ΟικονομίαΑρχείο

Lockdown: Αλαλούμ με το πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια – Τι θα γίνει με εκκλησίες και λιανεμπόριο

Το προσεχές Σάββατο ή την Κυριακή αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα κομμωτήρια, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω του lockdown, υποστηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλα λέει ο Άδωνις

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, δήλωσε πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση», παραπέμποντας στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή.

Ο αρμόδιος υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου. Εδώ διανύουμε μία παγκόσμια συμφορά και σε αυτή την παγκόσμια συμφορά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εάν έχει μία εθνική καταστροφή σε επίπεδο χιλιάδων νεκρών αυτό επηρεάζει την αγορά ούτως ή άλλως. Το δίλημμα είναι να δεις πως προστατεύοντας στο μέτρο του εφικτού τη δημόσια υγεία να αφήσεις και κάποιου είδους διέξοδο στην οικονομία».

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμήνυσε πως το άνοιγμα της αγοράς δεν θα είναι «όπως πολλοί είχαν φανταστεί», παραπέμποντας σε ανακοινώσεις την Παρασκευή σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καμπανάκια», αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού σε Βρετανία και Γαλλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά «να μην δούμε εικόνες Harrods».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να μην μειώνονται στον επιθυμητό βαθμό. Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί τρίτο κύμα. Κάλεσε δε τους πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, περιορίζοντας τις επαφές τους στην οικογένεια και τον στενό τους κύκλο.

Σημειώνεται πως λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών των δημοσιογράφων, η εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μεταφέρεται για αύριο Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, στις 12:30.