ΚοινωνίαΑρχείο

Πώς πάμε εκκλησία τα Χριστούγεννα: Το SMS μετακίνησης στο 13033, τα πρόστιμα και οι περιορισμοί

Τα πιο περίεργα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να εορτάσουν οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, υπό τη σκιά του κορωνοϊού. Πώς όμως θα πάνε στους ιερούς ναούς όσοι θέλουν να εκκλησιαστούν, ποιο SMS μετακίνησης θα πρέπει να στείλουν για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο και μέχρι πόσα άτομα επιτρέπονται σε μια εκκλησία την ώρα της λειτουργίας;

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες, λειτουργίες επιτρέπονται στην εκκλησία τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα με όριο στον αριθμό πιστών. Για την προσέλευσή τους στους ναούς οι πιστοί πρέπει να στείλουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Οι επικεφαλής στις αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι σε επιφυλακή και έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των εκκλησιών για να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς. Οι πιστοί και οι ιερείς πρέπει να φορούν μάσκες.

Ήδη, αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Κι’ αυτό γιατί σε περίπτωση παραβίασης των περιοριστικών μέτρων, είναι η επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε κάθε έναν πιστό που βρίσκεται στην εκκλησία -μάλιστα το πρόστιμο είναι διπλό αν δεν έχουν SMS μετακίνησης- και 1.500 ευρώ για τον ιερέα.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

Οι περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.