ΡεπορτάζΑρχείο

43 φωτογραφίες με τον αλλοπρόσαλλο, ανομοιογενή δημοτικό φωτισμό που αδικεί το Παλιό Ναύπλιο

Η λήψη των φωτογραφιών έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν ακόμα δεν είχε τοποθετηθεί σε ορισμένα σημεία της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, ο οποίος σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία προσθέτει μια όμορφη πινελιά.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, στον οποίο ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σκοπός να αναδείξουμε το πρόβλημα του αλλοπρόσαλλου και ανομοιογενή δημοτικού φωτισμού στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ευκαιρία για να φανεί και αναδειχθεί το πρόβλημα είναι το lockdown, που επιβάλλει στα καταστήματα να είναι κλειστά.

Έτσι με κλειστά τα φώτα των καταστημάτων αποτυπώσαμε την εικόνα που παρουσιάζει η Παλιά Πόλη, τα βράδια, μόνο με τον δημοτικό φωτισμό.

Πώς το lockdown ανέδειξε το πρόβλημα

Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη μόλις πέσει το σκοτάδι, με τα κλειστά μαγαζιά, λόγω του ισχύοντος lockdown, αναδεικνύει περίτρανα την ανομοιογένεια του δημοτικού φωτισμού, που φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί στην τύχη. Δηλαδή, μια λάμπα εδώ και μια εκεί, διαφορετική απόχρωση στο φωτισμό, προβολείς ή φαναράκια, σκοτάδια ή φωτορρύπανση, μια αλλοπρόσαλλη εικόνα, ανάλογα με τα κέφια του καθενός που αποφασίσει τί και πώς θα φωτιστεί.

Η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου παρουσιάζει μια ανομοιογένεια στον φωτισμό που παραπέμπει αλλού σε κιτς, και αλλού σε σκοτάδια, με κάποιες «φωτεινές» εξαιρέσεις.

Με ανοιχτά τα μαγαζιά η εικόνα αυτή χάνεται, αφού κυριαρχούν τα δικά τους φώτα που προβάλλουν τις προσόψεις ή τις βιτρίνες, όμως αναγκαία φαίνεται σε μια τόσο όμορφη και γοητευτική περιοχή μια ομοιογένεια, που σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο και τον αναδεικνύει σωστά.

Σοκάκια, πεζόδρομοι, δρομόσκαλες αποτελούν ένα φυσικό σκηνικό, που μαζί με τα ιστορικά πανέμορφα διατηρητέα κτήρια θα μπορούσαν και τα βράδια να αναδεικνύονται.

Η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης φωτισμού δρόμων και ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται διασκορπισμένα στον πολεοδομικό ιστό της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου φαίνεται αναγκαία. Με τον κατάλληλο δημοτικό φωτισμό και παράλληλα με την υποχρέωση των ιδιοκτητών των καταστημάτων να προσαρμοστούν σε αυτό το πλαίσιο που θα μπορούσαν να υποδείξουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη και αισθητική αναβάθμιση τόσο των ίδιων των κτιρίων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Η αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων με στόχο την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και κατασκευών της παλιάς πόλης δεν είναι πολυτέλεια.

Το Ναύπλιο και ιδιαίτερα την Παλιά Πόλη πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε με αγάπη και οι όποιες αποφάσεις να μην είναι αποσπασματικές, του στυλ βάλε και εδώ μια λάμπα που μας περίσσεψε ή άσε αυτό το δρόμο σκοτεινό γιατί δεν υπάρχουν φίλα προσκείμενοι ιδιοκτήτες μαγαζιών. 

Η Παλιά Πόλη και το Ιστορικό Κέντρο ανήκει σε όλους και αφενός πρέπει να το προστατεύσουμε, αφετέρου να το αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: