15.000 λέξεις – χαστούκι σε Μητσοτάκη – Πέτσα: Κλείνουν το μάτι στους εργολάβους και θέτουν σε ομηρία τον Περιφερειακό Τύπο
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η κυβέρνηση με την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η προτεινόμενη παράταση στην καταχώριση των δημοσιεύσεων του Δημοσίου τομέα στον νομαρχιακό και τοπικό τύπο, για ένα (1) μόλις έτος.
Ενώσεις δημοσιογραφικές, ενώσεις ιδιοκτητών και εκδοτών και πλήθος μεμονωμένων εργαζομένων στον Περιφερειακό Τύπο απ΄ όλη την Ελλάδα με παρεμβάσεις τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τους βουλευτές και όλη την Κυβέρνηση, μιλούν για πολιτική ομηρεία του κλάδου, για φίμωση της ενημέρωσης, για εξυπηρέτηση εργολάβων και ζητούν διαφάνεια με την απ΄ αόριστον διατήρηση των δημοσιεύσεων του Δημοσίου τομέα στον Τύπο.
Ο anagnostis.org δημοσιεύει όλες τις θέσεις που διατυπώθηκαν, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις γίνονται μόνο στον Περιφερειακό Τύπο, καθώς από τη μία θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος διαφάνειας και από την άλλη αποτελεί έναν τρόπο στήριξης προς τις Περιφερειακές εφημερίδες.
15.000 λέξεις χαστούκι
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:
Από το 2022 στο σκοτάδι και οι διακηρύξεις, λοιπόν. Μετά την κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών, την επικείμενη κατάργηση των Πρόχειρων Διαγωνισμών και το γενικότερο «κουρέλιασμα» του Νόμου Ρουσόπουλου, έρχεται και η σειρά των Διακηρύξεων.
Πέρα από την αυτονόητη διαφάνεια που μόνο μέσω των εφημερίδων διασφαλίζεται και τα παραδείγματα της Ευρώπης που σκοπίμως αγνοούνται, πέφτει κι άλλο νερό στον μύλο του Αθέμιτου Ανταγωνισμού που ολοένα και γιγαντώνεται στο πεδίο του Τύπου στη χώρα μας.
Υ.Γ.1: Η μεταφορά της δημοσίευσης των Ισολογισμών από τις εφημερίδες στο Διαδίκτυο, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Πλέον οι ισολογισμοί βρίσκονται στο σκοτάδι κι αυτό το έχουν επισημάνει πολλές φορές οι αρμόδιοι φορείς.
Υ.Γ. 2: Πρόκειται για το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία του Περιφερειακού Τύπου, καθώς με την κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων ουσιαστικά καταργείται και το Μητρώο Τύπου, αφού δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να ενταχθούν σ’ αυτό οι εφημερίδες. Άρα από το 2022 επιστρέφουμε στην προ 2007 εποχή, οπότε και κάθε εκδότης θα βγάζει εφημερίδα όποτε θέλει και όπως θέλει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:
Η Ένωση μας φημίζεται για το… αρχείο της, κι αυτό το επιβεβαιώνουμε καταθέτοντας εδώ την επερώτηση δέκα (10) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις 3-3-2016, για το ίδιο θέμα.
Πριν δημοσιεύσουμε το κείμενο τους, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους, καταθέτουμε ένα -μάλλον ρητορικό- ερώτημα:
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ; Αρ. πρωτ. 3697 /03.03.2016
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: «Η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια»
Κύριε Υπουργέ,
Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης.
Επισημαίνω ότι με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007.
Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.
Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.
Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων.
Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017 και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;
2. Για ποιο λόγο ο κύριος Υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;
3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές1. Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου
2. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
3. Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας
4. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας
5. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
6. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς
7. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας
8. Ράπτη Ελένη Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
9. Μπούρας Θανάσης Βουλευτής Αττικής
10. Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:
Καθώς η διαβούλευση ολοκληρώνεται, ας προσθέσουμε κάτι στα όσα οι συνάδελφοι ανέφεραν: Τα τελευταία 10 χρόνια τα χτυπήματα κατά του έντυπου Περιφερειακού Τύπου ήταν πολλά και μεγάλα. Έχουν ήδη αναφερθεί…
Απλά ένα ερώτημα προς τους συναρμόδιους του θέματος υπουργούς:
Διερωτώνται άραγε πως επιβίωσαν μέχρι σήμερα οι Περιφερειακές εφημερίδες χωρίς να απολαμβάνουν το 30% της κρατικής διαφήμισης, χωρίς θαλασσοδάνεια και μαύρα κονδύλια; Αυτά δηλαδή που αφειδώς απολαμβάνουν οι εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Ρίξτε μια ματιά στις κυκλοφορίες των πανελλήνιων Κυριακάτικων εφημερίδων (δεν φτάνουν ούτε τα 30.000 φύλλα στην Περιφέρεια!). Για τις ημερήσιες πανελλήνιας κυκλοφορίας, ούτε λόγος. Αν δεν παρουσιάζονταν κάθε πρωί στις τηλεοπτικές εκπομπές κι αν δεν τις ανέβαζαν στο διαδίκτυο, ουδείς θα γνώριζε ότι εκδίδονται! Μετά από αυτό, κάντε και μια περιήγηση στην Περιφέρεια να διαπιστώσετε την διεισδυτικότητα, το κύρος και την αξιοπιστία του τοπικού τύπου.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ:
Η προτεινόμενη διάταξη θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
1. Η περίπτωση 35 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 και η παράγραφος 12 του άρθρου 379 του Ν. 4412/2016 καταργούνται.
2. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 68 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται σε ισχύ».
3. Στο τρίτο εδάφιο των περιπτώσεων 31 και 59 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
4. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 40 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
5. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 82 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ». Μόνο με την ως άνω διατύπωση και την πλήρη διατήρηση των δημόσιων καταχωρήσεων εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις εναπομείνασες δημοσιεύσιμες δημόσιες συμβάσεις, ειδικά με την προωθούμενη κατάργηση των πρόχειρων διαγωνισμών. Την διατήρηση τους μάλιστα επιβάλλει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για του λόγου το αληθές (https://read.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-competition-assessment-reviews-greece-2017_9789264088276-en#page101)
Είναι δε τουλάχιστον προκλητικό (ίσως και συνάμα αστείο) να γίνεται επίκληση διάφορων δικαιολογιών για την μόλις ενός έτους παράταση όπως ο κορονοϊός, το δημοσιονομικό κόστος του 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, το δήθεν απαρχαιώμενο σύστημα δημοσίευσης και η απαξίωση των επιχειρημάτων των Ενώσεων Τύπου περί του ίδιου συστήματος σε άλλες χώρες της Ε.Ε και της μη μνημονιακής υποχρεώσης, όταν στο ίδιο νομοσχέδιο:
– Δίνεται η δυνατότητα απόσβεσης της δόσης 2020 αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ύψους 3.5 εκατ. ευρώ. Ήτοι ένας ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού θα αποκομίσει όφελος τριπλάσιο από το συνολικό ετήσιο όφελος 226 επιχειρήσεων του Μητρώου του ν. 3548/2007
– Ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο μόνος που αδειοδοτήθηκε το 2019, δύναται να ρυθμίσει τις οφειλές του από την αδειοδότηση σε 96 δόσεις
– την έκπτωση του 50% του τέλους της Digea για τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού η Digea δικαιούται ισόποση φοραπαλλαγή
– τριετής παραγραφή των υποθέσεων ενώπιον του ΕΣΡ που καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις
Θυμίζω ότι με την επικείμενη κατάργηση των πρόχειρων διαγωνισμών και την απευθείας ανάθεση σε έργα και προμήθειες μέχρι 60.000 ευρώ (άρα χωρίς δημοσιότητα) καταρρίπτεται και η πλέον κίβδηλη δικαιολογία της δήθεν επιβάρυνσης του κέρδους των αναδόχων μικρών έργων. Επομένως όποιος δεν θεσμοθετήσει την πλήρη διατήρηση των δημόσιων καταχωρήσεων χωρίς ημερομηνίες λήξης, απλά επιθυμεί να πλήξει την βιωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων.Θα μας βρει απέναντι σε κάθε, μα κάθε του βήμα.
Φώτης Πανταζής
Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος ΕΙΕΤ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ –ΝΗΣΩΝ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου -Ηπείρου –Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) που καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων δημοσιογράφων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, αναφορικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:
Απουσιάζει πλήρως από τις προθέσεις του νομοθέτη η ελληνική περιφέρεια και το ενδιαφέρον του αναλώνεται αποκλειστικώς μόνο σε ζητήματα που αφορούν το κέντρο και μάλιστα με πρόνοιες που εξασφαλίζουν μόνο τα συμφέροντα των εταιριών που διαθέτουν τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Όχι όμως και τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις και μετατροπή των εργασιακών σχέσεων επί τα χείρω.
Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια, οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου κρίνονται –επιεικώς -επιδερμικές, ανεπαρκείς και ανίκανες να απαντήσουν στα οξυμένα προβλήματα που διαπιστωμένα αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος και είναι σε γνώση του νομοθέτη.
Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αφήνοντας το τοπίο για τρίτη συνεχή δεκαετία αρρύθμιστο και άναρχο. Την ίδια στιγμή δηλώνει πρόθυμος ο νομοθέτης να απαντήσει στην αγωνία κάποιων για τις θεματικές άδειες. Εν είδει «χανδρών σε ιθαγενείς» προσφέρει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας εκπτώσεις πενταμήνου στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτά έχουν, έναντι του μοναδικού παρόχου μεταφοράς του τηλεοπτικού τους σήματος.
Επίσης σε ό,τι αφορά δε στον περιφερειακό Τύπο από μόνη της η προτεινόμενη παράταση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των διακηρύξεων για ένα χρόνο, συνιστά εν τοις πράγμασι εμπαιγμό έναντι των μέσων και των εργαζομένων τους σε αυτά. Και τούτο διότι είναι γνωστό ότι υπήρχε η δέσμευση για την συνέχιση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μνημονιακή επιταγή. Φαίνεται όμως ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή.
Οι υποσχέσεις για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, – η οποία με νόμο ισχύει – για κάποιο λόγο, όχι ευκρινή, δεν υλοποιείται, παρά τις – επί ένα και πλέον έτος – διαβεβαιώσεις ότι τούτο θα συμβεί. Η Ένωσή μας όπως και οι άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας αναμένουμε την υλοποίηση των νομοθετημένων υποχρεώσεων της πολιτείας και επιμένουμε στο ότι οι ενισχύσεις αυτές, πρέπει να είναι άμεσα εξαρτώμενες και συνδεδεμένες με τις θέσεις εργασίας.
Τώρα για το μέγα ζήτημα της κρατικής διαφήμισης, η σταθερή καταστρατήγηση του νόμου που προβλέπει το 30% του ποσού να διατίθεται στην περιφέρεια, διαπιστώθηκε και στις διαφημιστικές δράσεις που αφορούν την πανδημία. Ψιχία έφτασαν στα Μέσα Ενημέρωσης της περιφέρειας και δυστυχώς ακόμη και αυτά δεν κατανεμήθηκαν με τρόπο που να συνδέουν αυτές τις ενισχύσεις με τις θέσεις εργασίας.
Το νομοσχέδιο κρίνεται αποσπασματικό, «κομμένο και ραμμένο» σε απαιτήσεις ολίγων τις οποίες προδήλως ικανοποιεί. Συνεπώς πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που, εξαρχής, θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και να απαντά στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στα Μέσα Ενημέρωσης, λαμβάνοντας απαραίτητα υπ’ όψιν και τους εργαζομένους.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε:
H Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε για το νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στέρεας Ελλάδας και Εύβοιας, (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε) για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ)2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχει να επισημάνει τα εξής:– Το νομοσχέδιο στο δεύτερο του κεφάλαιο, που αφορά τα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, κρίνεται αποσπασματικό και «σαλαμοποιεί», για προφανείς λόγους το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε σχέση με την Ελληνική Περιφέρεια, η οποία απουσιάζει σχεδόν παντελώς.
– Οδηγεί στην ανεργία ή τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εκατοντάδες εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς καταρχήν στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
– Προσφέρει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας μια αμελητέα έκπτωση πενταμήνου στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτά έχουν, έναντι του μοναδικού παρόχου μεταφοράς του τηλεοπτικού τους σήματος, ενώ οι αντίστοιχες εκπτώσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και δεν συνδέονται με την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας
– Δεν προβλέπει τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ υπάρχει αναφορά στις θεματικές άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας είναι σχεδόν απροσδιόριστος, κινούμενος για δεκαετίες σε ένα ομιχλώδες τοπίο.
– Η προτεινόμενη παράταση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των διακηρύξεων για ένα χρόνο, δεν συνάδει με όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την συνέχιση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μνημονιακή επιταγή, όπως αναφερόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ζητούμε να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε διατάξεις της Γενικής Γραμματείας, να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι διαδικασίες εξπρές και να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται και θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν όλο των χώρο και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στη σύγχρονη εποχή.
Όλα αυτά, με πάνω στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου που ισχύει με νόμο, αλλά και όλες τις άλλες προτάσεις έχουν καταθέσει τόσο η Ένωση μας, οι υπόλοιπες Δημοσιογραφικές Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ.
Το Δ.Σ. της
ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ:
Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, η παράταση ενός έτους στις δημοσιεύσεις δίνεται για έναν μόλις χρόνο στον Περιφερειακό Τύπο, «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας». Ωστόσο, απορίας άξιον εστί πως συνδέεται η πανδημία με ένα θέμα που συντηρείται εδώ και χρόνια χωρίς προφανή λόγο. Η κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο ΔΕΝ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ο ΟΟΣΑ όχι μόνο δεν προτείνει την κατάργηση των δημόσιων καταχωρήσεων, αλλά αντίθετα επιδοκιμάζει την διατήρηση τους λέγοντας «(…) τα κριτήρια αυτά είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διανομή των δημόσιων δημοσιεύσεων, και ταυτόχρονα να παρασχεθεί σε σταθερές εφημερίδες οικονομική ενίσχυση. Ενώ τα κριτήρια για τον ελάχιστο αριθμό αντιτύπων που πρέπει να πωληθούν και του ελάχιστου αριθμού σελίδων είναι περιοριστικά, είναι δικαιολογημένα υπό το φως του πολιτικού στόχου της εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας και διαφάνειας των κρατικών ανακοινώσεων».
Παράλληλα, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις γίνονται μόνο στον Περιφερειακό έντυπο τύπο, καθώς από τη μια αποτελούν έτσι τον ιδανικότερο τρόπο διαφάνειας. Και από την άλλη αποτελούν έναν τρόπο στήριξης προς τις Περιφερειακές εφημερίδες που έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε το πόσο έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι Περιφερειακές εφημερίδες της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, θα ‘πρεπε να δοθεί οριστικά τέλος στις συνεχείς παρατάσεις και να διατηρηθούν οι δημοσιεύσεις χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΕΤ:
Συνοψίζοντας όσα οι συνάδελφοι ανέφεραν στα σχόλια τους, θέτω τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Υπάρχει απάντηση στην ερώτηση «γιατί δίδεται παράταση μόλις ενός χρόνου, κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει και πάλι προβλήματα σε 232 εφημερίδες – επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους πέραν του ενός έτους, και δεν δίδεται ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο μείζον αυτό θέμα του Περιφερειακού Τύπου, δηλαδή η ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των δημοσιεύσεων; Μήπως πρόκειται για «ομηρεία» του Τύπου ή μήπως κάτι άλλο; Αν στοχεύουν στο πρώτο οι συναρμόδιοι υπουργοί, αυτή τη φορά δεν θα το πετύχουν.
2. Αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει – και γραπτώς μάλιστα – ότι μόνο στον έντυπο τύπο διασφαλίζεται απόλυτα η διαφάνεια στις διακηρύξεις δημοσίων έργων, γιατί εισηγήθηκε παράταση ενός έτους και όχι για μόνιμη διατήρηση τους; Μήπως για έναν από τους παραπάνω λόγους;
3. Μήπως πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι υπουργοί την κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών στον Περιφερειακό Τύπο, και την μεταφορά τους στο διαδίκτυο, δηλαδή στο …σκοτάδι; Είναι τον «ιδανικό» παράδειγμα αδιαφάνειας και πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε ανάλογη σκέψη.
Αντί λοιπόν, να συζητάμε την επαναφορά της δημοσίευσης των Ισολογισμών στον Περιφερειακό Τύπο, όπου – πάντα σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, διασφαλίζεται η διαφάνεια, κάποιοι σχεδιάζουν ανάλογο «τραγικό λάθος» και για τις διακηρύξεις.
4. Ποιος ο λόγος που συνδέονται οι επιπτώσεις από τον covid για την ισχνή παράταση τους ενός (1) έτους, όταν οι συναρμόδιοι υπουργοί μας είχαν διαβεβαιώσει ότι οι διακηρύξεις θα συνεχιστούν και μετά την 1-1-2021 – και μάλιστα χωρίς να μιλούν για ένα έτος, σε συναντήσεις που είχε μαζί τους το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ από το φθινόπωρο του 2019!!!;
5. Έχει υπόψιν της η κυβέρνηση την πρόσφατη (2020) έρευνα του έγκριτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, που ιδρύθηκε από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, η οποία αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των Τοπικών και Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης; Στην έρευνα αυτή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – Κατηγορία όσον αφορά «εάν και πόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης μέσω επιδοτήσεων ή άλλων μέτρων πολιτικής».
Τιμά άραγε τις ελληνικές κυβερνήσεις και εν προκειμένω την παρούσα, το «κοκκίνισμα» της χώρας μας και η κατάταξη της στην Γ’ Κατηγορία, μαζί με την Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Αλβανία και την Τουρκία, για τις οποίες επισημαίνεται ότι «το κράτος δεν υποστηρίζει περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιδοτήσεις»;
Όσον αφορά τη χώρα μας, η ένταξη της στις χώρες – ουραγούς του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Τύπου, δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν τον χώρο των Περιφερειακών ΜΜΕ. Απλά πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση για το πώς τα αντιμετώπισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια, δεν συζητάμε για το πως θα στηριχθούν σοβαρά οι περιφερειακές εφημερίδες, αλλά κάποιοι θεωρούν στήριξη το να μας δίνουν παράταση στα αυτονόητα! Αφού νωρίτερα, κάποιοι άλλοι «ψαλίδισαν» σχεδόν τα πάντα.
Ο Νόμος 3548/2007, στόχο είχε την καταπολέμηση της διαπλοκής στην Περιφέρεια, την καλύτερη δυνατή διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και παράλληλα την στήριξη των εφημερίδων που τηρούσαν αντικειμενικά κριτήρια. Εν μέρει τα κατάφερε για ένα διάστημα, πριν ξεκινήσει το ξήλωμα του Νόμου (κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών, πρόχειρων διαγωνισμών, άμεση εξόφληση των τιμολογίων κλπ. κλπ.). Σήμερα, μόλις 13 χρόνια μετά την ψήφιση του 3548, το μόνο που απέμεινε στις εφημερίδες είναι η δημοσίευση των διακηρύξεων. Αυτό δηλαδή που συζητάμε σήμερα! Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και το πρωτοφανές «χαράτσι» του ΕΔΟΕΑΠ, την απροκάλυπτη καταστρατήγηση του 70-30 και τόσα άλλα που καλούμαστε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε, για να καταλάβετε πως -δικαίως- βρίσκεται ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας μας στην διόλου τιμητική τρίτη κατηγορία της Ε.Ε.Υ.Γ.: Καθώς σε 20 ημέρες εκπνέει η προηγούμενη παράταση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, είναι αυτονόητο ότι το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 31-12-2020.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ)
ΆΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ:
Η απόλυτη υποταγή του τύπου στην κυβέρνηση, επιδιώκεται για μία ακόμα φορά με τη νομοθέτηση της παράτασης μόλις ενός έτους των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες, αντί για τη ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΆ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.
Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να επιχειρεί να σέρνει πίσω της έναν ολόκληρο κλάδο και κυρίως την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δίνοντας παρατάσεις χρόνο με το χρόνο, αντί να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υφίσταται ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος.
Με την παράταση μόλις ενός έτους η κυβέρνηση ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, επιχειρώντας να παίξει σε δύο ταμπλό με ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ.
Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ, αφενός διασφαλίζει την διαφάνεια των διαγωνισμών, αφετέρου διασφαλίζει την ίδια τη δημοκρατία μέσω της ύπαρξης του περιφερειακού Τύπου.
Η ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ των κρατικών καταχωρήσεων στον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο, αποτελεί ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ της αγοράς και της κοινωνίας και ουδεμία σχέση έχει με την παράταση του ενός έτους που επιχειρείται ως …«δώρο Covid».Παράλληλα η ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, βάζει σε σκέψεις για τη σκοπιμότητα ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πράγμα αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο.
Η άρνηση μονιμοποίησης χωρίς ημερομηνία λήξης των δημοσιεύσεων των ανακοινώσεων στον Τύπο, δείχνει ότι η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ, παρουσιάζοντας ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΙΑ, σε σχέση με όσα υποστήριζε προεκλογικά (Σ.Σ. Με επιστολή τους δέκα (10) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (3-3-2016) ζητούσαν από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού την παράταση της δημοσίευσης των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, τονίζοντας ότι «η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια και παράλληλα θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας»).
Η ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.
Άκης Γκάτζιος, εκδότης εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
AΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αφήσει επί 12 χρόνια (2008-2020) τον περιφερειακό Τύπο χωρίς κανένα σχέδιο στήριξής του. Ιστορικοί τίτλοι έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι όχι μόνο απολύθηκαν αλλά άλλαξαν επάγγελμα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ.
Δεν εφαρμόστηκε ούτε ο νόμος του 30% από την κρατική διαφήμιση γιατί δεν προέβλεπε καμία ποινή σε όποιον κρατικό λειτουργό παρανομούσε.
Η κατάργηση των λεγόμενων κρατικών καταχωρήσεων μοιάζει αδιανόητη αν σκεφτεί κανείς ότι κατά βάση πληρώνεται από τους ιδιώτες όταν αναλαμβάνουν το έργο ή την προμήθεια. Ωστόσο πέραν αυτού, ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να στηριχθεί κυρίως με συνδρομές σε όλα τα σημεία δημοτικών και κρατικών φορέων.
Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιεύσεις δεν πρέπει να καταργηθούν θα αφανίσουν τα 2/3 του κλάδου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:
Πραγματικά είναι κρίμα για τους εκδότες, τους κυβερνητικούς παράγοντες και εν τέλη για τη δημοκρατία μας στα πλαίσια μιας διαβούλευσης για τον Τύπο, αντί να συζητάμε πώς η ποιοτική του αναβάθμιση και με τη συμβολή της πολιτείας θα ωφελήσει την κοινωνία και τη δημοκρατία μας, να πρέπει να αναφερόμαστε στην ανάγκη επιτέλους η εξουσία του Κέντρου να σταματήσει να υποβαθμίζει και να μάχεται την Περιφέρεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, όπως τα κόμματα και η λειτουργία τους είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας, άλλο τόσο είναι κι ο Τύπος. Ακόμα δε περισσότερο ο Περιφερειακός Τύπος. Τα κόμματα κ. Πρωθυπουργέ στηρίζονταν και συνεχίζουν να στηρίζονται με κρατικές χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων. Μερικά χρόνια πριν στα πλαίσια της αντίληψης της λειτουργίας της δημοκρατίας και διάδοσης του ελεύθερου λόγου, υπήρξε μικρή για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομική στήριξη στον Τύπο αλλά ζωτικής σημασίας για την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του και την διακίνηση και διάχυση της πληροφορίας και στο τελευταίο χωριό.
Σήμερα κ. Πρωθυπουργέ, στα πλαίσια των μνημονίων όλα αυτά καταργήθηκαν.
Ακόμη και μια μικρή επιδότηση που επέτρεπε τη διακίνηση των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ στα απομακρυσμένα χωριά της Περιφέρειας δεν υφίσταται πλέον. Δεν θέλω να αναφερθώ στα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα που καταργήθηκαν. Όλα αυτά όμως, όπως γνωρίζουν στο Υπουργείο Τύπου, στην κυριολεξία αποδεκάτισαν τις εκδόσεις Περιφερειακών εφημερίδων. Έχουμε μείνει πλέον πολύ λίγοι που μέσα από τα έντυπα μας δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης των εντύπων και των εργαζόμενων μας σε αυτά. Δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και ανάδειξης των προβλημάτων της Περιφέρειας, του Δήμου, των χωριών. Θέλετε να μην υπάρχει Περιφερειακός Τύπος κ. Πρωθυπουργέ; Θέλετε να τροφοδοτούνται δικαίως οι φήμες για εκδότες συμφερόντων του Κέντρου; Σε άλλες χώρες της Ευρώπης μαθαίνουμε ότι επιδοτούνται συνδρομές εφημερίδων σε νέους αναγνώστες γιατί εκεί οι κυβερνήσεις θεωρούν υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει την ελευθεροτυπία επ΄ ωφελεία της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ είναι τουλάχιστον απαράδεκτο η κυβέρνηση σας να θέλει να κόψει από τις εφημερίδες ανακοινώσεις που αφορούν δημοπρασίες έργων σε Δήμους και Περιφέρειες. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, δεν υφίσταται κι άλλος λόγος δεδομένου ότι αυτές πληρώνονται από τον ανάδοχο του έργου. Δεν είναι λογικό να κόβονται οι δημοσιεύσεις άρα και η ενημέρωση του κόσμου για την πορεία αυτών των έργων, επειδή από ένα έργο προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή κι εκατομμυρίων ο εργολάβος θα πληρώσει από 50 έως 500 ευρώ για την ανακοίνωση που θα δημοσιεύσει κάποια τοπική εφημερίδα. Κύριε πρωθυπουργέ αποσύρεται την διάταξη αυτή και ζητήστε από τον υπουργό σας να ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση στήριξης των λίγων πλέον Περιφερειακών εφημερίδων που συνεχίζουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να καταγράφουν το δημόσιο βίο και την ιστορία εν τέλη της επαρχίας της χώρας μας.
Με τιμή
Στέλιος Ζαχαριουδακης
ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ:
Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου οι περιφερειακές εφημερίδες σχεδόν μόνες τους, επωμίστηκαν το τεράστιο κόστος τους, διατηρώντας ζωντανό αυτόν τον ευαίσθητο δημοσιογραφικό κλάδο, αντιμετωπίζουν πλέον το τελευταίο έτος το χαμηλότερο κύκλο εργασιών, χωρίς περιορισμό των εξόδων τους.
Οι περιφερειακές εφημερίδες με ίδια έξοδα, χωρίς να διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό, όπως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, καθημερινά παράγουν ένα εφήμερο προϊόν, με ημερομηνία λήξης αυθημερόν της παραγωγής του. Κανένας άλλος παραγωγός λοιπόν δεν επωμίζεται αυτή την ιδιαιτερότητα, με ό,τι συνεπάγεται για τη δυνατότητα οικονομικής ευελιξίας και προοπτικής. Λαμβανομένης λοιπόν υπόψιν και της ιδιαιτερότητας αυτής σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας χωρίς πλεονεκτήματα, με ελάχιστα ανταποδοτικά, διατήρησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον κλάδο: Δημοσιογράφους, τυπογράφους, προγραμματιστές, γραφίστες, διαφημιστές, διοικητικους υπαλλήλους διανομείς κ.α.
Την ίδια ώρα συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξασφάλιση συνθηκών αξιοκρατίας και διαφάνειας, ώστε και άλλοι νευραλγικοί κλάδοι, αλλά πάνω από όλους οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία νομής-διαχείρισης των δημοσίων έργων. Επικαλούμαι την πρόσφατη εμπειρία μου από τυχαίο παράδειγμα κοινοπραξίας, όπου συμμετείχαν συμπολίτες μας, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για τη διακήρυξη τεράστιου αναπτυξιακού έργου, μέσα από την τοπική εφημερίδα. Είναι ένα μόνο συμβάν από ανάλογες περιπτώσεις, μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας.
Η διαφάνεια αυτή διασφαλίζεται σε ένα περιβάλλον αξιοπιστίας από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σχέσεων μιας τοπικής κοινωνίας, με γνώριμους κανόνες και αρχές.
Οι τοπικές εφημερίδες στο πνεύμα αυτό με την αδιάλειπτη έκδοση και διανομή τους, αποτελούν ένα σταθερό και καθημερινό καταφύγιο ειδησεογραφικής και κοινωνικής ενημέρωσης, στήριγμα για το ευρύ αναγνωστικό κοινό τους, που φτάνει μέχρι τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας.
Η συναίσθηση ότι επιτελούμε ένα σημαντικό καθήκον είναι ακριβώς η προϋπόθεση που μας δυναμώνει και μας εμψυχώνει να υπερασπιστούμε, μέσα από το λειτούργημα μας τις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας σε συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας μακριά από επαιτείας και συνεχούς ομηρίας,
Η καθιέρωση της σημερινής νομοθεσίας υπήρξε χρόνιο αίτημα του περιφερειακού τύπου. Η διατήρηση της συμβάλει στην πάταξη των συνθηκών συναλλαγής, αυθαιρεσίας και διαφθοράς ανάμεσα στην εξουσία και τον Τύπο.
Η κατάργηση της θα σημάνει την κατάλυση των όρων δικαιοσύνης, διαφάνειας και δημοκρατίας που οφείλουν να διέπουν τη σχέση τους
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΣΟΥΡΗΣ:
κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, κύριοι συναρμόδιοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές που εκλέγεστε κυρίως στην επαρχία και που αποτελείτε την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ελπίζω να διαβάσετε με προσοχή και ανάλογο ενδιαφέρον όλα αυτά τα κείμενα αγωνίας των συναδέλφων εκδοτών και δημοσιογράφων του περιφερειακού τύπου, που τείνει σήμερα να ακολουθήσει τον δρόμο εκείνων των επαγγελμάτων που εξαφανίστηκαν στον χρόνο και μαζί τους οι άνθρωποι που έζησαν μέσα από αυτά. Διότι πίσω από τους τίτλους και τους αριθμούς θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν οι άνθρωποι. Αυτοί που σε πείσμα των καιρών εξακολουθούν να το παλεύουν και να αντέχουν ακόμα. Όσοι καταφέραμε να αντέξουμε βέβαια.
Λένε πως το διαδίκτυο ήρθε να αποτελειώσει τον έντυπο τύπο και να αλλάξει τον τρόπο της δημοσιογραφίας. Λάθος. Το έντυπο έχει δεχτεί και στο παρελθόν πιέσεις, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση κυρίως, αλλά έδειξε πως αντέχει και εξελίσσεται. Αναβαθμίζεται, αποκτά χρώμα και εικόνα, καλύτερο χαρτί και λιγότερη «μουτζούρα». Αλλά οι συνήθεις είναι που αλλάζουν και αυτό το βλέπουμε.
Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος σταματά να διαβάζει και απλώς χαζεύει τίτλους και εικόνες, ανοίγοντας θέματα που του τραβούν το ενδιαφέρον για να σιχτιρίσει μετά την κοροϊδία που αισθάνεται, αφού τελικά αυτό που θα διαβάσει στον «μισό τίτλο» τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό το γνωρίζεται. Ο όρος fake news ήρθε στην ζωή μας μαζί με το διαδίκτυο, όπως επίσης οι κυβερνοεπιθέσεις που κάνουν διστακτικούς τους πολίτες στο να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.
Εντάξει, κάποτε υπήρξε ο όρος «κίτρινος τύπος» και ακόμα υπάρχει. Αλλά αυτόν τον «τύπο» μπορεί κανείς να τον διακρίνει και να τον διαχειριστεί.
Σήμερα ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει και δημοσιογράφος, αναμεταδίδοντας με κείμενο, εικόνα ή και βίντεο ακόμα ένα θέμα ή ένα γεγονός. Η δημοσιογραφία χάνει το ενδιαφέρον και οι πάλαι ποτέ «ΣΤΑΡ» της τιβί γίνονται χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των μέσων που κυριαρχούν. Στην επαρχία δε, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όταν ξεκίνησα την δημοσιογραφία πριν από περίπου 25 χρόνια κυριαρχούσαν τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση της περιφέρειας είχε τη ελπίδα πως θα μεγαλώσει και αυτή όπως έβλεπε να μεγαλώνουν τα μεγάλα κανάλια. Οι λιγοστές εφημερίδες είχαν χάσει την αίγλη και την ουσία τους και είχαν καταντήσει φύλλα δημοσιεύσεων του δημοσίου, με διάφορα τερτίπια προκειμένου να κερδίζουν αυτά που τους αναλογούν, χωρίς να δίνουν τίποτα.
Το σκηνικό άλλαξε μέσα σε μια 10ετία σχεδόν. Τα ραδιόφωνα άρχισαν να βάζουν όλο και περισσότερη μουσική, αφού τα έσοδά τους δεν επέτρεπαν δημοσιογράφους και ευτυχώς «σώθηκαν» από τα προγράμματα που αυτοματοποίησαν την λειτουργία τους και κατάργησαν το ζωντανό πρόγραμμα. Τα τηλεοπτικά κανάλια απαξιώθηκαν λόγω της μιζέριας του χώρου που δεν άντεχε τους μικρούς «παίχτες», για να απευθυνθούν σε σόμπες και κατσαρόλες προκειμένου να σταθούν οικονομικά. Εντάξει υπήρξαν για μεγάλο διάστημα και οι ροζ γραμμές. Λίγο μετά το ξεκίνημά μου στην δημοσιογραφία βρέθηκα να γράφω στον τοπικό τύπο και αυτό με κέρδισε περισσότερο από την εικόνα και τον ήχο. Είχα καταλάβει μάλλον νωρίς πως στην επαρχία, δεν θα γινόμουν ποτέ ΣΤΑΡ της τιβί. Επέλεξα τον χώρο του εντύπου και παρέμεινα σε αυτόν χάριν στην επιμονή μου… Διότι διαπίστωνα πλέον πως ο τοπικός τύπος άλλαζε και γινόταν δυναμικός. Απευθυνόταν πλέον στον αναγνώστη, αποκτούσε ύλη, σχήμα, χρώμα και εικόνα.
Το καλοκαίρι του 2004 αποφάσισα να εκδώσω στην Κόρινθο την δική μου εφημερίδα (ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ), με πολλές καινοτομίες εκείνη την εποχή και φυσικά, χωρίς την στήριξη των δημοσιεύσεων του Δημοσίου, αφού δεν είχα κατοχυρώσει για χρόνια – περισσότερα από 3 που προβλεπόταν – το δικαίωμα στις δημοσιεύσεις. Τα κατάφερα, όπως μαζί μου και πολλοί ακόμα εκδότες που ξεκίνησαν το ίδιο εγχείρημα μαζί μου, λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα.
Ύστερα, ήρθε η σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση που γονάτισε τον επαρχιακό τύπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των εντύπων έκλεισε και ελάχιστοι μείναμε να κρατάμε και αυτό ξανά χάριν στην επιμονή. Όταν ξεκίνησε η κρίση μου είπε ένας γνωστός άνθρωπος της επικοινωνίας και της διαφήμισης ότι θα ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία. Τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε: «μα σε περιόδους κρίσης οι επιχειρήσεις που αντέχουν αυξάνουν το διαφημιστικό τους μπάτζετ για να γίνουν ισχυρότερες». Μόνο που αυτό δεν συνέβη ποτέ, διότι δεν ζήσαμε μια οικονομική κρίση με τους όρους που θα περίμενε, αλλά την απόλυτη κατάρρευση. Και αν οι επιχειρήσεις ξέρουν πως θα φερθούν τον καιρό της κρίσης όσον αφορά την διαφήμιση, στην επαρχία τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Σήμερα ελάχιστες εφημερίδες παραμένουμε στην επαρχία, χάριν στην επιμονή κάποιων ανθρώπων. Από αυτές τις εφημερίδες ζουν κάποιες οικογένειες, των εκδοτών φυσικά και των εργαζόμενων που βάση του νόμου θα πρέπει να έχουν στην εργασία τους, στο μισθολόγιο. Κοντά σε αυτόν τον τύπο εργάζονται και άλλες κατηγορίες, όπως τυπογραφεία, διανομή τύπου κ.α. Το δημόσιο κερδίζει, αφού τα έσοδά μας από τις δημοσιεύσεις του δημοσίου είναι τιμολογημένα με την απόδοση όλων των αναλογούντων φόρων. Όπως επίσης και οι εισφορές μας, μαζί με των εργαζομένων μας στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτές οι εφημερίδες θα πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτό θα πρέπει να το ενθαρρύνει τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι η ιστορία του κάθε τόπου και το χαρτί που γράφει την ιστορία του, τις στιγμές του. Αυτός ο τύπος θα πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί ζωντανός, να μην εκλείψει και μαζί του φυσικά να κρατηθούν και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτόν.
Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, κύριοι συναρμόδιοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές που εκλέγεστε κυρίως στην επαρχία και που αποτελείτε την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου,
Περάσαμε δύσκολες στιγμές, μνημόνια και τρόικες, για να κρατηθούμε όλοι μαζί όρθιοι. Δεν ζητάμε να θεσμοθετήσετε για εμάς νέα έσοδα και πόρους. Ζητάμε να μην καταργήσετε κάτι που υπάρχει για 10ετίαες και που αυτή την φορά δίνει ζωή σε έναν κλάδο που συρρικνώνεται. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ποτέ ότι μια κυβέρνηση θα συνδέσει το όνομά της και την θητεία της με την κατάρρευση του επαρχιακού τύπου και το λουκέτο στις τοπικές εφημερίδες. Που θα γράψει τους τίτλους τέλους για εμάς.
Οι κυβερνήσεις έρχονται, παρέρχονται και ξαναέρχονται. Το έργο τους μένει. Μην δίνεται την εντύπωση πως θέλετε να κρατήσετε σε «ομηρία» τον περιφερειακό τύπο και τους εκδότες του. Μην γράψετε τον επίλογο στερώντας ένα βασικό έσοδο από τον επαρχιακό τύπο που θα του δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία να εξακολουθεί να υπάρχει… Στηρίξτε τον τοπικό και επαρχιακό τύπο για να εξακολουθήσει να υπάρχει.
Σπύρος Μασούρης – Δημοσιογράφος – Εκδότης – εφημερίδα ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ (φυσικά στην Κόρινθο)
ΖΗΣΗΣ ΜΙΧ ΠΑΤΣΙΚΑΣ:
Είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητούμε το αυτονόητο και μάλιστα σε περίοδο lockdown που οι εφημερίδες για να υπηρετήσουν το καθήκον της ενημέρωσης λειτουργούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους με παθητικό, αφού οι τζίροι είναι από πενιχροί έως μηδενικοί!
Καμία απολύτως βούληση από πλευράς κυβέρνησης για στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, που είναι πυλώνας Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης, που έχει πολύ πιο ισχυρή διείσδυση, επιρροή, αλλά και αξιοπιστία στις τοπικές κοινωνίες. Ας παραδειγματιστεί η κυβέρνηση από την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν έμπρακτα τον Περιφερειακό Τύπο. Η παράταση έστω για ένα χρόνο είναι παυσίπονο, αλλά απαραίτητο για την επιβίωση μας στην παρούσα χρονική στιγμή, αφού αν συνδυαστεί η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων με το 2% του ΕΟΔΕΑΠ δυστυχώς δεν ξέρω πόσοι από εμάς θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι.
ΜΙΝΑ ΖΗΣΙΜΟΥ:
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι (συναρμόδιοι) υπουργοί,
Μόνο ως φάρσα και μάλιστα κακόγουστη μπορεί να εκληφθεί η πληροφορία ότι η υποσχόμενη για το αντίθετο κυβέρνηση σας, έχει αποφασίσει ερήμην μας την κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, δίνοντας παράταση ενός (!) έτους και αυτό για λόγους πανδημίας…
Οι λέξεις είναι ισχνές για να περιγράψουν μια τέτοια απόφαση που συνιστά εγκληματική πράξη, παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας, ηθικής αλλά και κοινής λογικής. Η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, ανοίγει αναμφίβολα τον δρόμο για αδιαφανείς διαδικασίες στις συμβάσεις για τα δημόσια έργα και οδηγεί τους στυλοβάτες των τοπικών κοινωνιών, τις περιφερειακές εφημερίδες, σε αιφνίδιο θάνατο!
Βρισκόμαστε, πλέον, εγκλωβισμένοι στα πολλαπλά οικονομικά αδιέξοδα που μας δημιούργησαν τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια οι αλλοπρόσαλλες, για τον περιφερειακό τύπο, πολιτικές των αλληλοδιαδεχόμενων κυβερνήσεων και αναμέναμε από εσάς, μια ολόπλευρη και ουσιαστική «στήριξη» όπως και είχατε δεσμευτεί αλλά και που δικαιούμαστε, βάση και των θεσμοθετημένων. Αναμέναμε για παράδειγμα, τα μέτρα ενίσχυσης για τον τύπο που έχουν αποφασιστεί από το 2018 αλλά εσείς τα πήρατε πίσω!
Και ενώ εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση sos και έχετε καθήκον να στρέψετε προς εμάς το βλέμμα σας, πληροφορούμαστε ότι θέλετε αγνοώντας μάλιστα το ευρωπαϊκό παράδειγμα, να μας …καταργήσετε και να μας πετάξετε κυριολεκτικά στον δρόμο, με ότι αυτό σημαίνει, όταν συμβαίνει, σε μία ευνοούμενη και κατά τα άλλα δημοκρατική πολιτεία!!
Προσωπικά, νιώθω κάπως περίεργα που βρίσκομαι (όπως και άλλοι συνάδελφοί μου) στην άχαρη θέση της ανάρτησης (!) σχολίου και να γράφω για τα αυτονόητα (στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης (;) για τις ρυθμίσεις στον περιφ. Τύπο), αν και δεν είμαι και τόσο σίγουρη, ότι θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον να το διαβάσει, έστω και ένας εκ των αρμοδίων!
Ωστόσο, εάν παρ’ ελπίδα το αναγνώσει κάποιος από εσάς, πρέπει να σας ενημερώσει, για να «πληροφορηθείτε» και εσείς κάποτε (ειδικά ο κ. Μητσοτάκης που παρά την οικογενειακή του παράδοση δείχνει να μη γνωρίζει) τα κάτωθι:
Οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, οι τελευταίοι, ίσως, εναπομείναντες θεματοφύλακες της αξιόπιστης είδησης και δεινοί, εκ θέσεως, πολέμιοι της αδιαφάνειας σε κάθε έκφανσή της, βιώνουν καθημερινά μια ακραίας μορφής οικονομική αφαίμαξη λόγω των αλλεπάλληλων, τυποκτόνων νόμων (Ν 3548/2007-Ν 4281/2014-Ν 4412/2016). Υφίστανται, πια, ταλαιπωρίες απίστευτες και μεγέθους τέτοιου, που όμοιές τους δεν έχουν δει στην μακρά πορεία τους και που δεν γίνεται να συμπεριληφθούν σε ένα ψηφιακό σχόλιο!
Ποτέ στην ιστορία αυτού εδώ του τόπου δεν έχει χτυπηθεί κλάδος, τόσο βάναυσα και πολυμέτωπα, όσο χτυπήθηκε και μάτωσε εσχάτως ο εκδοτικός κόσμος της περιφέρειας, γεγονός που το καταγγέλλουμε αλλά και που εγείρει πολλά και εύλογα ερωτηματικά! Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα η επιβληθείσα ετήσια καταβολή του 2% επί του τζίρου μας υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ!
Παρ΄ όλα αυτά, οι εκδότες της παραγκωνισμένης και διαχρονικά ριγμένης από την κεντρική εξουσία περιφέρειας, αντιλαμβανόμενοι περισσότερο από ποτέ -εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας- τον ρόλο και την ιερή τους αποστολή, φροντίζουν (χωρίς καμία απολύτως κρατική μέριμνα (!)) και βρίσκουν τρόπο να αναρτούν ανελλιπώς τα έντυπά τους στα περίπτερα!
Γιατί; Γιατί τελικά, μόνο εμείς όπως αποδείξαμε εμπράκτως, πιστεύουμε ότι ο πολίτης επιβάλλεται να είναι ενημερωμένος. Σωστά ενημερωμένος! Και με ηρωικές προσπάθειες και αυταπάρνηση αυτό κάνουμε εμείς. Ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα τον πολίτη που πρέπει να γνωρίζει και πρέπει να προσέχει. Ειδικά τώρα. Δυστυχώς, όμως, απέναντι στο ούτως ή άλλως δύσκολο έργο μας βρίσκεται πάντα ένα εμπόδιο, η ίδια η πολιτεία…
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι (συναρμόδιοι) υπουργοί,
Μια απόφασή σας που θα καταργεί τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ενώ επιβάλλεται να διατηρηθούν επ’ αόριστον, εκτός των προφανών συνεπειών που θα επιφέρει, θα προσθέσει στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησής σας την πιο μελανή της σελίδα… της φίμωσης και της κατάργησης ενός εκ των σημαντικοτέρων συνταγματικά αγαθών, της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ…
Δεν έχετε το δικαίωμα!
Ξεχάστε ότι σκεφτήκατε, δείτε σοβαρά επιτέλους και όπως του αρμόζει τον περιφερειακό τύπο και ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ως οφείλετε! Αυτό είναι το αίτημά μας. Θα το υλοποιήσετε; Εάν δεν γνωρίζετε το «πως», ρωτήστε εμάς και θα σας απαντήσουμε…
Με τιμή
Μίνα Ζησίμου
Εκδότρια της ημερήσιας εφημερίδας ‘’Ευβοϊκός Τύπος’’
ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Επιτέλους τέλος! Ουδείς είναι σε θέση να κατανοήσει την πολύχρονη και συνεχιζόμενη ομηρεία στην οποία έχει περιέλθει ο Τοπικός και Περιφερειακός Τύπος με την επαναλαμβανόμενη, ανεμική ανανέωση κατ’ έτος, παράταση καταχώρισης των δημοσιεύσεων του Δημοσίου. Συζητήσεις επί συζητήσεων, αναλύσεις επί αναλύσεων για ένα θέμα που είναι προφανές ότι δεν θίγει καν μνημονιακές υποχρεώσεις ενώ η όποια οικονομική επιβάρυνση υπολογίζεται στον προϋπολογισμό του έργου που αναλαμβάνει ο εκάστοτε εργολάβος. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε λύση, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας επιδείξει τόλμη σε θέματα που πραγματικά απαιτούνταν «τσαγανό» (η υπόθεση του μεταναστευτικού και ο σχεδόν μηδενισμός των ροών παρανόμως εισελθόντων μεταναστών, στη Σάμο και στα υπόλοιπα νησιά, είναι ένα από αυτά), ας επιδείξει θέληση και μόνο, σε ένα θέμα που αποτελεί υπόθεση κοινής λογικής. Και επειδή αρέσκονται οι πολιτικοί μας να αναφέρονται συχνά πυκνά στην «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», ας παραδειγματιστούν από τις χώρες της Ε.Ε. όπου στις περισσότερες, οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις, γίνονται μόνο στον Περιφερειακό έντυπο Τύπο. Αν δεν υποκρύπτονται άλλου είδους καταστάσεις πίσω από αυτή την υπόθεση, αν η διαφάνεια είναι πάντοτε απαιτούμενο συστατικό στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, τότε δεν χωρούν παρατάσεις ημερομηνιών και αστερίσκοι. Κύριοι, επιτέλους, δώστε τέλος στην αδικία και ζωή στον τοπικό Τύπο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο ΔΕΝ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ο ΟΟΣΑ όχι μόνο δεν προτείνει την κατάργηση των δημόσιων καταχωρήσεων, αλλά αντίθετα επιδοκιμάζει την διατήρηση τους. Ο Περιφερειακός τύπος έχει υποστεί πολλά δεινά και δεν έχει αντοχές για ακόμα περαιτέρω περικοπές. Η πράξη αυτή θα επιφέρει το κλείσιμο και άλλων περιφερειακών μέσων, γεγονός, επικίνδυνο για την ίδια την δημοκρατία. Ζητούμε να διατηρηθούν οι δημοσιεύσεις χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:
Παρά τις διαβεβαιώσεις για παράταση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επ’ αόριστον τώρα καλούμαστε να συμβιβαστούμε με ετήσια. Είναι το σημαντικότερο έσοδο για την επιβίωση του επαρχιακού τύπου και την εξασφάλιση της ύπαρξης διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Αν γίνει όπως με τους ισολογισμούς που πολλοί δεν δημοσιεύονται καν, όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει. Αν προσθέσουμε και τα τέλη υπέρ ΕΔΟΕΑΠ έρχεται το τέλος του αδέσμευτου τύπου. Στο έντυπο δεν γίνεται να αλλοιωθεί ή να παραποιηθεί η δημοσίευση αντίθετα με το ηλεκτρονικό μέσο επίσης το κόστος δημοσίευσης παραμένει μηδαμινό για το δημόσιο ας ληφθούν υπόψιν μαζί με όλα τα άλλα.
ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΩΝΙΑΔΑ:
Συντάσσομαι απόλυτα με την πάγια θέση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου ότι η ισχνή αυτή παράταση αποτελεί τροχοπέδη στον μελλοντικό σχεδιασμό των εφημερίδων – επιχειρήσεων μας.
Κατά παραδοχή και των αρμόδιων υπουργών η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις εξυπηρετείται καλύτερα από κάθε άλλο τρόπο με τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις γίνονται μόνο στον Περιφερειακό Τύπο, καθώς από τη μία θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος διαφάνειας και από την άλλη έναν τρόπο στήριξης προς τις Περιφερειακές εφημερίδες. Ενώ η στήριξη του περιφερειακού τύπου θα πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση ώστε να ακούγεται η φωνή κάθε πολίτη και κάθε τοπικής κοινωνίας, τα τελευταία χρόνια βάλλεται από παντού και συχνά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υπέρογκες υποχρεώσεις του. Αν κοπούν οι δημοσιεύσεις έργων, θα σημάνει και το τέλος του περιφερειακού τύπου.
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα Ο Ευρυτανικός Παλμός
ΣΒΕΡΚΑΣ ΘΕΌΔΩΡΟΣ:
Η Δημοκρατία δεν σκοτώνει τον άνθρωπο, ούτε την διαφορετικότητα. Πόσο περισσότερο όταν οι άνθρωποι συναθροίζονται και αναδεικνύουν όλα τα καλά και τα διαφορετικά μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και περισσότερο από τον τοπικό τύπο, που είναι η μοναδική διέξοδος σκέψης του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη. Η ομηρία που δέχεται ο τοπικός τύπος και οι εκδότες του από την απάνθρωπη σκέψη κατάργησης των διακηρύξεων στέλνει τη μοναδική δημοκρατική φωνή, που έχει μείνει σε τοπικό επίπεδο και είναι οι τοπικές εφημερίδες στον θάνατο, για αυτό θα θέλαμε οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσουν την επ’ αόριστον δημοσίευση των διακηρύξεων στον τοπικό τύπο και όχι για ένα χρόνο που είναι χρόνος ομηρίας.
Η στήριξη στον τοπικό τύπο, ο οποίος αφουγκράζεται και ζει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί δείγμα πολιτισμού και διαφάνειας. Χωρίς επαρχιακό τύπο Δεν θα υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του πολιτικού κόσμου με τις τοπικές κοινωνίες. Στηρίξτε τις τοπικές εφημερίδες με την διατήρηση χωρίς ημερομηνία λήξης, των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων – διακηρύξεων.
ΥΦΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:
Ζωτικής και καίριας σημασίας είναι, για όλους εμάς τους ιδιοκτήτες εφημερίδων, η διατήρηση του δικαιώματος δημοσίευσης των υποχρεωτικών διακηρύξεων στον εβδομαδιαίο και ημερήσιο περιφερειακό τύπο και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Η ενδεχόμενη παύση δημοσίευσης των διακηρύξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση, μπορεί και σε κλείσιμο, αρκετές από τις εφημερίδες αυτές.
Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων, πολλοί εκ των οποίων, φυλούν Θερμοπύλες, θα δεχτούν την χαριστική βολή, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το δημοσιονομικό κόστος της δημοσίευσης των υποχρεωτικών διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι μικρό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος το αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι που εκτελούν τα έργα.
Τέλος, η δημοσίευση διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο συντελεί στη διασφάλιση της διαφάνειας, σε αντίθεση με το αχανές περιβάλλον του διαδικτύου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ (ΣΗΠΕ):
Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η δημοσίευση προκηρύξεων, διακηρύξεων, συνιστά σπάταλη δαπάνη. Αντιθέτως υπεραμύνεται της διατήρησης επ’ αόριστον των δημοσιεύσεων, πρωτίστως για λόγους διαφάνειας αλλά και στήριξης των περιφερειακών εφημερίδων. Επικαλείται το ευρωπαϊκό υπόδειγμα (1), όπου η υποχρέωση αυτή ικανοποιείται απρόσκοπτα, διαρκώς επικαιροποιούμενη με βάση τα νέα δεδομένα.
Ο υποτιθέμενος αναπροσανατολισμός της ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά εργαλεία το Γ.Ε.ΜΗ και τη διαδικτυακή πύλη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και στο ηλεκτρονικό αποθετήριο του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τις εφημερίδες. Επισημαίνεται ότι τα Μητρώα δεν είναι εφημερίδες, δεν είναι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Όποιο δικαίωμα στη δημοσιότητα αφαιρείται από τις εφημερίδες οδηγείται στην επιλεκτική πληροφόρηση, στην πράξη περιορίζεται η διαφάνεια με την περιστολή του δικαιώματος της τοπικής κοινωνίας να γνωρίζει. Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 56 Οι προκηρύξεις, διακηρύξεις και αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον περιφερειακό και τοπικό τύπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3548/07 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η δαπάνη των δημοσιεύσεων αυτών βαρύνει την Αναθέτουσα Αρχή ή τον Αναθέτοντα Φορέα».
ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ:
Δεν θα μπω σε διαδικασία να επαναλάβω τα αυτονόητα και αυταπόδεικτα σχετικά με την αξία και την πολυεπίπεδη προσφορά του περιφερειακού τύπου στις τοπικές κοινωνίες. Ούτε χρειάζεται να αναφερθώ στην αναγκαιότητα διατήρησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, ειδικά στον περιφερειακό τύπο. Ούτε και στο γεγονός πως μια τέτοια κίνηση περισσότερο ζημιώνει οικονομικά τα κρατικά ταμεία παρά τα ενισχύει. Ούτε… ούτε… ούτε… Αυτά ήδη έχουν καλυφθεί από τους προλαλήσαντες, επαρκώς και τεκμηριωμένα. Μετά όμως και την πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών των ενώσεων τύπου σχετικά με το καινούριο «χαράτσι» του ΕΔΟΕΑΠ (2% επί του τζίρου!!!), ένα ακόμα σημαντικό βάρος για τα ταμεία των τοπικών εφημερίδων και των λοιπών τοπικών ΜΜΕ, είναι επιτακτικό να υπερτονίσω τον ασύλληπτο παραλογισμό πίσω από όλες αυτές τις διαδικασίες που αναγκαζόμαστε να υποστούμε ως ιδιοκτήτες τοπικών εφημερίδων. Αναρωτιέμαι τί ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε εδώ, τη στιγμή που δεν θα έπρεπε καν να μας ζητείται ως κλάδος να μπούμε σε διαδικασία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
Πολύ φοβάμαι ότι η παράταση για ένα μόλις έτος και η διαφαινόμενη κατάργηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων γίνεται στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας εξαφάνισης του περιφερειακού τύπου, που συνιστά φυσικά, πέρα από ευθεία και απροκάλυπτη φίμωση και ποδηγέτηση της ανεξάρτητης και αυτόνομης φωνής της περιφέρειας, σοβαρό πλήγμα σε θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Η απόφαση αυτή νομοτελειακά θα οδηγήσει τις επαρχιακές εφημερίδες σε φοβερά οικονομικά αδιέξοδα, απολύσεις προσωπικού και εν τέλει παύση εργασιών, ενώ θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο αδιαφάνειας ως προς τα δημόσια έργα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκ των ων ουκ άνευ η διατήρηση (χωρίς χρονοδιάγραμμα) της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΤΣΑΣ:
Είναι γεγονός πως η κατάργηση των διακηρύξεων θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον Περιφερειακό Τύπο. Ένα πλήγμα που θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά καταργήσεων παρελθόντων ετών και θα αποτελέσει ακόμα μια περαιτέρω συρρίκνωση για τον κλάδο. Είναι φυσικά και θέμα διαφάνειας όπως έχουν συνυπογράψει στελέχη τώρα ( πρώην Βουλευτές) αλλά και σημερινοί Βουλευτές της Κυβέρνησης, όταν η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση. Το ΔΣ της ΕΙΕΤ προσπαθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο τουλάχιστον να εξασφαλίσει τη θετική συναίνεση της Κυβέρνησης για την επ΄ αόριστον διατήρηση ενός εσόδου για τις εφημερίδες μας αλλά και συνάμα να εδραιώσει την διαφάνεια που τόσο πολύ προσπαθούμε να διατηρήσουμε στις τοπικές μας κοινωνίες, μέσω των εντύπων που εκδίδουμε.
Δεν θέλω να διαχωρίσω πολιτικά σε «καλούς» και «κακούς» τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά επειδή η ιστορία γράφεται απ΄ όλους να θυμίσω πως η προηγούμενη Κυβέρνηση μας έδωσε παράταση 5 ετών και προσπάθησε να βοηθήσει τον Περιφερειακό τύπο μέσω θεσμοθετημένης ενίσχυσης συνολικά 16 εκατομμυρίων, για 4 χρόνια και συγκεκριμένα από 4 εκατομμύρια για κάθε χρόνο. Ας μη μείνουμε όμως σε όλα αυτά, και ας μην αναφέρω την κατάργηση των ισολογισμών αλλά ακόμα και τη μη ψήφιση των αναγγελιών των γάμων δίνοντας έτσι το προνόμια μόνο στις ημερήσιες εφημερίδες να το έχουν, αν και σε εισηγητική έκθεση άλλου νομοσχεδίου υπήρχε σχετικό άρθρο το οποίο όμως μέχρι να φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας είχε εξαφανιστεί.
Φτάσαμε λοιπόν κυριολεκτικά στο «Παρα 5» να παρακαλάμε να εισακουστούν οι απόψεις μας και να μην επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό «με άλλα ισοδύναμα» όπως ακούγεται πως πρέπει να βρούμε προκειμένου να καταργηθούν οι διακηρύξεις. Και όλα αυτά γιατί; Για να μην επιβαρυνθούν οι εργολάβοι Δημοσίων έργων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 1 – 2 χιλιάδες ευρώ στις δημοσιεύσεις των έργων που διεκδικούν και ανακηρύσσονται πλειοδότες, σε έργα εκατοντάδων χιλιάδων η και εκατομμυρίων ευρώ, προτιμώντας δηλαδή ορισμένοι να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο με τα λεγόμενα «ισοδύναμα» προκειμένου να μη «ματώσουν» οι εργολάβοι δημοσίων έργων.
Τον Αύγουστο του 2014 με πρωτοβουλία της τότε συγκυβέρνησης και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ ( Εισηγητής ο κ. Ρήγας ) δε συνέβη το δυσάρεστο και η συγκεκριμένη διάταξη απεσύρθη με αποτέλεσμα μετά να μας δοθεί μια παράταση 5 χρόνων από τον κ Γιώργο Σταθάκη Υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως προανέφερα. Θεωρώ λοιπόν πως αν καταργηθούν οι διακηρύξεις θα κλείσουν πολλές εφημερίδες οι οποίες με τις διακηρύξεις πέρα από την διαφάνεια που παρέχουν καλύπτουν και ένα σημαντικό μέρος των εξόδων τους. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάτι τέτοιο επιδιώκεται αλλά δυστυχώς μας προβληματίζει η όλη αυτή διαχρονική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Υπουργός κ Στέλιος Πέτσας σε ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις 8/12/2020 πως θα δοθεί 1 έτος παράταση μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2022 , με στόχο όπως όλα δείχνουν να είναι και η τελευταία χρονιά της δημοσίευσης του Θεσμού των διακηρύξεων.
Αν πάμε στη λογική των «ισοδύναμων» κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε σαν αντιστάθμισμα ως ΕΙΕΤ θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο κρατικός προϋπολογισμός ,είτε αν πχ γίνουν συνδρομητές μας σχολικές μονάδες η σχολικές επιτροπές όπως ισχύει σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, είτε αν Υπουργεία και Οργανισμοί ακολουθούσουν την ίδια οδό. Θέμα δέσμευσης λόγω των μνημονίων ( σχετικά με την κατάργηση ) δεν τίθεται όπως δεν τίθεται και θέμα εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ όπως κατά καιρούς μας έλεγαν οι κυβερνώντες. Θεωρώ επίσης πως τα επιχειρήματα που προβάλλονται από τον κ. Υπουργό στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν ισχυρά, δεδομένου πως αν για παράδειγμα μας μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας και για τέσσερις μήνες αντί 220 ευρώ πληρώσαμε 165, καλύτερα θα ήταν να μη το σχολιάσω.
Περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο να δοθούν τα θεσμοθετημένα μέτρα στήριξης αλλά και εδώ μπερδεύτηκαν τα πράγματα με διάφορες δικαιολογίες οι οποίες και αυτές δεν ήταν ισχυρές. Ο Περιφερειακός τύπος έχει μια διαχρονική και ιστορική πορεία. Όλοι το ξέρουμε αυτό και όλοι οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Είναι θετικό σε πρώτη φάση η παράταση ενός χρόνου σε σχέση με τη μη ανανέωση του χρόνου των διακηρύξεων αλλά δεν είναι καθόλου θετικό που δεν νομοθετείται την επ΄ αόριστον διατήρηση των διακηρύξεων και των δημοσιεύσεων. Όπως επίσης δεν είναι θετικό που δεν επανέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου η επαναφορά των ισολογισμών και άλλων προνομίων που έχουν χαθεί. Και επειδή κατάγομαι από νησί (Κέρκυρα) και ως γνωστό δεν μας εμποδίζουν βουνά για να βλέπουμε μακριά αν και όπως όλα δείχνουν η τροπολογία θα έρθει, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα προλάβει να ψηφιστεί, καλό θα είναι να έχει αναδρομική ισχύ και να ισχύσει από την 1.1.2021, ή να εκδοθεί Υπουργική απόφαση που να καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1.1.2021 μέχρι την ημέρα που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο παρόν νόμος με την σχετική τροπολογία.
Αν αυτό δε συμβεί θεωρώ πως καθ΄ ότι αρκετοί δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι κατά καιρούς είναι και νομοθέτες και ερμηνευτές ακόμα και του ιδίου του συντάγματος, (πόσο μάλλον ενός νόμου), θα χαθεί κάθε δυνατότητα διατήρησης των επιχειρήσεων μας. Αν αυτό πιστεύετε πως πρέπει να γίνει τότε δυστυχώς δεν περιφρουρείται η διαφάνεια και δεν έχουμε πλέον καμία τύχη με αβέβαιο το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Σπύρος Λάτσας
Εκδότης Δημοσιογράφος Εφ. «ΕΡΓΑΣΙΑ…συν»
Μέλος Δ.Σ ( Β Αντιπρόεδρος) ΕΙΕΤ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΟΚΗΣ:
Είναι η ώρα των αποφάσεων. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο. Η επιβίωση του Τύπου, η οικονομική ενίσχυσή του, με στόχο την προστασία -σε εθνικό και τοπικό επίπεδο- των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν πυλώνα της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου είναι εκ των «ουκ άνευ».
Η διαφάνεια είναι το ζητούμενο πάντα.
Για να επιτευχθεί απαιτείται η στοιχειώδης ευρωστία του Τύπου. Ειδικά, ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος πρέπει να «γνωρίσει», επιτέλους, την προστασία της πολιτείας. Τότε μόνο θα γίνει καλύτερος και επιτελέσει τον στόχο του. Στο πλαίσιο αυτό το λιγότερο που θα ήταν μέριμνα μιας στοιχειωδώς δίκαιης πολιτείας θα ήταν η δημοσίευση δια του Τύπου όλων των πάσης φύσεως διακηρύξεων τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής εξουσίας και των φορέων της.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΟΚΗΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΟΚΗΣ:
Είναι η ώρα των αποφάσεων. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο. Η επιβίωση του Τύπου, η οικονομική ενίσχυσή του, με στόχο την προστασία -σε εθνικό και τοπικό επίπεδο- των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν πυλώνα της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου είναι εκ των «ουκ άνευ». Η διαφάνεια είναι το ζητούμενο πάντα. Για να επιτευχθεί απαιτείται η στοιχειώδης ευρωστία του Τύπου. Ειδικά, ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος πρέπει να «γνωρίσει», επιτέλους, την προστασία της πολιτείας. Τότε μόνο θα γίνει καλύτερος και επιτελέσει τον στόχο του. Στο πλαίσιο αυτό το λιγότερο που θα ήταν μέριμνα μιας στοιχειωδώς δίκαιης πολιτείας θα ήταν η δημοσίευση δια του Τύπου όλων των πάσης φύσεως διακηρύξεων τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής εξουσίας και των φορέων της.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ:
Η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο δημοκρατικής λειτουργίας και συγκαταλέγεται στις προσπάθειες υπέρβασης του ανορθολογικού, ελληνικού υδροκεφαλισμού. Δυστυχώς εδώ και 13 χρόνια μεθοδικά όλες οι Κυβερνήσεις που πέρασαν, , έχουν οδηγήσει τις περιφερειακές εφημερίδες στην εξόντωση.
Οι περιφερειακές εφημερίδες σήμερα αποτελούν αταλάντευτες, αδέσμευτες φωνές, χωρίς εξαρτήσεις και υπόγειες διαδρομές, ανεξάρτητες και πιστές στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ελευθεροτυπίας, στο σύνολο τους.
Στις 31-12-2020 λήγει η παράταση υποχρέωσης των δημόσιων φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες περιλήψεις προμηθειών, έργων κ.α.. Σαφώς και το ενδεχόμενο τέλος των καταχωρίσεων, ή η παράταση ακορντεόν του ενός έτους, περιορίζει την πρόσβαση του καθενός στις ανακοινώσεις, προκηρύξεις, καταχωρήσεις και αποτελεί μνημείο συνδιαλλαγής και ενδεχόμενης διαπλοκής φορέων με εργολαβικά και άλλα συμφέροντα καθώς θα στερείται η δημοσιότητα και η διαφάνεια.
Το τέλος της παράτασης επί της ουσίας δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος προς την πολιτεία καθώς οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις πληρώνονται από τους αναδόχους-εργολάβους στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Μάλιστα θα υποστεί απώλεια εσόδων καθώς θα παύσει η υποχρεωτικότητα των εφημερίδων για την συμμετοχή τους στο μητρώο και την απαίτηση για συγκεκριμένες εκδόσεις και αριθμό σελίδων ανά έτος, δεν θα ισχύσει το κριτήριο των προσλήψεων δημοσιογράφων από τις εφημερίδες, θα μειωθούν οι δηλώσεις των συνδρομητών των εφημερίδων και φυσικά λόγω του ότι θα συρρικνωθεί ο τζίρος, δεν θα βεβαιώνονται φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ. Επί της ουσίας πρόκειται για καραμπινάτο ρουσφέτι προς μια συγκεκριμένη κάστα που θα ωφεληθεί οικονομικά. Αντί λοιπόν να αλλάξει το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στους εργολάβους νομίμως να κατασκευάζουν δημόσια έργα έως και 20 φορές πάνω από την αξία που θα κόστιζαν σε έναν ιδιώτη, φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση για την εύνοια τους. Ακόμη η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων στα 60.000 ευρώ για τους Δήμους, αποτελεί μνημείο διαφθοράς που θα ζήλευαν τα περιβόητα ΄΄45αρια΄΄ που έχουν μείνει στην ιστορία, αντί να θεσμοθετηθεί το όριο των απευθείας αναθέσεων στα 2.500 ευρώ, όπως επιτάσσει η διαφάνεια αλλά και απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες.
Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να ανακοινώνουν στον Τύπο της περιφέρειας. Σήμερα οι περιφερειακές εφημερίδες αποτελούν το φάρο της ελεύθερης ενημέρωσης χωρίς παρωπίδες. Η εξόντωση τους θα αποτελέσει όνειδος για την δημοκρατία.
Η ενδεχόμενη παράταση για ένα χρόνο είναι μέγα ολίσθημα καθώς δεν λύνει κανένα ζήτημα, αντίθετα δημιουργεί ομηρεία των περιφερειακών εφημερίδων που δεν ζητούν ρουσφέτι, αλλά τα αυτονόητα. Η ενδεχόμενη κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων θα φέρει μείωση εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για το Κράτος από τους τζίρους των 232 εκδοτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας, κάτι το οποίο δεν έχει προσμετρηθεί μέχρι σήμερα…
Εν κατακλείδι η πρόταση μου είναι η εξής:
Διατήρηση της υποχρεωτικότητας των κρατικών δημοσιεύσεων διακηρύξεων και προκηρύξεων (ν.3548/07) επ΄ αόριστον
Με εκτίμηση
Αντιγόνη Στεφανίδου
Εκδότρια εφημερίδας Θέμα της Χαλκιδικής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΤΣΙΟΣ:
Αναγκαία και επιβεβλημένη είναι η διατήρηση δημοσιεύσεων – διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, όχι για ένα έτος αλλά για πάντα.
Αποτελεί το μοναδικό σημαντικό θεσμικό έσοδο για τον περιφερειακό Τύπο, ο οποίος στερείται των διαφημιστικών πανελλαδικών καταχωρήσεων, όσων δικαιούται εκ του νόμου, αφού καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε αυτή την υποχρέωση – παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, τα τελευταία 30 χρόνια.
Η διατήρηση των δημοσιεύσεων συμβάλλει στην διατήρηση της έντυπης δημοσιογραφίας, που κατά γενική αποδοχή είναι ποιοτικότερη, ψυχραιμότερη, καλλιεργεί την αστική κουλτούρα και συμπεριφορά, στηρίζει την απασχόληση μάχιμων επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά και συνανθρώπων μας που απασχολούνται σε άλλα τμήματα των εφημερίδων.
Εργάζομαι 30 χρόνια στον ημερήσιο Τύπο των Σερρών και θεωρώ απαράδεκτη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί θα αποτελέσει την «χαριστική βολή» για τον περιφερειακό Τύπο, αυτή την «νησίδα» ελεύθερης πληροφόρησης.
Από μια κυβέρνηση που έχει ζήσει στο πετσί της την συμπεριφορά των διαπλεκόμενων κεντρικών μέσων και έχει σαφή εικόνα της «αγριότητας» που επικρατεί στο διαδίκτυο, θα περίμενε κανείς να υποστηρίξει τα μέσα που ενημερώνουν έντιμα τους πολίτες στην περιφέρεια και ελέγχουν την τοπική εξουσία. Πολύ περισσότερο όταν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι το χώρο, αφού έχει οικογενειακή σχέση με μια ιστορική εφημερίδα της Κρήτης.
Δημήτριος Νάτσιος – δημοσιογράφος- Σερραϊκό Θάρρος
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ:
Το πως φθάσαμε στο σήμερα, ποιες «συμπληγάδες» περάσαμε και πόσες υποσχέσεις και ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ αρμοδίων υπουργών των τελευταίων κυβερνήσεων λάβαμε, είναι λίγο – πολύ γνωστό σε όλους. Το θέμα είναι πως ΟΛΟΙ οι πολιτικοί διαχειριστές του γνωστού θέματος (παράταση καταχώρησης διακηρύξεων του δημοσίου στον περιφερειακό τύπο) μας έλεγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και διαφορετικά έπρατταν όταν αναλάμβαναν την εξουσία. Ακόμη και τότε όμως, σε συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους μας και πάλι μας καθησύχαζαν λέγοντας διαφορετικά πράγματα από αυτά που στο τέλος προωθούσαν μέσα στο κοινοβούλιο, όπως στην προκείμενη περίπτωση. Καλούμε λοιπόν έστω την τελευταία στιγμή τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους να φερθούν ΕΝΤΙΜΑ και να αποδεσμεύσουν τον περιφερικό τύπο, από την ιδιότυπη ομηρεία στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια με την επαπειλουμένη διακοπή των επίμαχων καταχωρήσεων. Σαφώς και πρόκειται πρωτίστως για ένα θέμα διαφάνειας και παράλληλα για την τελευταία εναπομείνασα «δόση οξυγόνου» στις παραπαίουσες (στο σύνολο τους) επιχειρήσεις του περιφερειακού τύπου, που μετά βίας συντηρούνται τρώγοντας τις «σάρκες» τους ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημα τους. Καμία αναβολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για ένα κεκτημένο που θα πρέπει να ισχύει χωρίς περιορισμούς στο διηνεκές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Η παράταση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων για ένα χρόνο ακόμα, δημιουργεί πολλά προβλήματα, αντί να λύσει ένα. Και τίθεται το ερώτημα: Είναι σωστό ή λάθος να δημοσιεύονται σε ΕΝΤΥΠΟ οι διαγωνισμοί του Δημοσίου; Αν είναι σωστό… καθίσταται απείρως προβληματικό να μιλάμε για παράταση ενός έτους. Θα πρέπει να μιλάμε για οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμη ισχύ της διάταξης. Τα ενδιάμεσα στάδια (οι αβεβαιότητες, οι κρυφές ελπίδες για… νέα παράταση κλπ) κρύβουν πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για τις εφημερίδες της Περιφέρειας. Αν είναι λάθος… θα πρέπει να καταργηθεί η δημοσίευση των διαγωνισμών τώρα και για πάντα, με δύο προϋποθέσεις όμως, οι οποίες ισχυροποιούν ή – αναλόγως – πλήττουν την Δημοκρατία:
α΄). Να δοθεί απάντηση στο ερώτημα “πώς εξασφαλίζεται η διαφάνεια των διαγωνισμών;” δεδομένου ότι η δημοσίευσή τους στο Διαδίκτυο δεν θα διαφέρει από την δημοσίευση των ισολογισμών που απέτυχε στον σκοπό της παταγωδώς. Είναι θέμα διαφάνειας των Δημοσίων Έργων. Δηλαδή του Δημοσίου χρήματος, του χρήματος των φορολογουμένων, που, τελοσπάντων, έχει ένα μικρό κόστος δημοσίευσης, ίδιο μ’ εκείνο των γάμων, που επίσης γίνονται με το ίδιο (σωστό) σκεπτικό.
β’). Να δοθεί απάντηση στο ερώτημα “πώς θα επιβιώσουν στο εξής οι περιφερειακές εφημερίδες χωρίς αυτόν τον (μόνο εναπομείναντα) πόρο;”, δεδομένου ότι, πλέον, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, επιβαρύνονται ετησίως με 2% επί του… τζίρου τους!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αν έχει ακόμα νόημα να κάνουμε διάλογο ή να διαβουλευόμαστε, προτού παραιτηθούμε από κάθε παράθεση επιχειρημάτων για να υποκύψουμε στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, αυτά τα ερωτήματα πρέπει να έχουν μια κάποια πειστική απάντηση. Και δεν έχουν καμία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΝΙΤΗΣ:
Δεν θέλω να επαναλάβω όσα ανέφεραν οι συνάδελφοι στη μέχρι τώρα διαβούλευση και με τα οποία συμφωνώ απολύτως. Θέλω μόνο να τονίσω, ότι το καθεστώς ομηρίας των περιφερειακών εφημερίδων, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περίμενα να συνεχιστεί και με τη Ν.Δ., η οποία δια του αρχηγού της είχε υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει το καθεστώς των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων.
Δεδομένου ότι χωρίς τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των διακηρύξεων οι περιφερειακές εφημερίδες (όσες δεν έκλεισαν μέχρι τώρα) θα υποχρεωθούν να κλείσουν, γιατί δεν λένε καθαρά ότι «μας ενοχλεί ο Περιφερειακός τύπος και θέλουμε να αφανιστεί», για να τελειώνουμε; Το «δεν σας κλείνουμε για ένα χρόνο», είναι ο ορισμός της ομηρίας των εφημερίδων.
Χωρίς τον Περιφερειακό τύπο, που ελέγχει τις τοπικές κοινωνίες, θα γίνει πολύ μεγαλύτερο πανηγύρι με τις «αρπαχτές» του δημοσίου και του δημοτικού χρήματος, της έλλειψης διαφάνειας και δημοκρατίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, να καταργηθεί ΤΩΡΑ, η διάταξη για τη μη υποχρεωτική δημοσίευση των διακηρύξεων και όχι απλώς να αναβληθεί η εφαρμογή της για ένα χρόνο!
Γιώργος Γανίτης
Πρώην Αντιπρόεδρος ΕΙΕΤ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕΙΗΕΕ
Εφημερίδα ΞΥΡΑΦΙ, Καβάλα
ΑΝΤΩΝΗΣ Ν. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:
Θα μπορούσαμε πραγματικά να παραθέσουμε σωρεία επιχειρημάτων, βγαλμένων μέσα από την «αγορά» και την πολυετή δουλειά στον έντυπο ποιοτικό λόγο. Εφημεριδάδες και με αγωνίες για τον τόπο μας, την περιβόητη «περιφέρεια».
Συνοπτικά:
1. Ανοιχτή διακυβέρνηση και πραγματική διαύγεια εξασφαλίζεται μόνο με την αδιάλειπτη, χωρίς ψευτοπαρατάσεις και «χάρες», καταχώρηση των δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο. Το ιντερνετικό χάος μπορεί να συμφέρει ορισμένους, αλλά είναι δείγμα μιας ανάπηρης δημοκρατίας.
2. Αναρωτιέται κανείς πόσες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν δεινές οικονομικές συνέπειές, τιμωρούμενες γιατί πίστεψαν στην ελληνική πολιτεία και εφάρμοσαν με θυσίες και σοβαρότητα το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο;
3. Η εφημερίδα, η τυπωμένη εφημερίδα, και μάλιστα οι εβδομαδιαίες που εμείς διακονούμε για δεκαετίες, αναρωτιόμαστε τι έχουν προσφέρει στον τόπο τους, στον δημόσιο διάλογο, στον πολιτισμό, τόσα χρόνια.
4. Ας δείξουν επιτέλους οι της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας σοβαρότητα. Να σεβαστούν τα χρόνια διαλόγων και υποσχέσεων. Και να μην ξεχνούν την υποχρέωσή τους να στηρίξουν την περιφέρεια και τους ανθρώπους που συνειδητά έχουν ταχθεί να αγωνιστούν εκεί. Κάντε, για μια φορά, το χρέος σας απέναντι στην άλλη Ελλάδα. Στηρίξτε την Περιφέρεια και τον έντυπο ποιοτικό δημοσιογραφικό λόγο.
ΘΕΟΛΟΓΙΑ Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ:
Η τεκμηριωμένη ανάγκη καταχώρησης δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο με συνέπεια και συνέχεια (κι όχι απλές παρατάσεις, με υποσημειώσεις και αστερίσκους) αποτελεί αδιάψευστο σημάδι μιας λειτουργικής δημοκρατίας και μιας ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό της. Η βουλή & η κυβέρνηση οφείλουν να στηρίξουν
α. τις φωνές ποιοτικού έντυπου λόγου στην Περιφέρεια
β. την ουσιαστική διαφάνεια και γ. τον δυνατό λόγο- πολιτισμό της έντυπης εφημερίδας, της πραγματικής δημοσιογραφίας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Οι δημοσιεύσεις στον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο διασφαλίζουν την Διαφάνεια, την Δημοσιότητα, τον πλουραλισμό ενημέρωσης και κατ΄ επέκταση τη Δημοκρατία, που συνιστά τον θεμέλιο λίθο του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
–Δεν υφίσταται ουσιαστικά δημοσιονομικό κόστος για το Δημόσιο οι δημοσιεύσεις διότι είναι αμελητέο το ποσόν.
-Οι τιμές κοστολόγησης των κειμένων παραμένουν οι ΙΔΙΕΣ εδώ και 12 χρόνια από το 2008 με τον νόμο αριθ. 2/82452/0020/ΦΕΚ 2441/Β/2 Δεκεμβρίου 2008.
-Οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες διαθέτουν το πλεονέκτημα της ΜΗ παραποίησης και αλλοίωσης των κειμένων εν αντιθέσει με τις ψηφιακές δημοσιεύσεις.
-Ο τοπικός και περιφερειακός τύπος διαθέτει αναγνωσιμότητα και διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες.
Με την κατάργηση των δημοσιεύσεων σίγουρα διαφαίνονται σκοπιμότητες. Η σημερινή ενέργεια της Κυβέρνησης για τις δημοσιεύσεις με την παράταση του νόμου και όχι με την κατάργηση, όπως είχε υποσχεθεί εντάσσεται στο ενδεχόμενο εξάρτησης και πολιτικής ομηρίας του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου.
Είναι δεδομένο ότι με την απόφαση της παράτασης για ένα έτος δημιουργείται ανασφάλεια στον κλάδο και απειλείται η βιωσιμότητα των εφημερίδων με συνέπεια να ακυρώνει τη δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον και να συρρικνώνονται οι επιχειρήσεις με απολύσεις προσωπικού. Ιστορικά να τονίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στιγματίστηκε με την ανακολουθία του, που ενώ το 2014 ως αντιπολίτευση ψήφισε το άρθρο του νόμου 152 παρ. 2, 4281/ΦΕΚ 160/Α/8 Αυγούστου 2008 της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρει την υποχρεωτική δημοσίευση ΜΟΝΟ στον Περιφερειακό και τοπικό τύπο, το 2016 Κυβέρνηση πλέον, με το έτσι θέλω, καταργεί τον νόμο και δίνει μία παράταση μέχρι 31/12/2020 και να υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται σήμερα και κάνει ακριβώς το ίδιο.
Το 2014 ως Κυβέρνηση ψηφίζει τον νόμο για τις δημοσιεύσεις ΜΟΝΟ στον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο. Το 2016 ως αντιπολίτευση εναντιώθηκε στην απόφαση κατάργησης του νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ με επερωτήσεις και υποσχέθηκε εγγράφως στις Ενώσεις των ιδιοκτητών ότι θα καταργήσει τον νόμο και θα επαναφέρει τις δημοσιεύσεις . Σήμερα έρχεται, ανακόλουθη και αυτή, στο παρά ένα και μας δίνει μάλιστα… χάρη λόγω πανδημίας 1 (ένα) χρόνο παράταση.Η προτεινόμενη διάταξη θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
1. Η περίπτωση 35 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 και η παράγραφος 12 του άρθρου 379 του Ν. 4412/2016 καταργούνται.
2. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 68 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται σε ισχύ».
3. Στο τρίτο εδάφιο των περιπτώσεων 31 και 59 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
4. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 40 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
5. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 82 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ». Μόνο με την ως άνω διατύπωση και την πλήρη διατήρηση των δημόσιων καταχωρήσεων εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις εναπομείνασες δημοσιεύσιμες δημόσιες συμβάσεις, ειδικά με την προωθούμενη κατάργηση των πρόχειρων διαγωνισμών. Τη διατήρηση τους μάλιστα επιβάλλει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για του λόγου το αληθές (https://read.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-competition-assessment-reviews-greece-2017_9789264088276-en#page101)
Απόστολος Καραμπερόπουλος
Ιδιοκτήτης – Εκδότης «Κοινωνικής» – Ημερήσια Τοπική Εφημερίδα Αττικής
ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΕΝΙΔΗΣ:
Προσυπογράφω το σημείωμα της ΕΙΕΤ, με την επισήμανση πως αποτελεί πια αστειότητα τα πολιτικά κόμματα να είναι πάντα στο πλευρό μας, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και να ξεχνούν τα όσα έλεγαν, όταν πια βρεθούν στην κυβέρνηση! Κώστας Τερζενίδης, εκδότης εφημερίδων: ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΡΩΙΝΗ ΚΙΛΚΙΣ – eidisis.gr
Από το 2022 στο σκοτάδι και οι διακηρύξεις, λοιπόν. Μετά την κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών, την επικείμενη κατάργηση των Πρόχειρων Διαγωνισμών και το γενικότερο «κουρέλιασμα» του Νόμου Ρουσόπουλου, έρχεται και η σειρά των Διακηρύξεων.
Πέρα από την αυτονόητη διαφάνεια που μόνο μέσω των εφημερίδων διασφαλίζεται και τα παραδείγματα της Ευρώπης που σκοπίμως αγνοούνται, πέφτει κι άλλο νερό στον μύλο του Αθέμιτου Ανταγωνισμού που ολοένα και γιγαντώνεται στο πεδίο του Τύπου στη χώρα μας.
Υ.Γ.1: Η μεταφορά της δημοσίευσης των Ισολογισμών από τις εφημερίδες στο Διαδίκτυο, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Πλέον οι ισολογισμοί βρίσκονται στο σκοτάδι κι αυτό το έχουν επισημάνει πολλές φορές οι αρμόδιοι φορείς.
Υ.Γ.2: Πρόκειται για το μεγαλύτερο πισωγύρισμα στην ιστορία του Περιφερειακού Τύπου, καθώς με την κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων ουσιαστικά καταργείται και το Μητρώο Τύπου, αφού δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να ενταχθούν σ’ αυτό οι εφημερίδες. Άρα από το 2022 επιστρέφουμε στην προ 2007 εποχή, οπότε και κάθε εκδότης θα βγάζει εφημερίδα όποτε θέλει και όπως θέλει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΛΕΝΙΟΣ:
Παρά τα συνεχή αιτήματα των Ενώσεων Ιδιοκτητών του Περιφερειακού Τύπου προς την προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση για το θέμα της μη κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο και την οριστική τακτοποίηση ενός καίριου για την επιβίωση των εφημερίδων μας ζητήματος, εντούτοις για μια ακόμη φορά μέσω του παρόντος νομοσχεδίου δίνεται μια εντελώς προσωρινή (διάρκειας ενός έτους) λύση. Στο δίκαιο αίτημά μας, που δεν είναι φυσικά το μόνο, και παρά την προφορική κατανόηση που συναντάμε, για μια ακόμη φορά αισθανόμαστε «εγκλωβισμένοι» σε μια αδιέξοδη κατάσταση.
Ειδικά για τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις, που έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούσαν ποτέ μνημονιακή υποχρέωση (όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από πολλές πλευρές σε βάρος ζωτικών εσόδων των εφημερίδων μας),είναι γνωστό ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτές δημοσιοποιούνται κυρίως από τον Περιφερειακό τύπο, εξασφαλίζοντας την αναγκαία διαφάνεια σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα της οικονομίας κάθε τόπου.
Την χρησιμότητα του Περιφερειακού Τύπου θεωρούμε ότι την αντιλαμβάνονται περισσότερο από όλους οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Περιφέρειας στο Κοινοβούλιο και ελπίζουμε ότι θα γίνουν υπέρμαχοι του δίκαιου αιτήματος μας, να δοθεί οριστικά τέλος στις συνεχείς παρατάσεις και να παραμείνουν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις «εργαλείο» διαφάνειας προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς προϋποθέσεις και μόνο υποσχέσεις.
ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ ΒΙΒΗ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ):
Δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας. Δεν είναι μόνο θέμα στήριξης του επαρχιακού τύπου. Σκέφτεστε καλύτερη διαφήμιση – επικοινωνία των εξελίξεων των έργων π.χ. των δημοτικών αρχών, από τις δημοσιεύσεις στην τοπική εφημερίδα ή την τοπική ιστοσελίδα;
Σκέφτεστε αμεσότερο τρόπο να ενημερώνονται οι τοπικοί εργολάβοι και μάλιστα οι νεότεροι που δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες;
Οι δημοσιεύσεις στις τοπικές εφημερίδες εξακολουθούν να εξυπηρετούν το σκοπό που δημιουργήθηκαν.
Γιατί ο νομοθέτης θα πρέπει να καταλάβει ότι οι δημοσιεύσεις γίνονται όχι μόνο για να ενημερωθούν οι εργολάβοι, αλλά και οι πολίτες. Αλήθεια τι εκτίμηση έχει γίνει ως προς αυτό; Δηλαδή, στατιστικά, πόσοι πολίτες (όχι εργολάβοι), θα επισκεφτούν τις επίσημές ιστοσελίδες για να διαβάσουν τις προκηρύξεις ή διακηρύξεις;
Οι δημοσιεύσεις στις τοπικές εφημερίδες εξυπηρετούν όλους και χρειάζεται οριστική απάντηση από το κράτος. Τα ποσά τιμολόγησης ας προσαρμοστούν, όπως όλα γύρω μας. Οι δημοσιεύσεις δημοσίου πρέπει να επεκταθούν και σε «νομαρχιακές»-αναγνωρισμένες τοπικές ιστοσελίδες ενημέρωσης.
Όσο οι μόνιμες απαντήσεις αργούν, δημιουργείται μια αβεβαιότητα, η οποία μεταφράζεται σε διακοπή επενδύσεων, μείωση θέσεων εργασίας και τελικά υποβάθμιση των υπηρεσιών στις μικρές κοινωνίες…
Απαραίτητη προσαρμογή χρειάζεται -για ευνόητους λόγους- όπου οι δήμοι έχουν νομαρχιακή τοπική εφημερίδα, να υποχρεούνται στη δημοσίευση κατ’ αρχήν στην εφημερίδα της πόλης…
Ο επαρχιακός τύπος, είναι η φωνή της επαρχίας, η καταγραφή της τοπικής ιστορίας, είναι ο βασικός υποστηρικτής της τοπικής οικονομίας, η στήριξή του αποτελεί πολιτική πράξη και επιλογή της στήριξης και αναβάθμισης συνολικά της ελληνικής επαρχίας.
Εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» – ιστοσελίδα almyros.gr
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΜΗΤΟΥΔΗΣ:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποψίλωσης των εσόδων των περιφερειακών εφημερίδων. Η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών και πλειστηριασμών αποτέλεσαν δύο σοβαρά οικονομικά πλήγματα για τα περιφερειακά έντυπα. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά από τα αναμενόμενα καθώς δέχθηκε πλήγμα η διαφάνεια και εκτοξεύθηκε το κόστος. Κατά συνέπεια αυτομάτως εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάργηση, ουσιαστικά, των δημοσιεύσεων καθώς θα κλονισθεί σοβαρά η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της διαδικασίας δημοσιοποίησης των διακηρύξεων. Δε μπορούμε να μην δεν αναφέρουμε την ανεκπλήρωτη υπόσχεση της διάθεσης του 30% των κρατικών διαφημίσεων στον επαρχιακό Τύπο, την στιγμή που φορτώθηκε με υποχρεώσεις προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα των εφημερίδων που δικαιούνται να προβαίνουν σε δημοσιεύσεις του Δημοσίου. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις των επαρχιακών εφημερίδων διαχρονικά γιγαντώνονται ενώ τα δικαιώματά τους συρρικνώνονται.
Κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο ισοδυναμεί με καίριο πλήγμα στη Δημοκρατία και στον πλουραλισμό της ενημέρωσης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για φίμωση της φωνής των τοπικών κοινωνιών.
Τα «πειράματα» με τους ισολογισμούς και τους πλειστηριασμούς απέτυχαν! Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση των δημοσιεύσεων αν η επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να βάλει «λουκέτο» στον Περιφερειακό Τύπο, στέλνοντας χιλιάδες εργαζομένων στην ανεργία.
Κι ας μην ξεχνάμε την επικείμενη κατάργηση των πρόχειρων διαγωνισμών και την απευθείας ανάθεση σε έργα και προμήθειες μέχρι 60.000 ευρώ που θα μειώσει έτι περαιτέρω τα έσοδα των τοπικών εφημερίδων.
Συντάσσομαι απόλυτα με την πρόταση του κ. Φωτίου Πανταζή-Δικηγόρου-Νομικού Συμβούλου ΕΙΕΤ:
Η προτεινόμενη διάταξη θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
1. Η περίπτωση 35 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 και η παράγραφος 12 του άρθρου 379 του Ν. 4412/2016 καταργούνται.
2. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 68 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται σε ισχύ».
3. Στο τρίτο εδάφιο των περιπτώσεων 31 και 59 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
4. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 40 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ»
5. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 82 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ». Μόνο με την ως άνω διατύπωση και την πλήρη διατήρηση των δημόσιων καταχωρήσεων εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις εναπομείνασες δημοσιεύσιμες δημόσιες συμβάσεις, ειδικά με την προωθούμενη κατάργηση των πρόχειρων διαγωνισμών. Τη διατήρηση τους μάλιστα επιβάλλει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για του λόγου το αληθές (https://read.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-competition-assessment-reviews-greece-2017_9789264088276-en#page101)
ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ:
Αποτελεί κάτι περισσότερο από βεβαιότητα πως η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα έσοδα των επιχειρήσεών μας, που ήδη έχουν συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό. Εννοείται πως εκ των ων ουκ άνευ είναι και το ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας σχεδιασμός και κανένας προγραμματισμός για το μέλλον των μέσων μας.
Εκείνο ωστόσο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα δεχθεί η διαφάνεια, η εγκυρότητα και η νομιμότητα, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της δημοκρατίας και ενός ευνομούμενου κράτους, καθώς και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.
Είναι άνευ ουσίας η παράταση των δημοσιεύσεων στο Περιφερειακό Τύπο «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας».
Πρέπει να δοθεί οριστική λύση εδώ και τώρα με την επ’ αόριστον διατήρηση των δημοσιεύσεων ώστε τα μέσα της περιφέρειας να μην βρίσκονται μονίμως σε καθεστώς ομηρίας αδυνατώντας επί της ουσίας να επιτελέσουν το έργο τους: αυτό της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης.
Σμαρώ Γιαννούλη
εκδότρια εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ:
Έφτασε η ώρα των συζητήσεων για τη διαπραγμάτευση του αυτονόητου.
Της δημοσίευσης. Είμαστε μάρτυρες της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στον περιφερειακό και τοπικό τύπο, όπου έριξε βαθύ σκοτάδι στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ΑΕ – ΕΠΕ) και οδήγησε σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις τύπου αλλά και παρεμφερή επαγγέλματα αυτού, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία αλλά και μεγάλη μείωση κρατικών εσόδων από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Για να καταργήσεις κάτι θα πρέπει να υπολογίσεις τα υπέρ και τα κατά αυτής της διαδικασίας με γνώμονα το τι θέλεις και όχι επειδή το θέλουν κάποιοι και προσπαθούν να βρουν πρόσφορο έδαφος να το υλοποιήσουν.
Οι απόψεις τότε πολλές.
Μεγάλο κόστος για τις εταιρίες, να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις ισολογισμών για να μην γίνουν απολύσεις υπαλλήλων των εταιρειών. κ.α.
Ήρθε η κατάργηση, ο κλάδος του τύπου βυθίστηκε και σε επόμενο στάδιο, λόγω μείωσης κυρίως τοπικού κύκλου χρήματος, οι εταιρείες αυτές, είτε έκλεισαν ή μείωσαν θέσεις εργασίας, με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να σφυρίζουν αδιάφορα.
Αυτοί που το «ζύγισαν» έκαναν λάθος, όπως και αυτοί που το ψήφισαν αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το διορθώσει.
Οχτώ χρόνια μετά, με μεταβατική περίοδο πέντε ετών, η υποχρεωτικότητα στη διαφάνεια του δημοσίου χρήματος μέσω δημοσίευσης στις εφημερίδες, τείνει να καταργηθεί.
Στο ίδιο έργο θεατές.
Συζητήσεις από δημοσίους υπαλλήλους με δικαιολογίες για πολυπλοκότητα στη διαδικασία. Προφανώς και αυτό λύνεται με πολλούς άλλους τρόπους χωρίς να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις διακηρύξεων και δημοσίων συμβάσεων στις εφημερίδες.
Οι εργολάβοι μιλούν για κόστος που δεν χρειάζεται να υπάρχει. Απλοποίηση της διαδικασίας το λένε κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, μην μπορώντας να καταλάβουν ότι η απλοποίηση αυτή αφαιρεί θέσεις εργασίας, σημαντικά έσοδα από το κράτος και σε λίγο καιρό τη δική τους θέση.
Είναι σίγουρο και δοκιμασμένο. Σε ποιο κράτος είδαμε να προχωρούν ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται και με σκοταδισμό, ανεργία, έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών. Να σημειωθεί ότι, οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό και τοπικό τύπο δεν είναι μορφή επιδότησης ή κρατικής ενίσχυσης αλλά εκπλήρωση στοιχειώδους υποχρέωσης της πολιτείας να ενημερώνει τους πολίτες για σημαντικές πράξεις ή αποφάσεις των δημοσίων αρχών που πρέπει να γνωρίζουν.
Επιβάλλεται για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία άλλη μορφή πληροφόρησης. Αναλυτικά, αν εκλείψουν οι δημοσιεύσεις διακηρύξεων, ταυτόχρονα, καταργούνται:
α) Η εγκυρότητα και η διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στις εφημερίδες.
β) Η αξιοπιστία, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα, να αμβλύνονται ή να αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού κατά την εξέλιξη της διαδικασίας ανά πάσα στιγμή και προφανώς τα έργα θα μπορούν χωρίς να το καταλάβει κάποιος να πηγαίνουν συνεχώς στους ίδιους και σίγουρα όχι σε αυτούς που τώρα υποστηρίζουν την κατάργηση. Οπότε, τέλος ο ανταγωνισμός, τέλος οι εκπτώσεις υπέρ του δημοσίου, τέλος στην ποιότητα των υπηρεσιών και των έργων, τέλος στο …κράτος δικαίου.
γ) Η προστασία και η διευκόλυνση για την σωστή εκτίμηση της κατάστασης των πολιτικών δυνάμεων, του ανταγωνισμού, των μετόχων των εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου, τους προμηθευτές, τους πελάτες, τις τράπεζες, το κράτος, τους πολίτες και γενικά από όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα κοινά.
Χρειάζεται, οι ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ στις περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ και να σταματήσει αυτή η συζήτηση δια παντός, να παραμείνουν όσο υπάρχει κράτος, διότι |η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» (Ιωάννης – Ιάκωβος Μάγερ) και ο περιφερειακός και τοπικός τύπος, ΒΑΣΙΚΟΣ πυλώνας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Επιπλέον, να δοθεί διευρυμένη δημοσιότητα, μέσω δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό τύπο, στις απευθείας αναθέσεις αλλά και στις μελέτες που διενεργούνται καθημερινά από τους δήμους. Απαίτηση των πολιτών να υπάρξει διευρυμένη δημοσιότητα σε αυτά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ισονομία, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ψυχή της δημοκρατίας: Η δημοσίευση.
ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ:
Σήμερα ο αριθμός των εφημερίδων που έχουν το δικαίωμα δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.), ανέρχεται σε 232, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του εβδομαδιαίου και ημερήσιου Τύπου της Περιφέρειας και του τοπικού Τύπου της Αττικής.
232 εφημερίδες – επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό πέραν του ενός έτους. Άραγε πώς να σχεδιάσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων μας, όταν δεν θα γνωρίζουμε αν δοθεί ή όχι νέα παράταση (!) και μετά το 2021. Υπάρχει απάντηση γιατί δεν λύνεται οριστικά το θέμα με τη μόνιμη διατήρηση των διακηρύξεων.
Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:
Σε διαβούλευση βρίσκεται σήμερα και πάλι ο νόμος 4412, αυτή την φορά με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει πως τίθεται σε διαβούλευση η ίδια η δημοκρατία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του κόμματος του, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Καλό λοιπόν είναι να γνωρίσουν όλοι σήμερα τι προηγήθηκε για να φτάσουμε στον σημερινό νόμο
Αναλυτικά:
Με κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4281 / ΦΕΚ 160 / Α / της 8 Αυγούστου 2014, ο οποίος στο άρθρο 152 με τίτλο «Δημοσιότητα σε Εθνικό Επίπεδο» στη παρ. 2 αναφέρει την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων και διακηρύξεων μόνο στον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Μαρτίου 2016, δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη με θέμα την επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων που στραγγαλίζει οικονομικά τον Περιφερειακό τύπο και πλήττει την διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι «οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της Περιφέρειας είναι μία συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, που στοχεύει στην ενίσχυση και ανεξαρτησία του Περιφερειακού τύπου αλλά και στην διαφάνεια. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 οι ίδιοι οι βουλευτές, που ψήφισαν τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας το 2014 για την υποχρεωτική δημοσίευση των διαγωνισμών στον Περιφερειακό και Τοπικό τύπο, οι ίδιοι αυτοί βουλευτές με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη καταργούν τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των διαγωνισμών στον Περιφερειακό και Τοπικό τύπο με τον νόμο 4412/ΦΕΚ 147/Α/8 Αυγούστου 2016 άρθρο 377 και 379 παρ.12, δίνοντας μία παράταση ζωής μέχρι 31/12/2020 χωρίς να αναλογιστούν τις συμπεριφορές τους και χωρίς να ενδιαφέρονται για τις ολέθριες συνέπειες που πρόκειται να επέλθουν στον τύπο μετά και τις καταργήσεις των δημοσιεύσεων των Πλειστηριασμών και των Ισολογισμών.
Να σημειώσουμε πως τον Μάρτιο του 2016 έγινε επίσημη συνάντηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των Ενώσεων του Περιφερειακού και Τοπικού τύπου στα γραφεία της Συγγρού και συζητήθηκε εκτενώς το φλέγον θέμα της κατάργησης από τον ΣΥΡΙΖΑ των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στο Περιφερειακό και τοπικό Τύπο.
Την σύσκεψη μάλιστα παρακολούθησε και ο ίδιος ο τότε Αρχηγός της και νυν Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπερασπιζόμενος το αίτημα των εκδοτών, δεσμεύτηκε εγγράφως με προτάσεις που έδωσε στα μέλη των ΔΣ των Ενώσεων για την ανάκαμψη του Περιφερειακού τύπου και ειδικά στην παρ. 7 για το καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο αναφέρει: «…Σε περίπτωση που δεν απαιτείται για την εφαρμογή της Κοινοτική Οδηγία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για την επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον περιφερειακό τύπο της περιοχής του…»Μάλιστα η κ. Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατ΄ εφαρμογή της πρότασης Μητσοτάκη, με ερώτησή της στην Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις για το εάν είναι Κοινοτική Οδηγία Ή ΌΧΙ η κατάργηση των δημοσιεύσεων, για να πάρει την απάντηση από την Επίτροπο Ε. Μπιενκόφσκα, πως « Η δημοσίευση κρατικών προκηρύξεων στον Περιφερειακό τύπο βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των Ελληνικών Αρχών» και δεν είναι Κοινοτική Οδηγία»
Πράγμα που ουσιαστικά έλυσε τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και όλοι περιμέναμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων του κόμματός της.
Σήμερα έρχεται η ίδια η Νέα Δημοκρατία να καταργήσει ουσιαστικά τις δημοσιεύσεις στο Περιφερειακό και τοπικό Τύπο, καθώς στην πρότασή της στο άρθρο 152, δίνει παράταση ενός έτους, κόντρα στις δεσμεύσεις τις δικές της και του αρχηγού της, αδιαφορώντας για την ίδια την δημοκρατία.
Γιατί η ίδια η παράταση του ενός έτους, ουσιαστικά δημιουργεί και δεν λύνει τα προβλήματα των εφημερίδων.
Ο στόχος της υπερσυγκέντρωσης και του ελέγχου των ΜΜΕ, γίνεται πραγματικότητα, αδιαφορώντας για την διαφάνεια, που καταργήθηκε μαζί με την δημοσίευση των ισολογισμών, και των πλειστηριασμών, που πλέον γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, με παράλληλη αύξηση του κόστους (!) τους, ενώ υποτίθεται πως στόχος ήταν η μείωση τους…
Δυστυχώς!
Με τιμή
Θέμης Πεταλωτής, Εκδότης Ελευθέρου Βήματος των Σερρών
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ:
Πρόκειται καταφανώς για πολιτική ομηρία όσων επαρχιακών εφημερίδων έχουν απομείνει και… φυλάττουν Θερμοπύλες.
Οι κατά καιρούς υποσχέσεις για στήριξη του περιφερειακού Τύπου αποδεικνύονται γράμμα κενό και παρότι η κατάργηση της δημοσίευσης διακηρύξεων δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση εντούτοις παρουσιάζεται έτσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «τα κριτήρια αυτά είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διανομή των δημόσιων δημοσιεύσεων, και ταυτόχρονα να παρασχεθεί σε σταθερές εφημερίδες οικονομική ενίσχυση».
Ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις έχουν υποχρεωτικότητα μόνο στις εφημερίδες των Περιφερειακών στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο. Και όχι μόνο αυτό αλλά αποτελεί μια συνέχιση των όσων έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια από το Κράτος των Αθηνών με την διακοπή δημοσίευσης των ισολογισμών, πλειστηριασμών κλπ.
Οι Περιφερειακές εφημερίδες δεν επαιτούν. Διαθέτουν αξιοπιστία, αναγνωσιμότητα και μεγάλη διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Η κρίση, αλλά και το διαδίκτυο τις έχουν πλήξει πολλαπλά. Τέτοιες τροπολογίες και παρατάσεις ζωής μιας χρονιάς είναι ασπιρίνες και στόχο έχουν να διατηρείται υπό καθεστώς ομηρίας ο Τύπος. Οι αστερίσκοι και οι ημερομηνίες λήξης πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν ώστε να μπορέσει και ο Περιφερειακός Τύπος να σχεδιάσει το μέλλον του και να ανταπεξέλθει στην τεράστια πίεση που υφίσταται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
Η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα είναι το ζητούμενο σήμερα.
Οι χώρες της Ε.Ε. επιλέγουν να δημοσιεύουν στον περιφερειακό τύπο τις διακηρύξεις των έργων για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας.
Αν αυτό το κάνουν ακόμη μέσω του έντυπου τύπου, χώρες που ψηφιακά είναι έτη φωτός ποιο μπροστά από τη χώρα μας, γιατί θα πρέπει να καταργηθούν εδώ που το ίντερνετ είναι ακόμη ένα χάος;
Οι λόγοι που γίνονται αυτές οι δημοσιεύσεις είναι δύο.
1ον Η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας που εξυπηρετεί την διαφάνεια του δημοσίου βίου.
2ον Η έμμεση ενίσχυση των εφημερίδων για να μπορούν να είναι αδέσμευτες και να υπηρετούν έτσι τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.
Να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει ετήσιες παρατάσεις στην κατάργηση των διακηρύξεων, αλλά να αποφασίσει άμεσα και στο παρόν νομοσχέδιο την επ’ αόριστον διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων στις περιφερειακές εφημερίδες.
ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ:
Κάθε παράταση, ιδίως με τόσο σύντομη ισχύ, θέτει τον περιφερειακό Τύπο σε κατάσταση «ομηρίας», αφού διατηρεί μία έωλη κατάσταση, η οποία αφενός απειλεί την διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ακυρώνει κάθε δυνατότητα προγραμματισμού και σχεδίασης (προσλήψεις, επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση κλπ) για τις περιφερειακές εφημερίδες. η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων αποτελεί την τελευταία, εναπομείνασα πρόνοια ευεργετικών διατάξεων για τον Περιφερειακό Τύπο, ο οποίος αν και προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη με τη μορφή άμεσων και έμμεσων επιχορηγήσεων, προκειμένου να υπηρετήσει το σκοπό του ως μέσο ενημέρωσης και προαγωγής ιδεών στις τοπικές κοινωνίες, στη χώρα μας με την επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων, τα τελευταία χρόνια παραμένει χωρίς στήριξη, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά κυρίως στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του.
Γιώργος Αργυρίου Ιδιοκτήτης – εκδότης εφημερίδας Αργολική Ανάπτυξη
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
Αναγκαία η διατήρηση των δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό τύπο.
Ο περιφερειακός τύπος αποτελεί όχι μόνο ένα μέσω ενημέρωσης για τους πολίτες, αλλά και ένα ζωντανό κομμάτι τις ίδιας της κοινωνίας καθώς σύμφωνα και με τα δικαιώματα του ανθρώπου – εθνικό σχέδιο δράσης ( Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης) μέρος Β6 και τη ΣΥΜΒΑΣΗ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παρ. Φ, αποτελεί αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην ενημέρωση.
Διαβάζοντας τα σχόλια των υπολοίπων συναδέλφων, συνειδητοποιώ πως δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο μαζί τους. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να γίνονται δημοσιεύσεις και το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο, αναρωτιέμαι ποιος να είναι ο πραγματικός λόγος πολιτικής της σύντομης παράτασης τους κατ΄ επέκταση καταργήσεις τους, θέτοντας τις εφημερίδες σε μια κατάσταση «ομηρείας» διακυβεύοντας το μέλλον της ύπαρξης τους. Κατά συνέπεια, αποκόπτεται ένα κύριο κομμάτι ενημέρωσης των πολιτών αποδυναμώνοντας των πλουραλισμό και ενδυναμώνοντας των κοινωνικό αναλφαβητισμό.
Οι κρατικές δημοσιεύσεις έως τώρα, είναι συνυφασμένες με τον έντυπο τύπο καθώς η καταχώρησή της σε αυτόν ισούται με την διαφάνεια και κατ΄ επέκταση την δημοκρατία.
Η έγκυρη και καθ΄ όλα νόμιμη εφημερίδα, είναι ένα ντοκουμέντο, ένα χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο στοιχείο αταλάντευτης υπευθυνότητας και εντιμότητας και όχι ένας απαρχαιωμένος τρόπος ενημέρωσης, όπως πολλοί θα υποστηρίξουν.
Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ εφημερίδων και πολιτών συνιστά θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ιδιαίτερα τους καιρούς που ζούμε με την υπερπληροφόρηση από τον ψηφιακό κόσμο, μόνο οι εφημερίδες επιτρέπουν στον πολίτη να ενημερωθεί σφαιρικά και στοχευμένα μέσα στην πολύπλευρη πραγματικότητα.
Το να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι εφημερίδες, αφαιρώντας τους το δικαίωμα καταχώρησης διακηρύξεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις έως τώρα υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τους εκάστοτε υπευθύνους.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΤΣΗΣ:
Η διαβεβαίωση για μεγαλύτερη παράταση ή και οριστική λύση στο θέμα των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο, είχε προηγηθεί πολύ πριν τον covid από τους αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, σήμερα έρχονται και μας λένε ότι μας δίνουν παράταση μόλις ενός έτους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί η ουσιαστική στήριξη του Περιφερειακού Τύπου και μάλιστα παρουσιάζεται ως μέτρο στήριξης. Η παράταση ενός έτους δημιουργεί για μια ακόμη φορά προβλήματα στις εφημερίδες – επιχειρήσεις μας.
Σταύρος Μάτσης Ιδιοκτήτης – Εκδότης εφημερίδας Βήμα της Δωδεκαννήσου
ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ:
Ζητούμε την επ’ αόριστον διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων στις περιφερειακές εφημερίδες.
Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου, Εκδότης της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ της Καρδίτσας, Γ.Γ. Της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου
Εδώ και δεκάδες χρόνια, στις εφημερίδες της περιφέρειας, γίνονταν δημοσιεύσεις που αφορούν την κατασκευή των δημοσίων έργων υπό την μορφή περίληψης των διακηρύξεων. Ανάλογες δημοσιεύσεις ήταν οι ισολογισμοί των Ανωνύμων Εταιρειών, αλλά και των πλειστηριασμών.
Οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται και στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.
Οι λόγοι που γίνονται αυτές οι δημοσιεύσεις είναι δύο.
1ον Η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας που εξυπηρετεί την διαφάνεια του δημοσίου βίου.
2ον Η έμμεση ενίσχυση των εφημερίδων για να μπορούν να είναι αδέσμευτες και να υπηρετούν έτσι τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.
Από το 2014 και δώθε, όλες οι κυβερνήσεις ζητούν την κατάργηση αυτών των δημοσιεύσεων, από τις οποίες κάποιες (Ισολογισμοί και πλειστηριασμοί) έχουν ήδη καταργηθεί .
Τελευταίες, παραμένουν οι διακηρύξεις των έργων και αυτό με διαδοχικές παρατάσεις του νόμου που ορίζει την οριστική κατάργησή τους και ορίζοντας κάθε φορά νέα ημερομηνία λήξεως.
Έτσι, δημιουργείται μια ανασφάλεια στον κλάδο που δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του.
Επί της ουσίας όμως, με τις συνεχείς παρατάσεις, ο τύπος βρίσκεται υπό ομηρεία και οι εκδότες θα πρέπει κάθε χρόνο να παρακαλάνε την εκάστοτε για τα αυτονόητα.
Μας λένε εδώ και χρόνια, ότι την κατάργηση ζητάει η Ε.Ε. ο ΟΟΣΑ κ.λ.π. χωρίς αυτό να είναι αλήθεια. Αν η Ε.Ε. το ζητάει αυτό από την Ελλάδα, γιατί δεν το ζητάει και από την Γαλλία, την Ολλανδία κ.λ.π. Η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα…Οι χώρες της Ε.Ε. επιλέγουν να δημοσιεύουν στον περιφερειακό τύπο τις διακηρύξεις των έργων για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας.
Αν αυτό το κάνουν ακόμη μέσω του έντυπου τύπου, χώρες που ψηφιακά είναι έτη φωτός ποιο μπροστά από τη χώρα μας, γιατί θα πρέπει να καταργηθούν εδώ που το ίντερνετ είναι ακόμη ένα χάος;
Το παράδειγμα ισολογισμών και πλειστηριασμών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατάργησης της δημοσίευσης ισολογισμών και πλειστηριασμών.
1ον Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Ανώνυμες Εταιρείες δεν δημοσιεύουν πλέον τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες, παρά μόνο έχουν την υποχρέωση να τις αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και να τις δημοσιεύουν επί αμοιβή στο ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (Γ.Ε.ΜΗ.)
Αν σήμερα ανατρέξει κανείς στο (Γ.Ε.ΜΗ.), θα δει ότι ελάχιστες επιχειρήσεις είναι συνεπείς και οι περισσότερες από αυτές έχουν να αναρτήσουν ισολογισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Η ποινή τους για την αμέλεια αυτή, είναι ένα μικρό πρόστιμο.
Πως όμως ο πολίτης θα γνωρίζει με ποια επιχείρηση συναλλάσσεται;
Πρόσφατα για τους λόγους αυτούς, το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΓΕΜΗ Εγκ. 6084/2020 έστειλε σαφές μήνυμα στα Επιμελητήρια να προχωρήσουν στον έλεγχο νομιμότητας των Α.Ε.
Αυτό δεν συνέβαινε όταν η δημοσίευση γίνονταν στις εφημερίδες.2ον Εδώ και μερικά χρόνια, σταμάτησε και η δημοσίευση των πλειστηριασμών να γίνεται στις εφημερίδες που πλέον γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
Οι δικαστικοί επιμελητές και οι συμβολαιογράφοι που πρωτοστάτησαν στην κατάργηση της δημοσίευση των πλειστηριασμών στις εφημερίδες, σήμερα το έχουν μετανιώσει πικρά, διότι το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί.
Μια δημοσίευση που μπορεί να κόστιζε 50€ – 100€ σε μια εφημερίδα, σήμερα κοστίζει στην ιστοσελίδα πάνω από 400€ – 500€ με το κόστος να είναι ανά γράμμα. Πληρώνουν ακόμη και τα κενά μεταξύ των λέξεων.
Αυτά μας λένε οι ίδιοι καθημερινά, με αποτέλεσμα πλέον οι επισπεύδοντας να έχουν μειωθεί μιας και τα έξοδα που προκύπτουν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα.
Έτσι, το κράτος ήρθε να επιβραβεύσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να τιμωρήσει τους πιστωτές.
Οι διακηρύξεις. Θέλει η κυβέρνηση να καταργήσει την δημοσίευση των διακηρύξεων έργων και προμηθειών.
Προηγουμένως όμως προχώρησε ήδη στην κατάργηση του συνοπτικού διαγωνισμού, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για συμβάσεις κάτω των 60.000 ευρώ, και την αύξηση του ορίου για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στις 30.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό έγινε με την τροποποίηση του νόμου 4412/2016.
Ένα μεγάλο μέρος δηλαδή των έργων, πλέον δεν θα δημοπρατούνται καν και φυσικά δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση.
Άρα, όταν η κυβέρνηση λέει ότι την κατάργηση των διακηρύξεων την ζητούν οι εργολήπτες και ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος των δημοσίων έργων, το επιχείρημα αυτό αγγίζει τα όρια της αστειότητας.
Πόση επιπλέον έκπτωση θα δώσει ένας εργολήπτης αν για ένα έργο π.χ. ενός εκατομμυρίου €, γλιτώσει τα 700€ από τα έξοδα δημοσίευσης που δεν είναι και τόσα μιας και η δαπάνη αποτελεί έξοδο και μειώνει την δαπάνη κατά 29% που είναι ο φόρος για την κερδοφορία των επιχειρήσεων;
Για 500€ λιγότερη δαπάνη, πόση επιπλέον έκπτωση θα δώσει;
Ζητούμε Να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει ετήσιες παρατάσεις στην κατάργηση των διακηρύξεων, αλλά να αποφασίσει άμεσα και στο παρόν νομοσχέδιο την επ’ αόριστον διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων στις περιφερειακές εφημερίδες.
ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Των προβλημάτων σε κάθε πόλη και γειτονιά της Ελλάδος. Είναι από τα ελάχιστα αποκούμπια των πολιτών που βρίσκονται μακριά από το Αθηνοκεντρικό κράτος.
Παράλληλα αποτελεί έναν δυνατό πυλώνα της δημοκρατίας που με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ελέγχει την τοπική εξουσία, εξασφαλίζει τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια στα πεπραγμένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Η διατήρηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων (διακηρύξεων, κλπ) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του τοπικού Τύπου χωρίς εξαρτήσεις. Στηρίζει έναν κλάδο που έχει πληγεί βαρύτατα τις τελευταίες δεκαετίες και που με μεγάλη δυσκολία συνεχίζει να προσφέρει στην έγκυρη ενημέρωση χωρίς fake news.
Η διατήρηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων θα πρέπει να γίνει χωρίς ημερομηνία λήξης και αστερίσκους, ώστε να μπορέσει επιτέλους ο τοπικός τύπος και οι εργαζόμενοι σ’αυτόν να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να αναπτυχθούν στην νέα εποχή που ανοίγεται.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΓΑΡΙΔΗΣ:
Απαραίτητη η Παράταση Υποχρεωτικότητας Δημοσίευσης.
Είναι ζήτημα διαφάνειας, και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το δαιδαλώδες Διαδίκτυο, όπου δεν μπορεί κανείς να βρει τι και πως γίνεται, εφόσον δεν έχει πληροφόρηση.
Είναι επίσης απαραίτητο αν συνυπολογίσει κανείς τη διαφθορά που υπάρχει σε κάποιες δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες. Εκεί υπάρχουν πρόσωπα που αποσιωποιούν την δημοσιοποίηση των διαγωνισμών, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη, το ότι η δημοσίευση έγινε κάπως, κάπου κάποτε στο Διαδίκτυο.