Μυκήνες: Ψάχνουν στα συρτάρια για τη μελέτη Πυρασφάλειας που έφερε στο φως ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σε σκονισμένα συρτάρια αναζήτησε και βρήκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη μελέτη για την Πυρασφάλεια του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών, που δεν έγινε ποτέ λόγω του κρυφού πολέμου των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, παρότι είχε περάσει από το ΚΑΣ.
Το πρωτοσέλιδο του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στο δημοσίευμα του οποίου μάλιστα περιλαμβάνεται το Τεχνικό Δελτίο της μελέτης αυτής, δεν άφηνε περιθώρια αναβολών, μετά την καταστροφική φωτιά στον Αρχαιολογικό χώρο και τις τεράστιες ελλείψεις που διαπιστώνονται καθημερινά.
Δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος:
«Το σύστημα αυτό θα γίνει με βάση μια παλιότερη μελέτη του 2006 που αναλάβαμε ως ενότητα να επικαιροποιήσουμε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το νερό θα φέρει με δίκτυο μέχρι το χώρο του πάρκινγκ των Μυκηνών ο Δήμος Άργους Μυκηνών.
Η επόμενη χρονιά θα βρει αυτόν τον κεφαλαιώδους σημασίας για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό χώρο προστατευμένο από πυρκαγιά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Μυκήνες: Η Πυροσβεστική ερευνά για το ύποπτο καλώδιο που έλιωσε στη φωτιά (Φωτογραφίες, Χάρτες)
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε τον πυρόπληκτο χώρο, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο, καθώς και την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη προέβλεπε:
α) Κατασκευή δεξαμενής 200 μ3 στην περιοχή της Περσείας Κρήνης (Νερομάνα) με ταυτόχρονη βελτίωση της υπάρχουσας υδρομάστευσης
β) Αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης
γ) ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος επικοινώνησε με τον μελετητή, αναζητώντας τρόπο επικαιροποίησης της αρχικής μελέτης που δεν προχώρησε. Να σημειωθεί ότι το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα.
Εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν τότε να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία. Ένας κρυφός πόλεμος μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού που υπονόμευαν τα έργα που έπρεπε να εκτελεσθούν από την Επιτροπή Μυκηνών ως το τέλος του έτους 2008 ήταν σε εξέλιξη, αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής εκείνης.
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
«Ημέρα θλίψης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία» χαρακτηρίζει την 30η Αυγούστου του 2020, ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις Μυκήνες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων:
«H 30η Αυγούστου του 2020 υπήρξε μια μέρα θλίψης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρόκειται για την ημέρα που είδαμε τη φωτιά να περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ανεξαρτήτως της τελικής του έκβασης, το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο για ένα μνημειακό σύνολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών υποδεικνύουν ότι τα κτηριακά κατάλοιπα του αρχαιολογικού χώρου δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διατυπώνει την αγανάκτησή του για την επικοινωνιακή διαχείριση του εξαιρετικά δυσάρεστου γεγονότος της πυρκαγιάς στην μητρόπολη του Μυκηναϊκού Κόσμου. Τα μνημεία δεν επιτρέπεται να αποτελούν πεδίο ύποπτου, ανούσιου και φθηνού πολιτικού και μικροπολιτικού ανταγωνισμού. Τα πολλά προβλήματά τους δεν αντιμετωπίζονται ευκαιριακά ούτε με αφορμή ατυχή και δυσάρεστα περιστατικά. Πίσω από τα μνημεία στέκονται οι άνθρωποί τους, οι εργατοτεχνίτες, οι φύλακες, οι συντηρητές, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι αρχαιολόγοι που δίνουν καθημερινά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τον αγώνα για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την προστασία τους. Στην περίπτωση των Μυκηνών, αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι ήταν που έσωσαν με την πρόνοια και την άμεση επέμβασή τους το κορυφαίο μνημειακό σύνολο από την υλική καταστροφή.
Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πολιτική ηγεσία δεν είδε ούτε τη βαριά συμβολική και ηθική βλάβη από το πέρασμα της φωτιάς από ένα μνημείο UNESCO, ούτε καν την έκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε γιατί δεν υπήρξε σταθμευμένο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ώστε να επέμβει άμεσα, πριν η φωτιά επεκταθεί εντός του χώρου. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε γιατί οι Μυκήνες, κατά δήλωση της Υπουργού, δεν έχουν τρεχούμενο νερό. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιες ήταν οι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας μετά το συμβάν.
Την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι να σκύψουμε το κεφάλι και να εντοπίσουμε τις αιτίες, τις αδυναμίες και το ενδεχόμενο τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι να μην είναι επαρκώς θωρακισμένοι απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά στην πολιτική αλλά και την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου την αναγκαιότητα εκπόνησης εμπεριστατωμένων σχεδίων διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων για τη θωράκισή τους από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και εν γένει από κινδύνους, δεδομένων και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνουμε τη σημασία των έργων υποδομής συνολικά: στην εγκατάσταση, την συντήρηση και την λειτουργία σύγχρονων δικτύων πυροπροστασίας, τις συστηματικές αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων με έγκαιρες εγκρίσεις των σχετικών πιστώσεων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις λοιπές εργασίες που κάθε χρόνο υλοποιούνται, πολλές φορές με εξαιρετική δυσκολία, από τις υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό. Εργασίες, που συνιστούν την στοιχειώδη συνθήκη για την προστασία και την ασφαλή λειτουργία χώρων και μνημείων για το κοινό και για την ακεραιότητα της υλικής μας κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την χρηματοδότηση των εργασιών υποδομής από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΤΑΠΑ».