ΠολιτισμόςΑρχείο

Το τζαμί που έγινε εκκλησία στο Άργος, σημαία Τούρκων δημοσιογράφων για την Αγιά Σοφιά

Να δικαιολογήσει την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί επιχειρεί με άκομψο τρόπο η αγγλόφωνη έκδοση της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, του TRT World, που σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι και οι χριστιανικοί λαοί είχαν μετατρέψει τεμένη σε ιερούς ναούς, αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που κάποια από αυτά όντως ισχύουν, κάποια άλλα όμως είναι τελείως αναληθή.

Η σχετική ανάρτηση επικαλείται τη μελέτη του αρχιτέκτονα Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ, που αναφέρει ότι 329 κτήρια (τεμένη, τάφοι, πανδοχεία) που κατασκεύασαν Τούρκοι σε 18 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες.

Κατάλογος τζαμιά που έγιναν χριστιανικοί ναοί

 

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που αναφέρονται από τους Τούρκους δημοσιογράφους είναι του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Άργος που όντως είχε κτιστεί αρχικά ως τέμενος περίπου το 1570, στη θέση ερειπίων ναού των μεταβυζαντινών χρόνων.

Ανάλογη είναι η ιστορία του καθεδρικού ναού του Αγίου Τίτου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που όντως ήταν τέμενος, ωστόσο το κτήριο μουσουλμανικής λατρείας έγινε στη θέση κατεστραμμένου χριστιανικού ναού.

Και αν οι δύο παραπάνω περιπτώσεις όντως αληθεύουν, δεν ισχύει το ίδιο φερ’ ειπείν για τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ακροπόλεως, στην Πορτάρα Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσιάζεται ως πρώην τέμενος που πλέον έχει μετατραπεί σε χριστιανική εκκλησία και μάλιστα το 1922, χρονιά της μικρασιατικής καταστροφής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το voria.gr, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων χτίστηκε και εγκαινιάστηκε στο σημείο το σχετικά πρόσφατο 1959 προκειμένου να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της Οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.