ΚοινωνίαΑρχείο

Καρέτα-Καρέτα: Σκάνε από τα αυγά τους οι νεοσσοί και χρειάζονται προσοχή από όλους! (video)

Την προσοχή στους επισκέπτες των παραλιών όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες, ώστε να αποφεύγουν να κινούνται με τα οχήματά τους στην παραλία και την όχληση από φώτα (φωτορύπανση), εφιστούν ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας), ενόψει της έναρξης εκκόλαψης των νεοσσών.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στη Μεσόγειο και τα τελευταία χρόνια καταγράφει πολύ υψηλούς αριθμών φωλιών. Στις αμμώδεις παραλίες που είναι μέρος του εντυπωσιακού φυσικού τοπίου του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, έχουν εντοπιστεί και προστατευτεί από το προσωπικό του φορέα και τους συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ περισσότερες από 60 φωλιές για τη φετινή σεζόν.

Ιδιαίτερα, από την παραλία Κουνουπελάκι μέχρι την Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 50 φωλιές φέτος, σημειώνοντας μια αξιόλογη αύξηση του αριθμού τους σε σχέση με τις περσινές καταγραφές, σε ποσοστό πάνω από 80%.

Σε περίπτωση που οι πολίτες παρατηρούν παράνομη κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στις παραλίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης, είτε με τα κατά τόπους αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, Δασικές Υπηρεσίες και Λιμεναρχεία, καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκάστοτε περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν μικρά χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Δείτε το βίντεο: