ΡεπορτάζΑρχείο

Ο δήμαρχος Κορίνθου από το μέτωπο της φωτιάς στο anagnostis. Μάχη με τις φλόγες για να μην φτάσει η φωτιά στο Σοφικό

Ανεξέλεγκτη παραμένει μέχρι αυτή την ώρα (απόγευμα Πέμπτης) η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από τις Κεχριές της Κορινθίας και βρίσκεται σε εξέλιξη με κατεύθυνση προς το Σοφικό.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία βρίσκεται αυτή την ώρα στη Ντράσσα, κοντά στο Ρυτό, το οποίο έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Επίσης έχει δοθεί εντολή εκκένωσης της κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσσα. Εκεί βρίσκεται ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος περιγράφει τηλεφωνικά στο anagnostis την κατάσταση.

Αυτή την ώρα όπως τονίζει ο κος Νανόπουλος επιχειρούν κοντά στη Ντράσσα πάρα πολλά εναέρια μέσα για να ελέγξουν τη φωτιά να μην συνεχίσει προς το χωριό Ρητό και προς το Σοφικό, οπότε γίνεται ανεξέλεγκτη. 

Όπως λέει υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η φωτιά. «Αν δεν καταφέρουμε να ελεγχθεί η φωτιά θεωρώ ότι η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» επισημαίνει ο κος Νανόπουλος από το μέτωπο.

Ο δήμαρχος αναφέρει πώς ξεκίνησε η φωτιά και πώς κατευθύνθηκε στις δύο μέρες που μαίνεται και στις ζημιές που έχουν προκληθεί. Το μεσημέρι ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (PODCAST)
 

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής 

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Συνολικά επιχειρούν 268 πυροσβέστες, 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 10 Ε/Π και 10 Α/Φ. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και ένα (1) Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

 

Χαρτογραφικά δεδομένα για τη φωτιά

Να σημειωθεί ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιείται η υπηρεσίας Copernicus / Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service / Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους

ΦΩΤΙΑ [ΥΣΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του το μεσημέρι, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

Θέλω να ενημερώσω τους δημότες του δήμου Κορινθίων πως η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στο δήμο μας είναι σε πολλά σημεία ανεξέλεγκτη και γι αυτό αποφασίστηκε να εκκενωθούν το μεσημέρι ο οικισμός Ντράσα και η κατασκήνωση Ranch ΣΚΟΥΡΑΣ.
Ζήτησα επίσημα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να κηρυχθεί ο δήμος Κορινθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού πλέον πληρούνται όλα τα κριτήρια.
Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Επίσης, δήλωσε ο δήμαρχος:

Για δεύτερη ημέρα ο δήμος Κορινθίων δοκιμάζεται από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή των Κεχρεών και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ένα μέτωπο 15 περίπου χιλιομέτρων.

Η εξάπλωση της φωτιάς και οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνσή της οδήγησαν σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, δημοτικών διαμερισμάτων και κατασκηνώσεων.

Ο Δήμος Κορινθίων, σε όσους απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε δημοτικούς χώρους,παρέχει νερό και τρόφιμα.

Για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το δήμο και την Γραμμή 27410 80000. Την προσπάθεια συνδράμουν πολλοί ιδιώτες και τους ευχαριστούμε.

Σημαντική είναι αυτές τις δύσκολες ώρες η συντονισμένη προσπάθεια της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ και η αποκατάσταση στην παροχή ρεύματος και ύδατος στα σημεία που η φωτιά δημιούργησε προβλήματα.

Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει στην γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης. 
 

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις της πυρκαγιάς στην Κορίνθια, η κατασκήνωση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους την εκκένωση με την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο σε μία ώρα από τώρα, καθώς η εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη!»

UPDATE: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ανατολική Κορινθία