ΕυρώπηΑρχείο

Το μυκηναϊκό Ανάκτορο αποκτά ξανά την Αίγλη του μέσω ΕΣΠΑ

Είναι πράγματι να αναρωτιέται κανείς τι θα ήταν οι Μυκήνες χωρίς την πύλη των λεόντων, χωρίς τους βασιλικούς τάφους ή το παλάτι του Αγαμέμνονα; Μία σορός από αρχαία λιθάρια που ελάχιστα θα θύμιζε τις πολύχρυσες Μυκήνες, των πολέμων, του εμπορίου, του πολιτισμού, των δραμάτων και των Ηρώων που ξεπηδούν μέσα από τις ιστορίες του Ομήρου αλλά και μέσα από τα θεατρικά έργα φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Φτάνοντας στον χώρο των Μυκηνών ο επισκέπτης αισθάνεται να συναντά τους απογόνους των Ατρειδών, να ακούει τα μοιρολόγια στους τάφους των ενδόξων βασιλέων της, να ακούει τα γελάδια του Αγαμέμνονα να βελάζουν και τα κοπάδια του να σκαρφαλώνουν στους γύρο λόφους, όμως μάταια προσπαθεί να κατανοήσει σε ποιο σημείο καθόταν ο ηγέτης των Αχαιών, που έκαιγε η φωτιά στο παλάτι του και σε ποια λουτρά έχυσε αίμα πιασμένος στο δίχτυ μετά την επιστροφή του από την Τροία. Εκεί όπου λίγα χρόνια αργότερα ο Ορέστης θα εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας την μάνα του και τον εραστή της. Που εξελιχτήκαν όλες αυτές οι σκηνές που μένουν ακόμα ζωντανές στην μνήμη των νεοελλήνων και αποτελούν ακόμα και σήμερα αντικείμενο συζήτησης των παππούδων στο καφενείο του σημερινού χωριού των Μυκηνών;

Όταν μπαίνεις στα καφενεία του χωριού οι συζητήσεις περί πολικής ή ποδοσφαίρου σταματούν και μετά την παραδοσιακή ερώτηση «από πού είσαι ρε παιδί», αρχίζει μια ακατάπαυστη αφήγηση του αρχαίου μεγαλείου των Μυκηνών λες και τα 3000 χρόνια είναι 3 λεπτά και ο κοιμώμενος Αγαμέμνονας στο βουνό δυτικά των Μυκηνών (κορυφογραμμή που μοιάζει με πρόσωπο) θα ξυπνήσει και θα ξαναδώσει την παλιά αίγλη στον τόπο του.

Η αναφορά όμως σταματά στο απροσδιόριστο «εκεί πάνου ήταν το παλάτι του», χωρίς να ξέρει κανείς να το περιγράψει ακόμα κι αν ακολουθεί το σκαρίφημα της αρχαιολογίας. 

Την δυσκολία να κατανοήσει κανείς το ανάκτορο την επέτεινε και η πρόσφατη πυρκαγιά στα ξερόχορτα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. (Ακόμα περιμένουμε την γνωμάτευση της πυροσβεστικής, αν η πυρκαγιά οφείλεται στο καλώδιο ρεύματος από την γεώτρηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ή από άλλη αιτία). Σε μερικά σημεία όπου μάλλον ήταν παρατημένα ξερά χόρτα η φωτιά ήταν τόσο δυνατή που έλειωσε τους ασβεστόλιθους. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες της έντασης της φωτιάς – θα πρέπει στα σημεία εκείνα να έφτασε τους 600-900 βαθμούς- ώστε να ασβεστοποιηθούν οι πέτρες σε κτίσματα πριν τα ανάκτορα.

Ασβεστοποίηση Μυκήνες

 

Ως γνωστόν τα Μυκηναϊκά Ανάκτορα ήταν στην κορυφή των ακροπόλεων περιτοιχισμένα και συμπληρώνονταν από εργαστήρια, τάφους επιφανών, και αποθήκες τροφίμων. Ο απλός πληθυσμός έμενε έξω από τα τείχη. Έτσι ήταν και η ακρόπολη των Μυκηνών με το ανάκτορο στην κορυφή του λόφου για να εμπνέει σεβασμό, αλλά και να προφυλάσσεται καλύτερα από τις επιθέσεις των εχθρών.

Κάποια από τα αναχώματα του Ανακτόρου των Μυκηνών και τα κτήρια προ των ανακτόρων, κατ άλλους από την πρόσφατη φωτιά κατά άλλους από τα χρόνια χρειάζονται άμεση αποκατάσταση πριν αρχίσει το οικοδόμημα να καταρρέει. Αυτό προβλέπεται και από τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον Ιανουάριο του 2021.  Η συνολική επιφάνεια που καλύπτει το συγκρότημα είναι 5.400τ.µ. και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα αποσκοπούν στη διατήρηση της ιστορικής, αισθητικής και πολιτιστικής ακεραιότητας του μνημείου. Σε αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η συντήρηση και ανάδειξη της εστίας, των αρχαίων δαπέδων και τοιχοδομών, η συντήρηση ή και επέκταση του υπάρχοντος αποχετευτικού συστήματος του συγκροτήματος .

Πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κος. Γιώργος Διδασκάλου, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου των αποτελεσμάτων ένταξης 10 έργων πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 11,4 εκ. ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό για την πορεία εξέλιξης έργων πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Με τη μεθοδική και συστηματική προετοιμασία όλων των σχετικών Τεχνικών Δελτίων, την εμπρόθεσμη υποβολή τους αλλά και την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών τόσο από τις κεντρικές όσο και από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ ολοκληρώνεται με επιτυχία μια σημαντική διαδρομή».
Για τα έργα «Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Πελοπόννησος» ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 550.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ