στους παραπάνω θεματικούς τομείς.

4. Να παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών αντικειμένων και των καλλιτεχνικών τεχνολογικών εφαρμογών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στο πλαίσιο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Το Τμήμα υπηρετεί τη μελέτη του θεάτρου, πλαισιωμένης με μαθήματα γενικής υποδομής στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, με στόχο την επαρκή κατάρτιση των φοιτητριών και φοιτητών μας σε θεωρητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Συνδυάζει, έτσι, καταστατικά την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική πράξη τόσο στις πτυχιακές και όσο και τις μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει.

Το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει σύγχρονα ερευνητικά αντικείμενα και  καλλιτεχνικά ερεθίσματα σε συμφωνία με τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές τάσεις διεθνώς,  ενώ παρέχονται, επίσης,  ευκαιρίες  εμπλουτισμού των σπουδών σας μέσω των προγραμμάτων διεθνούς κινητικότητας, πρακτικής άσκησης και των ποικίλων συνεργασιών του Τμήματος.

Είναι σημαντικό ότι το Πρόγραμμα του Τμήματος πρόσφατα αξιολογήθηκε από εξωτερικούς κριτές και πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ ως πλήρως συμμορφούμενο με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.