ΟικονομίαΑρχείο

Αισιοδοξία για τις κλημεντίνες: Η Αργολίδα θα βγει πρώτη στην αγορά

Τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη θα αρχίσουν να κόβονται σε λίγες ημέρες, με την παραγωγή να αναμένεται καλή και τις ποιότητες εξαιρετικές.

Στην Αργολίδα, όπου υπάρχουν αρκετές πρώιμες περιοχές με Κλημεντίνες, η συγκομιδή προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Οκτωβρίου, λόγω οψίμισης της παραγωγής. Όπως είπε στον ΑγρόΤυπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή φέτος, ωστόσο από μια κανονική χρονιά θα είμαστε στο μείον 20% σε ποσότητα. Ο κ. Φάκλαρης ανέφερε επίσης, ότι οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, ενώ σε σχέση με τις τιμές, δεν έχουν γίνει ακόμα επαφές με τους εμπόρους, αν και είναι βέβαιο το ενδιαφέρον τους. Πέρσι οι πρώτες τιμές για τις Κλημεντίνες της Αργολίδας, που πωλούνται στις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, ήταν στα 50 λεπτά το κιλό.

Ο γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, Ηλίας Μαυράκης είπε: «σε 10 με 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές στις Κλημεντίνες στο κάμπο μας. Πρώτη θα βγει η Αργολίδα στην αγορά, ενώ μετά το Μεσολόγγι βγαίνει συνήθως η Σαγιάδα. Παραγωγή υπάρχει καλή, οι δε τάσεις με τους εμπόρους και τη ζήτηση δείχνουν πως θα έχουμε μια ακόμα καλή χρονιά και οι παραγωγοί γενικώς θα μπορούν να αποκομίζουν εισόδημα έως το καλοκαίρι από τη δραστηριότητα. Η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική. Από την άποψη των τιμών για τις πρώτες Κλημεντίνες εκτιμώ ότι θα αρχίσουμε με 40-45 λεπτά, αλλά το θέμα δεν είναι πώς θα αρχίσουμε με τις τιμές, αλλά πώς θα εξελιχθούν και στην πορεία».