ΕκδηλώσειςΑρχείο

Αίγιο: Την τιμητική της έχει η μαύρη σταφίδα στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, στον περίβολο της παλιάς λιθόκτιστης σταφιδαποθήκης Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη στο παλιό λιμάνι Αιγίου και με φόντο τα αγκυροβολημένα πλοία έγινε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 με θεματική «Κινητικότητες / Mobilities» και τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου». 

Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Δήμο Αιγιαλείας, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας και την Πριμαρόλια ΑΜΚΕ, σε σύλληψη και σχεδιασμό της τελευταίας, έχει ως άξονα και οδηγό την πλούσια ιστορία της μαύρης σταφίδας στον τόπο. 

Το καλωσόρισμα της έναρξης έκανε ο Σωτήρης Μπόλης, εμπνευστής του Φεστιβάλ Πριμαρόλια και πρόεδρος του διοργανωτή φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ. Εκ μέρους των συνδιοργανωτών Δήμου Αιγιαλείας και Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Μαρία Γιδά και η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά. 

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και της Έκθεσης, Βασίλης Ψαρράς παρουσίασε τον φετινό σχεδιασμό, ενώ η επιμελήτρια της έκθεσης Νάνσυ Χαριτωνίδου ανέπτυξε το σκεπτικό της έκθεσης και προλόγισε τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, που συμμετέχουν στην έκθεση.

Οι καλλιτέχνες Susan Collins (Μ. Βρετανία), Fransesco Kiais, (Ιταλία), Κατερίνα Αθανασοπούλου (Μ. Βρετανία), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (Ελλάδα), Γιάννης Κρανιδιώτης (Ελλάδα), Βιργινία Μαστρογιαννάκη (Ελλάδα) Βασίλης Μπαλάσκας (Μ. Βρετανία), Λήδα Παυλή (Ελλάδα), Βασίλης Ψαρράς (Ελλάδα) παρουσιάζουν μια σειρά νέων έργων ψηφιακής τέχνης, κινητικών γλυπτών, live performance, performance art, εγκαταστάσεων και film. Με διαφορετικές αφετηρίες, οπτικές και εκφραστικά μέσα διερευνούν την έννοια της κινητικότητας στη σύγχρονη εποχή.  

Μετά την περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο της έκθεσης ακολούθησε η συναυλία της Maria-Christina Harper “MC & The 7 Pedals” με την ανατρεπτική και μαγική της άρπα, σε ένα ταξίδι σε «πειραγμένες» μελωδίες από πολλά είδη μουσικής. 

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Απόπλους ΙI: Artists on board και ρευστές μεταμοντερνικότητες». Τον λόγο πήραν διαδοχικά οι καλλιτέχνες της έκθεσης Collins, Kiais, Αθανασοπούλου, Κρανιδιώτης, Ζαφειρόπουλος, Μαστρογιαννάκη, Μπαλάσκας, Παυλή και Ψαρράς εξηγώντας στο κοινό τις σκέψεις και την πορεία που τους οδήγησαν στο έργο τους.

Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης: η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου (Ιστορικός της τέχνης – Μουσειολόγος / Επιμελήτρια ΜΟΜus Θεσσαλονίκης) επισήμανε τη σημασία σύνδεσης της τέχνης με τον τόπο και τις κοινωνικές ομάδες και ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival) υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνικών φορέων στα εικαστικά δρώμενα της χώρας. 

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες δράσεις: Το Σάββατο 19/9 παρουσιάζεται η παιδική παράσταση “ΜΑΜ ΜΑΜ, ένα μαγικό δείπνο”, σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη, μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG (2015-2017) συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Απόπλους IΙΙ. Επόμενο λιμάνι: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση» κατά την οποία ο φορέας Πριμαρόλια ΑΜΚΕ συνομιλεί με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση πάνω στην φετινή συνεργασία τους. Την Κυριακή 20/9 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Πριμαρόλια: Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στον χρόνο” (2019, 72’) (σκηνοθεσία: Π. Κακαβιάς, συμπαραγωγή KFilms, ΕΡΤ Α.Ε. και COSMOTE TV.