ΟικονομίαΑρχείο

Click away στο Ναύπλιο: Καλούν πελάτες σε Videoshoping. Αγωνιώδεις προσπάθειες των εμπόρων να κάνουν τζίρο

Δραματικές καταστάσεις βιώνει το λιανεμπόριο εν μέσω πανδημίας, με τους ιδιοκτήτες των επαρχιακών κυρίως μαγαζιών που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα να προσπαθούν να ισορροπήσουν με εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν πελάτες και να κάνουν τζίρο μέσα στις γιορτές.

To click away για τη λειτουργία του λιανεμπόριου στα καταστήματα της επαρχίας αντιμετωπίζει τεχνικά ζητήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στην πράξη.

Click away και ευτράπελα

Η μέθοδος αυτή έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα. Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.

Ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα. Και απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. 

Απαγορεύονται πελάτες μέσα στο κατάστημα. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες. 

Αυτό θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο έξοδο σε δρόμο.

Ρούχα με click away, λοιπόν. Όπως σχολιάζει ιδιοκτήτης καταστήματος επιχειρώντας να σατιρίσει όσα συμβαίνουν «Πηγαίνετε στο κατάστημα… Σας πετάνε τα ρούχα από την πόρτα, και τα δοκιμάζετε στο πάρκο απέναντι! Μην ανησυχείτε αν είστε μπροστά στα μάτια των περίεργων περαστικών… Μην ξεχνάτε ότι θα φοράτε την μάσκα σας και δεν θα σας αναγνωρίζουν! Είμαστε πολύ μπροστά τελικά».

Videoshoping, email και SMS

Αρκετοί καταστηματάρχες της πόλης που δεν διαθέτουν eshops, με κινήσεις της τελευταίας στιγμής προσπαθούν με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας ακόμα και το Facebook να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ψωνίσουν.

Πολλοί δίνουν κινητά τηλέφωνα για ραντεβού με βιντεοκλήση για να μπορούν να δείξουν τα προϊόντα τους στους πελάτες, ονομάζοντας τη μέθοδο αυτή: Videoshoping. Οι καταστηματάρχες που εφαρμόζουν τη μέθοδο πωλήσεων μέσω βιντεοκλήσης, εκτιμούν ότι οι πελάτες θα μπορούν να δουν live ό,τι ακριβώς τους ενδιαφέρει και με αυτό τον τρόπο θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν χρώματα και νούμερα.

Άλλοι δίνουν το email τους, αλλά και ζητούν από τον κόσμο να τους βρει και στα κοινωνικά δίκτυα για να δει φωτογραφίες με την πραμάτεια τους σε κοινή θέα. Άλλοι πάλι τους καλούν να στείλουν sms για να ετοιμάσουν την παραγγελία και να την παραλάβουν οι πελάτες από το κατάστημα χωρίς να ταλαιπωρηθούν περιμένοντας στη ουρά.

Δραματική έκκληση για στήριξη στην τοπική αγορά

Συγκινητική είναι ανάρτηση ιδιοκτήτριας καταστήματος στο Ναύπλιο, η οποία τονίζει:

«Τα νέα μέτρα (αυτά που θα ισχύσουν από Κυριακή) πολύ απλά προσπαθούν να βάλουν λουκέτο σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Φέτος λοιπόν κάνε τον κόπο να αντιδράσεις στις πολυεθνικές, στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα eshop. Προτίμησε το τοπικό κατάστημα της πόλης σου. Κάνε τις αγορές σου μέσω τηλεφώνου ή από το eshop του (δεν πειράζει και ας το βρήκες λίγο πιο φτηνά σε άλλο eshop) στήριξε την πόλη σου, δώσε ξανά πνοή στα καταστήματα της γειτονιάς σου. 

Γιατί; 

– Για να έχεις αύριο ένα κατάστημα που θα μπεις και θα σε εξυπηρετήσουν δικοί σου άνθρωποι γνωστοί και θα πεις και δύο κουβέντες μαζί τους και όχι έναν υπάλληλο αγχωμένο να προλάβει 50 πελάτες μαζί για να μην τον διώξουν από την δουλειά.

– Για να βλέπεις περισσότερο φως όταν περπατάς στον δρόμο και όχι σκοτεινά καταστήματα. 

– Για να μπορεί το παιδί σου να βρει δουλειά σε κάποιον που γνωρίζεις και του προσφέρει δουλειά σε ανθρώπινο επίπεδο και όχι μια πολυεθνική που το βλέπει σαν αριθμό. 

Γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν χιλιάδες λόγοι αν θες μπορείς να βρεις και να βοηθήσεις την πόλη σου….Ας ξυπνήσουμε επιτέλους !!! Ας είμαστε από Κυριακή όλοι στα μαγαζιά μας».

Το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εμπορικού και Επιχειρηματικού  Συλλόγου Ναυπλίου, με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης σε όλους τους καταστηματάρχες και τις επιχειρήσεις της πόλης, συστήνοντας να είναι προσεκτικοί λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνουν: «Aυτή τη φορά τα πράγματα όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι ακόμα πιο δύσκολα και ο καθένας από τη δική του πλευρά με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης υποχρεούται να προφυλάξει, τον εαυτό του, τους δικούς του ανθρώπους, τους συγγενείς του, τους φίλους του τους πελάτες του και εν γένει όλη τη κοινωνία. Στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία των καταστημάτων, έτσι ώστε να κάνουμε τις αγορές μας με τον πιο ασφαλή τρόπο, για να βγούμε αλώβητοι από αυτό. Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας όλων, καταστηματαρχών και πελατών και στη προσωπική ευθύνη του καθενός για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί επίσης τον κόσμο να στηρίξει την τοπική αγορά: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Ναυπλίου, αγοράζουμε  μόνο από αυτά, είμαστε ζωντανοί και περιμένουμε την στήριξη όλων ακόμα και με αυτόν τον τρόπο (click away), ο οποίος θεωρούμε ότι είναι μία συμπληρωματική μέθοδος, που δεν αντικαθιστά την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς στην πιο κρίσιμη για τους εμπόρους περίοδο με ίσως τον μεγαλύτερο τζίρο του έτους».

Πλατφόρμα e-katanalotis

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε συνέντευξή είπε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά στα sms για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το sms που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.