Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τί κάνει το πλωτό γεωτρύπανο στα Ίρια και γιατί ανοίγει γεωτρήσεις

geotrypano-diavrosi-iria1

Η ξεχασμένη μελέτη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε με την απαραίτητη συμπληρωματική γεωλογική μελέτη που πρέπει να την συνοδεύει, για να αναζητηθεί χρηματοδότηση για τη διάβρωση της ακτής, φαίνεται ότι θα πάρει το δρόμο της αναζήτησης χρηματοδότησης για να γίνει το έργο και να πάψουν να πνίγονται από τα κύματα τα παραλιακά κτίσματα, στα Ίρια.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες ένα πλωτό γεωτρύπανο άνοιγε γεωτρήσεις καταγράφοντας το βυθό, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο που περιμένουν οι ντόπιοι επί σειρά ετών.

 

Η θάλασσα στα Ίρια και μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης τα τελευταίους χειμώνες έχει καταστρέψει τις ακτές και θέτει σε κίνδυνο τον παράκτιο τουρισμό.

Η μελέτη αυτή έχει κολλήσει πάρα πολλά χρόνια στην γραφειοκρατία των υπηρεσιών και στην αδράνεια για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και μάλιστα έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων επί συζητήσεων, χωρίς αποτέλεσμα.

«Η κατασκευή τοιχίου στην παραλία των Ιρίων, είναι μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Ναυπλίου, έλεγε το 2016 ο τότε υφυπουργός εσωτερικών Ι. Μπαλάφας, επιμένοντας ότι «Ήδη εκτελείται μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Αργολίδας» επικαλούμενος έγγραφο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έλεγε ότι “εκτελείται μελέτη με τίτλο “Μελέτη Αντιμετώπισης Διάβρωσης Ακτών Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας” η οποία, από όλες τις επίφοβες περιοχές (Κάντια, Τολό, Πλάκα Δρεπάνου, Βιβάρι, Ίρια) αφορά την περιοχή των Ιρίων Αργολίδας. Η μελέτη είναι στο στάδιο προμελέτης και προτείνει κατασκευή τοιχίου πασσαλοσανίδων στην περιοχή της παραλίας των Ιρίων”.

 

Τα χρόνια περνούν ωστόσο και η καταστροφές συνεχίζονται. Χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία στο anagnostis.org που κάθε τόσο αναδεικνύει το πρόβλημα και παλιότερα, αλλά και πιο πρόσφατα. Ένα ιστορικό της παράλογης καθυστέρηση είχε καταγράψει το 2018 ο Μπάμπης Αντωνιάδης σε άρθρο του.

Τελικά, τότε το 2018 παρελήφθησαν οι μελέτες που αφορούν την διάβρωση όλης της παραλιακής ζώνης, τις οποίες ο δήμος Ναυπλίου είχε αναθέσει στην Αναπτυξιακή Αργολίδας από τον Σεπτέμβρη του 2015.

Οι καταστροφικές συνέπειες από την μανία της θαλασσοταραχής όλα αυτά τα χρόνια προκαλούν τον τρόμο σε ανθρώπους που κατοικούν στην παραλία.

Έχουν καταγραφεί στιγμές που το κύμα μπαίνει μέσα σε σπίτια και οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί είναι τεράστιες.

Να σημειωθεί βέβαια ότι το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών δεν περιορίζεται μόνο στα Ίρια. Συχνά η κακοκαιρία προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου στις περιοχές Τολό, Πλάκα Δρεπάνου, Βιβάρι, Κάντια και φυσικά στα Ίρια. Οι ζημιές αυτές επαναφέρουν το επιτακτικό ζήτημα της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών της περιοχής.

Exit mobile version