ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πόσα κτίρια δήλωσαν ως ετοιμόρροπα οι Δήμοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των καταγεγραμμένων από Δήμους ετοιμόρροπων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, σύμφωνα με τον οποίο:

Στην Αργολίδα βρίσκονται συνολικά 63, εκ των οποίων 16 στο Άργος, στην Ερμιονίδα 13 και στον Δήμο Επιδαύρου 34. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Δήμο Ναυπλιέων τουλάχιστον σε αυτή την φάση δεν δηλώθηκε κανένα!

Στην Αρκαδία 62 : Β. Κυνουρία 32, Ν. Κυνουρία 8, και Μεγαλόπολη 22.

Στην Κορινθία 4: Ξυλοκάστρου 4

Στην Μεσσηνία 49: Δυτ. Μάνη 5 και Πύλου-Νέστωρος 44

Στην Λακωνία δεν δηλώθηκαν.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε μάλιστα ότι, οι  θεσμικές παρεμβάσεις αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους και ότι θα ακολουθήσουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
 

Συγκεκριμένα ανέφερε ό,τι:
-υπάρχουν δηλώσεις από τους Δήμους όλης της Χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
-έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και  διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
-ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων.
-θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, για να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
-και τέλος ετοιμάζεται μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις.