ΠολιτικήΑρχείο

Μεσσηνία: Στη Βουλή από τον Αλέξη Χαρίτση η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής

Στην αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της Καλαμάτας, εξαιτίας του διαγωνισμού προκήρυξης αναδόχου για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη τα υπό κατάχωση εδώ και 60 χρόνια, αρχαία ευρήματα, αναφέρεται επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζουν την ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων.

Αναλυτικά η ερώτηση: 
«Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν τα αρχαία ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της Καλαμάτας εξ αιτίας του διαγωνισμού προκήρυξης αναδόχου για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη τα υπό κατάχωση εδώ και 60 χρόνια, αρχαία ευρήματα. Όπως είναι γνωστό κατόπιν ανασκαφών, έχουν αποκαλυφθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα αρχαιότητες που ενδεχομένως ταυτίζουν την περιοχή με την αρχαία πόλη των Φαρών.

Για την αξία των ευρημάτων αυτών συνεπικουρούν αρχαιολόγοι και μεταξύ αυτών ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης, με δημοσιεύσεις στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων. Στην τελευταία της επίσκεψη όμως στην Καλαμάτα η Υπουργός Πολιτισμού όταν της ετέθη το ερώτημα περί ανάδειξης των ευρημάτων απάντησε αρνητικά και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η «κατάχωση», ως τρόπος προστασίας, εξυπηρετεί και προστατεύει καλύτερα τα αρχαία.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός

Θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα;
Θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίηση της;»