ΟικονομίαΑρχείο

Παράταση δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο

Ψηφίστηκε χθες, 21.12.2020, στο Ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο με το τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», με το άρθρο 156 του οποίου δίνεται παράταση στην υποχρεωτικότητα δημοσίευσης διακηρύξεων στον περιφερειακό τύπο μέχρι την 1.1.2022.

Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η οποία αναμένεται.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου «Δεν πανηγυρίζουμε, δεν εφησυχαζόμαστε και – κυρίως – δεν αποκλίνουμε του στόχου μας που είναι η ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των δημοσιεύσεων χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης. 

Μπορεί, έστω και στο «παρά ένα» να δόθηκε παράταση στο αυτονόητο, ωστόσο -για μια ακόμη φορά- διερωτόμαστε γιατί δεν δίδεται ένα μόνιμο τέλος στις παρατάσεις επί παρατάσεων σε ένα θέμα που θα ‘πρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια. 

Μια μάχη κερδήθηκε, ωστόσο έχουμε μπροστά μας κι άλλες, μέχρι το αυτονόητο να γίνει δεδομένο!» 

Συνεχείς παρεμβάσεις για το αυτονόητο

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

 

Είχαν προηγηθεί πολλές παρεμβάσεις των Ενώσεων Τύπου, αλλά και δημοσιογραφικών ενώσεων προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές.

Παρεμβάσεις έγιναν προς την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, αλλά και προς όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον κίνδυνο να παρέλθει η προθεσμία, με επακόλουθο το πλήγμα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα ζητήθηκε να αναλάβουν οι ίδιοι νομοθετική πρωτοβουλία με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή, πριν την εκπνοή του 2020.

Η επιστολή έφτασε και στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος γνωρίζει το θέμα και το παρακολουθεί επί σειρά ετών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κος Ανδριανός, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ προβληματίστηκαν έντονα και επέδειξαν ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους στην τότε κυβέρνηση τάσσονταν υπέρ της διατήρησης των δημοσιεύσεων σημειώνοντας “ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια. Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων».

Πάντως, το θέμα δεν έχει λήξει, αφού το αίτημα για μόνιμη διατήρηση των δημοσιεύσεων χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης, παραμένει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της μόνιμης διατήρησης των δημοσιεύσεων, ένα θέμα για το οποίο η ΕΙΕΤ ετοιμάζεται να επανέλθει αμέσως μετά τις γιορτές.
 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΔΟΕΑΠ

Την Παρασκευή 18-12-2020 ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Αντώνης Μουντάκης συμμετείχε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Στέλιος Πέτσας και οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου. 

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ και τέθηκαν πολλά αιτήματα από τους εκπροσώπους των Ενώσεων, με κυριότερο την καθολική εξαίρεση του Περιφερειακού Τύπου από τον συγκεκριμένο Οργανισμό με τον οποίο άλλωστε, ουδεμία σχέση είχε εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Μουντάκης επεσήμανε τα σημεία του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ τα οποία αδικούν κατάφωρα τις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, με κυριότερο την εξαίρεση από την υγειονομική περίθαλψη των ιδιοκτητών εφημερίδων που απασχολούν λιγότερους από πέντε (5) εργαζόμενους. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η Ε.Ι.Ε.Τ., μαζί με άλλες Ενώσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς -παρ’ ότι σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας- θεωρεί άδικο και μη ανταποδοτικό το χαράτσι του 2%. 

Επίσης, τόνισε ότι επιβάλλεται ο ανασχεδιασμός του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου, ως αντιστάθμισμα στην επιβολή του 2% καθώς σε περίπτωση που χρηματοδοτηθούν μόνο οι θέσεις πλήρους απασχόλησης θα μείνουν εκτός το σύνολο των εβδομαδιαίων εφημερίδων, αλλά και η πλειοψηφία των ημερήσιων.  

Ο κ. Μουντάκης υπογράμμισε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση των οφειλών των ετών 2018-2020 σε 120 δόσεις, όπως και ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που οι εφημερίδες έχουν πληρώσει στον ΕΦΚΑ και τώρα απαιτεί ο ΕΔΟΕΑΠ. 

Όπως επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. «η Ένωση μας επιμένει ότι η επιβολή του 2% επί του τζίρου μας είναι ένα χαράτσι που απειλεί τη βιωσιμότητα των εφημερίδων – επιχειρήσεων μας. Για παράδειγμα, το 2020 το σύνολο των εκδόσεων των εβδομαδιαίων εφημερίδων ήταν ζημιογόνες, λόγω covid, ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε το 2% του τζίρου μας από μια ζημιογόνα χρονιά. Ακόμη, συνυπολογίστε ότι πολλά από τα Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί προς Δήμους, Περιφέρειες και Υπηρεσίες δεν έχουν πληρωθεί, όμως εμείς πρέπει να καταβάλουμε το 2%, ενώ παράλληλα εμφανίζουμε κέρδη που δεν έχουμε στο συρτάρι μας και μας αποκλείουν από κάθε μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που απολαμβάνουν άλλοι κλάδοι».

Αναφερόμενος στα «παγιωμένα» εδώ και χρόνια ζητήματα του κλάδου, ο κ. Μουντάκης ζήτησε από τον κ. Πέτσα να δοθεί ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.) στο Περιφερειακό Τύπο, με την μόνιμη διατήρηση τους, καθώς οι μικρές παρατάσεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και παράλληλα αποτρέπουν κάθε σχεδιασμό στις επιχειρήσεις μας.

Τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και  κ. Πέτσας διατύπωσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την εργοδοτική εισφορά του 2%, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία για να συζητηθούν και να δρομολογηθούν λύσεις στα αιτήματα των Προέδρων των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου για θέματα που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Ε.Ι.Ε.Τ., όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις δημοσιεύσεων από Δήμους και Περιφέρειες, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα θα λυθεί άμεσα. 

Εντός των ημερών θα ακολουθήσει και νέα τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Ενώσεων με τον κ. Πέτσα, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου μας.